Aurora Álvarez: "Treballem al territori participant activament i impulsant espais col·lectius i comunitaris"

Associació per a Joves Teb - Comunitari
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Aurora Álvarez: "Treballem al territori participant activament i impulsant espais col·lectius i comunitaris"

Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

L'Ateneu Popular de Nou Barris és un equipament municipal de la ciutat de Barcelona especialitzat en circ i d'altres arts escèniques. El seu origen es troba en les lluites veïnals dels anys 70 i manté una forta vinculació amb el territori.

L'Aurora Àlvarez, a qui tothom coneix com "Yoyi", forma part de l'Associació Cultural El Bidó de Nou Barris, que gestiona l'Ateneu. En aquesta entrevista ens explica el treball comunitari que duen a terme a partir del Grup de Treball al Territori, i ho fa en representació de tot el col·lectiu.

Què és el Grup de Treball al Territori de l'Ateneu Popular de Nou Barris i qui en forma part?

És un dels grups de treball fruït del procés col·lectiu “Decidim l’Ateneu”, engegat l’any 2013. L’objectiu del GT és analitzar globalment la presència i el treball de l’Ateneu al i amb el territori. Formen part del grup les persones de Bidó-Ateneu interessades. En total som 8 persones fixes, més algunes que s’incorporen segons el tema concret a treballar.

Com enteneu vosaltres el treball comunitari?

Per a nosaltres és el treball permanent amb les entitats del territori, d’una forma assembleària, oberta i en xarxa.

De quina manera esteu duent a terme aquest treball al territori?

Treballem al territori participant activament i impulsant espais col·lectius i comunitaris. Actualment treballem amb la Plataforma d’Entitats de Roquetes, la Coordinadora d’Associacions de Veïnes i Entitats de Nou Barris, la Coordinadora Cultural de Nou Barris, la Xarxa 9 Barris Acull, la Campanya Nou Barris Cabrejada, la Plataforma per la Gestió Ciutadana i la Taula Oberta de Trinitat Nova.

L'Ateneu està especialitzat en arts escèniques, i molt especialment en el món del circ. Quines oportunitats ofereix aquesta especialització de cara a la dinamització de la comunitat?

Treballem amb la idea que la cultura, la intervenció i la vinculació amb el territori contribueixen a la transformació social. Els objectius del Projecte de l’Ateneu Popular 9 Barris són, en el terreny artístic, potenciar la creació des d'una òptica no mercantilista i compromesa socialment, sempre des de la qualitat artística. Amb especial cura i atenció a les disciplines vinculades al món del circ, del qual se sent part des de la seva creació.

En l’àmbit de la programació i la difusió cultural, l’Ateneu es compromet a acostar propostes als barris, potenciar cultures emergents, afavorir l'exhibició de projectes culturals de territori i ciutat, mantenint l’equilibri entre programacions de diferents perfils i amb una política de preus adequada a cada espectacle.

En el context socioeducatiu, volem fomentar el compromís social i solidari entre els i les ciutadanes i el seu esperit crític, mitjançant els valors i la formació que proporciona el Circ Social com a eina educativa, element definidor del projecte Ateneu des dels seus inicis

Com a part del teixit associatiu i dels moviments socials de Barcelona, l’Ateneu també recolza propostes que enforteixin aquest vincle i ajudin a a tirar endavant projectes des d’un punt de vista transformador i solidari.

Nou Barris és un districte de Barcelona amb una important tradició de lluita veïnal i amb un ric teixit associatiu. Això afavoreix el treball comunitari. Però, quins obstacles continua trobant-se aquesta tasca?

La dificultat més gran són els tempos, ja que per treballar de forma participativa i activa, que és la manera com les persones ens impliquem realment, es requereix temps. Les presses sempre juguen en contra.

Un repte que tenim és la diversitat de temes a treballar i de grups i entitats que els treballen. Per això és imprescindible la coordinació i el treball en xarxa, que comporten molta dedicació, visió global i treball des del comú.

Afegeix un comentari nou