Àmbit de la notícia
Comunitari

Anna Lara: "Encara hi ha molta discriminació i estigma al voltant del VIH"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Primer pla d'una dona somrient, l'Anna Lara
  • Voluntaris joves a la paradeta informativa de l'ACAS
    L'ACAS compta amb voluntariat jove per a les campanyes de sensibilització.

A l'Associació Comunitària Anti-Sida de Girona estan satisfets per l'impuls que donarà la Generalitat al Pacte Social contra la discriminació i l'estigma de les persones amb VIH i consideren que queden molts passos a fer.

L'Associació Comunitària Anti-Sida de Girona (ACAS) treballa des de l'any 1990 per la prevenció del VIH/Sida, l’educació per la salut, la sensibilització social i l’atenció a les persones afectades per aquesta infecció. Forma part del Comitè 1r de Desembre – Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya.

L'Anna Lara és psicòloga i està implicada a l'associació des de fa gairebé 20 anys, on va començar com a voluntària. Ara és una de les tres treballadores amb què compta l'entitat i coordina els projectes.

Com ha afectat la crisi sanitària les persones amb VIH/Sida?

En general ha afectat igual que a la resta de la societat. A nivell mèdic, no hi ha evidència científica que hi hagi més probabilitat d'infectar-se de la Covid-19 ni que sigui més greu.

Moltes de les persones que atenem tenen cert grau de vulnerabilitat social o que estan en situació de precarietat i tota aquesta part social sí que s'ha complicat més. Precarietat laboral, quedar-se sense feina, manca de recursos econòmics per continuar amb la seva vida, dificultats per pagar l'habitatge, haver d'acudir a menjadors socials... La seva situació s'ha agreujat amb la crisi.

Heu pogut seguir acompanyant-los durant el confinament?

Durant el confinament no hem atès físicament, però sí via telèfon i mail. Hem estat fent el seguiment de les atencions psicològiques i derivant depenent de les necessitats.

Sou l'única entitat que realitza el test ràpid del VIH a les comarques gironines. Els heu pogut seguir fent durant la pandèmia?

Durant l'abril i maig no hem fet proves, però a partir de juny sí. La fem a la seu de Girona, a la plaça Sant Pons número 9, 4t 2a. Sempre les fem amb cita prèvia. Ara, a més, amb moltes mesures de segureta: la persona ha de venir amb mascareta, nosaltres portem EPI i al finalitzar desinfectem la zona.

Creus que aquesta crisi i les seves conseqüències afectaran negativament les persones amb VIH/Sida o faran augmentar el risc de contagi?

Aquesta crisi augmentarà la situació de vulnerabilitat de moltes de les persones que atenem. Nosaltres hem fet un esforç per informar molt bé sobre els riscos de la Covid-19. La nostra aposta és la prevenció i afegint informació també sobre la Covid-19.

En general, la pandèmia us ha fet reformular el vostre funcionament?

El canvi ha estat fer molta més atenció via telemàtica i telefònica. El contacte amb les persones és d'una altra manera. Trobem a faltar l'atenció directa, que sempre és important.

Quin paper tenen les persones voluntàries a ACAS?

L'ACAS és una entitat de voluntariat i per a les seves activitats sempre ha comptat amb l'ajuda i el complement dels voluntaris. Tenim dos tipus de voluntaris: uns més grans, que fan un acompanyament domiciliari i hospitalari a les persones que estan afectades pel VIH/Sida i que estan patint un ingrés o que necessiten un acompanyament a casa. A nivell hospitalari, treballem a demanda de la persona que està ingressada.

La resta són voluntaris joves, que formem per participar en les campanyes de sensibilització, a les barraques de Girona, a la universitat, per al Dia Mundial de la Sida... Són joves que estan formats en temes de salut, salut sexual... i el que fan és estar als estats oferint informació sobre la prevenció del VIH i les altres infeccions de transmissió sexual.

Amb quantes persones voluntàries compteu?

En aquests moments tenim dues seus, una a Girona i l'altra a Figueres. En vam tenir dues altres, una a la Garrotxa i l'altra a Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà. Les hem tancat els darrers anys per qüestions econòmiques. L'ACAS es finança sobretot per subvencions públiques. El retard en els pagaments ha fet que tanquem dues seus. Per tant, abans comptàvem amb més voluntaris. Ara en tenim al voltant de 15 o 20, depenent de quants formem cada any en col·laboració amb la universitat.

Hi ha uns quatre o cinc que són persones més de l'entitat, que fan aquest acompanyament específic a hospitals i a domicili.

També treballareu amb professionals de la salut, oi?

Sí, tenim la col·laboració de molts dels metges dels hospitals de referència. I dels metges i educadors del Centre Penitenciari Puig de les Basses, perquè tenim un programa d'atenció a les persones amb VIH que estan a la presó.

Desenvolupeu accions de sensibilització. Encara hi ha prejudicis i estigma per la malaltia?

Les campanyes de sensibilització van dirigides principalment a la lluita contra l'estigma i la discriminació, a més de la prevenció. En aquests moments continua havent-hi molta discriminació i estigma al voltant del VIH. Això fa que en totes les campanyes hàgim de recordar que no només s'ha de parlar de la Sida el dia 1 de desembre i que encara hi ha gent que es continua infectant, tot i que no és el mateix que fa anys enrere. 

En els darrers anys, el manifest del dia 1 de desembre sempre reivindicava un pacte contra l'estigma i la discriminació i justament fa poc que el govern de la Generalitat ha comunicat que impulsarà l'elaboració del Pacte Social contra la discriminació i l'estigma de les persones amb VIH. Estem molt contents perquè han sigut molts anys de lluita. Així i tot, encara s'han de fer molts passos perquè aquest pacte sigui totalment eficient i hi hagi repercussions reals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari