Busquen col·laboració dels joves per a un estudi sobre violències sexuals en espais d'oci nocturn

Associació per a Joves Teb
Ana Burgos, coordinadora de l'Observatori Nactámbul@s presentant el projecte Font: Drogas y Género
Ana Burgos, coordinadora de l'Observatori Nactámbul@s presentant el projecte Font: Drogas y Género
Oci nocturn Font: Drogas y Género
Oci nocturn Font: Drogas y Género

Busquen col·laboració dels joves per a un estudi sobre violències sexuals en espais d'oci nocturn

Associació per a Joves Teb

Resum: 

L’Observatori Noctàmbul@s demana a joves d'entre 16 i 35 anys que responguin una enquesta, per tal de recopilar dades per al seu estudi anual sobre abusos, assetjament i violència sexual en espais d'oci nocturn.

L’Observatori Noctàmbul@s és un projecte de la Fundació Salut i Comunitat, que pretén aprofundir en la relació existent entre el consum de drogues, l'assetjament i els abusos sexuals en els contextos d'oci nocturn. Durant aquest estiu està realitzant una enquesta per poder obtenir dades per al seu estudi anual, amb el qual busca entendre com s’articulen les dinàmiques d’oci juvenil i la seva relació amb les violències sexuals en espais d’oci nocturn.

L'enquesta està disponible a Internet i s'adreça a joves d'entre 16 i 35 anys, residents a l’Estat espanyol. Els demana aportar informació sobre les seves experiències i vivències relacionades amb les situacions d’assetjament, abús o agressions sexuals quan surten de festa. Les persones que vulguin aportar la seva experiència poden respondre l'enquesta fins als 31 d'agost de 2017. És anònima i confidencial.

Tres mites sobre violències i oci nocturn

L’Observatori Noctàmbul@s ja ha realitzat informes anteriors que es poden consultar a la seva plana web. En una jornada celebrada a Barcelona el mes de juliol, la coordinadora del projecte, Ana Burgos, va explicar les conclusions de l'informe anterior basant-se en tres mites. El primer mite es refereix al consum d'alcohol i altres drogues com a causant de les violències. Ana Burgos va explicar que "el consum de substàncies no és més que un disparador de dinàmiques preexistents relacionades amb les desigualtats de gènere".

El segon mite té a veure amb la visibilització de les violències més visibles. L'acorralament, els comentaris sexuals invasius o els tocaments no desitjats són violències "més tolerades" que una violació i sovint són perpetrades per persones conegudes per la víctima, va assenyalar Burgos.

Finalment, va desmuntar el mite que afirma que "quan una dona diu no, en el fons vol dir que sí". Va reflexionar sobre el consentiment i va proposar enfront del concepte "cultura del consentiment" considerar la "cultura dels afectes" o "cultura dels desitjos" per pensar i promoure relacions lliures de violències.

Afegeix un comentari nou