Àmbit de la notícia
Comunitari

Barcelona parla d’educació i inclusió a les ciutats

Autor/a
Laura Casas
  • El Congrés aplega fins el dia 16 més de 850 persones de 34 paísos diferents
  • Acte inaugural del XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores
  • L'Àliga de Bacelona ha saludat els participants al Congrés
  • Àngel Castiñeira, Irene Rigau, Xavier Trias, Jordi Martí i Miquel Martínez
  • Pablo Gentili, a la conferència inaugural
  • Imatge de l'auditori

Durant tres dies, més de 850 persones procedents de 190 ciutats, de 34 països, debatran sobre inclusió, participació i innovació al Congrés Internacional de Ciutats Educadores.

L’acte inaugural del tretzè Congrés Internacional de Ciutats Educadores ha començat amb l’auditori del Palau de Congressos de Barcelona ple de gom a gom. El ball de l’Àliga de Barcelona ha servit per donar la benvinguda als assistents que durant els propers tres dies assistiran a xerrades, debats, presentacions i Speaker’s Corner, entre altres.

A la taula presidencial s’hi ha convidat a l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el President del Comitè Organitzador del Congrés i regidor a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i dos representants del Comitè Científic Àngel Castiñeira i Miquel Martínez.

Compromisos i objectius concrets

En començar l’acte Castiñeira ha volgut posar en valor conceptes com l’equitat i la cohesió social a través d’uns ciutadans més lliures, més compromesos amb la comunitat i més innovadors. “Hem de predicar amb l’exemple, generar aprenentatge, compartir experiències i treballar en xarxa, però sobretot hem d’aconseguir que quan concloguem aquest Congrés sortim tots assumint compromisos de treball i objectius concrets”.

Dos anys és el temps que s’ha destinat a preparar aquest Congrés i per l’esforç dedicat i la feina feta per l’equip organitzador i el Comitè Científic han estat les primeres paraules del president del Congrés Jordi Martí. Ha destacat que la feina feta “ha de servir per aportat nova saba i nova energia a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores”. Martí també ha fet un emotiu recordatori a Cristina Armendano, membre del Comitè Científic traspassada el passat 2 de novembre.

La ciutat fa l’escola més forta

El discurs d’Irene Rigau, actual Consellera d’Educació, ha fet un salt en el temps fins a reviure el primer Congrés que va tenir lloc a la ciutat l’any 1990. Per Rigau “parlar de ciutats educadores no vol dir debilitar l’escola, sinó fer-la més forta” i ha afegit que cal, tal i com destacava Castiñeira, recuperar d’una banda, l’exemplaritat i de l’altra el sentiment de pertinença que donen tant l’escola com la ciutat inclusiva.

Per la seva banda Xavier Trias, alcalde de Barcelona, ha destacat la necessitat de treballar de forma conjunta per consolidar la potentíssima xarxa educativa que tenim. I ha recordat que va ser gràcies a la iniciativa de Barcelona que es va dur a terme el Primer Congrés i que arran d’aquest esdeveniment que va tenir lloc fa 24 anys es va fundar a posteriori l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) i es va impulsar la Carta de Ciutats Educadores, també coneguda com a Carta de Barcelona.

“Construir col·lectivament”

Pablo Gentili, ha estat l’encarregat de dur a terme la primera ponència del Congrés destinada a parlar de la tasca de les ciutats educadores. Gentili, Secretari Executiu del Consell Llatinoamericà de Ciències Socials (CLACSO) i Director de la Facultat de Ciències Socials (FLACSO) amb seu de Brasil, ha explicat amb exemples d’Amèrica Llatina, el paper de l’escola com a espai de diversitat i d’integració i agregació a més a més de la importància de la ciutat com a creadora de ponts entre les diferents realitats.

“Creativitat, inclusió, compartir, participar”

Amb aquesta conferència es dóna per inaugurada la tretzena edició d’un Congrés que porta per títol “Una ciutat educadora és una ciutat que inclou” i que debatrà entorn a la participació activa de la ciutadania, la inclusió social com a concepte, i la innovació i la creativitat com eines per avançar en el present i el futur. Es poden seguir per streaming algunes de les conferències i consultar tota la programació al seu web.

Que s’hagi escollit Barcelona vint-i-quatre anys després com a escenari no és casual ja que es tracta d’una ciutat que es defineix com a inclusiva. Un terme que Josep Maria Font, membre del Comitè Científic del XIII Congrés Ciutats Educadores, definia tot explicant que “té com a objectiu el desenvolupament i el benestar dels seus ciutadans. Ha de saber crear engranatges que siguin veritablement “solucionadors” de la realitat del dia a dia. La ciutat educadora que inclou és la que fa participar en el seu desenvolupament i el seu creixement a la pròpia ciutadania que la configura. I és ciutat educadora la que creu que és educadora”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari