Aprèn català al carrer

El programa 'Voluntariat per la llengua' ofereix la possibilitat d’aprendre català en contextos reals i còmodes. El mètode? Les parelles lingüístiques.

Un catalanoparlant es cita amb algú interessat en millorar el seu nivell de català i alhora que esmorzen o fan un passeig, practiquen la llengua. Això és el que proposa el programa Voluntariat per la llengua, promogut per la Generalitat de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

L’objectiu no és altre que facilitar l’aprenentatge de la llengua, ajudar a vèncer la vergonya i guanyar fluïdesa al parlar. Voluntari i aprenent es veuen una hora a la setmana i durant aquesta estona xerren d’allò que més els interessi i sense la pressió que a vegades es té, per exemple, a les aules.   

La majoria dels aprenents que hi participen són estrangers, fet que converteix aquesta proposta en un intercanvi cultural i un exercici de cohesió social. L’any 2009 Voluntariat per la llengua va arribar a crear prop de 2.000 parelles lingüístiques a Barcelona i segons un estudi d’avaluació del propi programa, la meitat dels aprenents diuen haver incrementat la freqüència d’ús del català en el seu dia a dia al país. 

El programa té una durada mínima de deu setmanes, però es pot allargar tant com es vulgui. Per ser voluntari no cal presentar cap títol de català, simplement parlar-lo habitualment. Els interessats en aprendre o ensenyar català, només han de posar-se en contacte amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.
 

Afegeix un comentari nou