Carles Barba: "Cal que el model educatiu promogui i integri les oportunitats que avui són fora de l’ensenyament reglat"
Comparteix
Entrevistem a en Carles Barba, director de l'aliança 'EDUCACIÓ360. Educació a temps complet' sobre aquesta iniciativa que neix perquè tothom tingui més i millors oportunitats educatives en tots els temps i espais de la seva vida.
D'on neix la iniciativa de l’aliança EDUCACIÓ360? Quina és la necessitat o mancança detectada que l’origina?
Tenim un problema. El model educatiu vigent està centrat essencialment en l’escola, el currículum i l’aula. Alhora sabem que l’educació està distribuïda i que l’infant i l’adolescent aprèn i s’educa a tot arreu i en tots els seus temps vitals. Aquí tenim, com a mínim, una contradicció.
El problema s’agreuja en la mesura que la recerca ens confirma que mentre que les oportunitats educatives fora del sistema reglat són decisives en la construcció de l’itinerari vital de les persones, l’accés a les mateixes és enormement desigual.
L’àrea d’educació de la Diputació de Barcelona, la FMRP i la Fundació Bofill hem convocat a construir una Aliança a tots els que comparteixen aquest diagnòstic i vulguin aportar-hi la seva tasca per mirar de resoldre aquests problemes.
Quins objectius es planteja i com es concretarà aquesta aliança?
L’objectiu central és que el model educatiu promogui i integri les oportunitats educatives que avui són fora de l’ensenyament reglat. Allò que s’aprèn per les tardes, els caps de setmana i a les vacances escolars però també en els espais no lectius dins de l’escola i l’institut. I que això sigui per a tothom. L’Aliança Educació360 vol incorporar tots els actors que generen oportunitats educatives i connectar-les.
Parleu de treballar perquè tot infant i jove pugui gaudir de les mateixes oportunitats educatives comunitàries des de l’equitat, sense exclusions. En el context actual de retallades, com es podrà garantir aquesta equitat més enllà de l’escola?
Nosaltres diem que per assolir l’objectiu de la igualtat d’oportunitats cal incorporar la visió de l’educació 360 en la política pública. Perquè és la política la que pot contrarestar la desigualtat que és present a la societat. De la mateixa manera que l’escola iguala en la mesura que està garantida de forma universal, caldrà veure com facilitem l’accés a aquells que per raons econòmiques o de qualsevol mena tenen dificultats en l’accés a l’educació fora del temps lectiu. Estem parlant d’un dret que està reconegut per la Convenció de Drets dels Infants però també per la Constitució, l’Estatut i les lleis d’educació i d’infància de Catalunya. Caldrà destinar-hi més recursos si ens creiem de debò que estem parlant d’aspectes bàsics en l’educació i no d’aspectes secundaris o prescindibles.
En la jornada de presentació es va comunicar en diverses ocasions la idea de posar l'infant al centre del projecte, com a protagonista del seu desenvolupament. Com creus que EDUCACIÓ360 incidirà en aquest objectiu?
Massa sovint posem les institucions, els currículums, els programes o fins i tot els professionals o voluntaris al centre de les nostres preocupacions. No és ni l’escola, ni l’institut, ni la universitat, ni fins i tot el cau, l’esplai o el centre obert els que ha d’estar al centre. El repte és situar la persona al centre, en tots els seus temps i espais vitals i és el noi i la noia, amb els seus interessos, i la seva responsabilitat qui ha de construir el seu propi itinerari i connectar els aprenentatges. La personalització educativa és això.
A Catalunya ja s'han dut a terme altres experiències educatives de treball en xarxa. De quins aprenentatges s’ha nodrit EDUCACIÓ360 per desenvolupar aquest projecte?
Tenim dues bones notícies que no sempre són conegudes. La primera és que al nostre país hi ha una realitat extraordinàriament rica d’iniciatives educatives en el fora escola i milers d’organitzacions que treballen des de fa temps i de forma coordinada. La segona és que en l’àmbit local hem tingut experiències com els Projectes Educatius de Ciutat (PEC) o els Plans Educatius d’Entorn (PEE) que parteixen del fonament que l’educació és cosa de tots. Educació 360 és possible per aquests precedents i el que vol és donar un nou impuls a aquests programes per generar un canvi en profunditat en els propers tres anys sobre la base de connectar a molts i diversos en una gran aliança.
La iniciativa local és, per tant, bàsica pels programes. Quins creus que són els principals reptes tenint territoris tan diversos?
La realitat municipal és diversa, tant pel que fa a les necessitats com als recursos. A cada lloc cal trobar estratègies específiques per impulsar l’Educació 360 en l’àmbit local. No hi ha un únic model. En tot cas els principis que els han d’orientar a tots és la generació de noves oportunitats educatives diverses, el reconeixement i la connexió dels aprenentatges, la personalització educativa, la col·laboració dels actors de la comunitat i la recerca de l’equitat i la igualtat d’oportunitats.
Ens pots explicar breument un exemple d'experiència pilot?
Us proposo que entreu a la web www.educacio360.cat i hi trobareu referències i contactes. En tot cas, quatre exemples, de forma telegràfica: al Moianès, ajuntaments, pares i mares, direccions de les escoles i entitats de lleure estan dissenyant conjuntament un temps del migdia educatiu i saludable a les escoles de cara al curs vinent. Al Prat de Llobregat, els tècnics de Cultura i Educació s’han posat a treballar junts amb l’Escola de Música, les escoles i entitats de la ciutat per a fer arribar la música dins i fora el temps lectiu. A Granollers, els adolescents dels instituts estan participant en tallers artístics i tècnics a equipaments culturals de la ciutat i els tutors actuen com orientadors. El dissabte vaig ser a Sabadell al 5è Fòrum d’Educació amb mestres, monitors i tècnics municipals parlant de com concretar una estratègia d’equitat en les activitats de lleure a la part nord de la ciutat. Hi ha moltíssima gent mobilitzada en aquest objectiu.
Quines entitats poden participar de l'aliança i com ho poden fer?
El passat 29 de gener es va presentar l’aliança amb 37 socis. Hi van ser ajuntaments, entitats del lleure educatiu, del tercer sector social, esportiu i musical, xarxes d’escoles, mestres i educadors. També centres de recerca de cinc universitats. Convidem ara a centres educatius, entitats i ajuntaments a ser socis promotors de l’Educació 360 en el seu àmbit territorial. Tothom en pot formar part. Només cal compartir els principis i objectius del Manifest que és a la web, comprometre’s a aportar la pròpia feina i estar disposat a treballar col·laborativament amb d’altres amb la lògica d’Educació 360. Si una organització vol fer-ho, és tan senzill com dirigir-se a info@educacio360.cat
Alguna acció propera en perspectiva?
Hem presentat la Crida “Comunitats que eduquen”. La Fundació Jaume Bofill dins de l’aliança és la responsable d’aquest projecte que es dirigeix especialment a entitats que vulguin impulsar oportunitats educatives en clau Educació 360 de forma col·laborativa amb d’altres entitats, equipaments, centres educatius o ajuntaments. El repte és generar experiències que siguin replicables i escalables arreu. Es tracta d’una manera molt concreta de participar en la construcció d’aquest somni. Hi ha temps fins el 18 d’abril. Podeu trobar les bases a educacio360.cat.
Afegeix un nou comentari