Àmbit de la notícia
Comunitari

Ajuda a omplir la #motxilla2023 perquè cap infant es quedi sense lleure a l'estiu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • Set de cada deu famílies ateses per Càritas Barcelona redueixen les activitats de lleure per l’escalada de preus.
    Només el 41% dels infants que provenen d'entorns vulnerables amb problemes econòmics va participar en activitats de lleure a l'estiu. Font: Càritas Barcelona Font: Càritas Barcelona
  • Joves a punt de començar una activitat dels campaments d'estiu.
    L'objectiu de la Fundació Salut Alta és reunir deu mil euros per poder oferir tres casals d'estiu i cinc dies de colònies. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • pobresa infantil
    No tenir l'oportunitat de participar en activitats a l'estiu provoca una pèrdua d'aprenentatge equivalent a dos o tres mesos d'escolarització. Font: Save the Children Font: Save the Children

Save The Children, amb dades de l'Enquesta de Condicions de Vida 2022, xifra en 378.500 els infants en situació de pobresa a Catalunya. La Fundació Salut Alta els garanteix un estiu ple de diversió i educació amb la campanya #motxilla2023.

Segons dades emeses pel Departament d'Estadística i Població de l'Ajuntament de Badalona, el gener del 2022 vivien al barri de la Salut Alta més de dinou mil cinc-centes persones, de les quals el 19% eren menors de setze anys. A banda del seu caràcter multicultural, la Fundació Salut Alta argumenta que també "és un dels barris de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que es troba en una situació de pobresa extrema" i que és el més poblat de Badalona.

El paper de l'entitat en aquest barri és fonamental, ja que acompanya a nens, nenes, adolescents i famílies en situacions difícils. "Cada infant i adolescent que és acollit en un projecte de la Fundació inicia un itinerari educatiu acompanyat per una persona de l'equip i per la seva pròpia família", apunten. Entre les accions impulsades, destaca especialment el seu compromís amb el lleure a l'estiu de les criatures.

L'època estiuenca, vista per una gran part de la societat com el moment perfecte per desconnectar i gaudir de viatges, platges i piscines, es pot fer especialment difícil per a les famílies que no tenen viabilitat econòmica suficient. La majoria no poder garantir als petits i petites de la casa la participació en activitats estiuenques com els casals d'estiu. És aquí quan la Fundació entra en joc amb la seva campanya #motxilla2023 "per garantir la igualtat d'oportunitats".

#motxilla2023, la campanya per assegurar un estiu ple de lleure als més vulnerables

"Perquè els drets dels infants no perillin a l'estiu, hem d'omplir la motxilla de lleure educatiu" és el lema de la campanya. Per assegurar un estiu inoblidable, educatiu i divertit als nens i nenes que no poden permetre's aquest oci, la Fundació ja ha activat la #motxilla2023, el micromecenatge per reunir diners i arribar, juntament amb la ciutadania, a complir el propòsit.

Ja fa deu anys que lluiten perquè aquesta desigualtat durant l'època de vacances no avanci. La Fundació va posar en marxa la primera campanya el 2013, una amb la qual van aconseguir que trenta infants gaudissin d'unes colònies d'estiu. A poc a poc, el projecte va anar avançant, i dos anys més tard van fer un pas més enllà per arribar a altres públics.

Amb els fons obtinguts, van obrir la porta a què adolescents poguessin realitzar una acampada i, posteriorment, van poder crear un casal d'estiu que va acollir a més de noranta nens i nenes. Enguany, el seu objectiu és reunir deu mil euros per poder oferir tres casals d'estiu i cinc dies de colònies a un total de cent setanta nens, nenes i adolescents. L'objectiu va per bon camí, perquè ja han recollit gairebé tres quartes parts del total, més de set mil euros.

Per participar en el recapte de fons i "omplir la motxilla d'experiències i oportunitats educatives”, cada donant pot marcar fins a vuit caselles, cadascuna d'elles amb un valor econòmic determinant, segons què vulguin incloure en la motxilla de cent setanta infants vulnerables del barri. Per exemple, vint euros equivalen a deu entrades a la piscina, setanta als àpats d'un infant de cinc dies de colònies o tres-cents cinquanta a omplir la motxilla per les colònies. A més, ofereixen l'opció de personalitzar l'aportació o d'afegir més fons si s'escau.

El dret a l'educació en el lleure i les dificultats a l'estiu

Tot i que respecte al 2021, el percentatge d'infants menors de divuit anys en situació de pobresa ha disminuït (28,9%), la xifra del passat any continua sent perillosament alta, un 27,8%. De fet, la Fundació Bofill destaca que només el 41% dels infants que provenen d'entorns vulnerables amb problemes econòmics va participar en activitats de lleure a l'estiu.

No tenir la possibilitat de gaudir d'aquestes estades no només afecta la diversió, la socialització i el desenvolupament de l'infant. Des de l'associació badalonina afirmen que "provoca una pèrdua d'aprenentatge durant l'estiu equivalent a dos o tres mesos d'escolarització". Evidentment, això pot arribar a tenir repercussions en l'àmbit escolar, ja que "genera una diferència de fins a tres anys entre el nivell d'aprenentatge d'alumnes amb més i menys recursos", afegeixen.

Des que van iniciar aquesta campanya han aconseguit que més de set-centes infants i adolescents tinguin un estiu entretingut. Amb la unió de dues associacions més, el Grup d'Esplai l'Erol i el Centre d'Esplai Lluís Maria Chanut, l'estiu del 2023 serà el tercer en què alguns dels infants i adolescents als quals ajuden participin en les colònies de les entitats mencionades.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari