Carme Alba: “La comunicació no violenta és un llenguatge de vida”

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Carme Alba, formadora de l’Escola d’Estiu del Voluntariat 2023. Font Font: EEV
Carme Alba, formadora de l’Escola d’Estiu del Voluntariat 2023. Font Font: EEV

Carme Alba: “La comunicació no violenta és un llenguatge de vida”

Autor/a: 
Maria Bombardó Soro
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

El taller sobre comunicació no violenta de l’Escola d’Estiu del Voluntariat 2023 del 27 de juny serà impartit per Carme Alba, formadora i consulta d’agilitat i innovació.

L’Escola d’Estiu del Voluntariat d’enguany tindrà lloc el 27 de juny a Lleida. La que és ja la 24a edició comptarà amb tres tallers presencials simultanis, de 9:40 h a 15 h, amb 20 minuts de pausa per al cafè. Totes les formacions estaran adreçades a entitats i persones voluntàries.

Carme Alba, formadora i consultora d’agilitat i innovació, serà la docent d’una de les sessions, sota el títol ‘Comunicar-se des del cor’. Aquest taller serà sobre comunicació no violenta, amb l’objectiu d’ensenyar a les persones a comunicar-se amb empatia i eficàcia. La formadora presenta a continuació els continguts de la càpsula i reflexiona sobre la formació a les entitats.

Per què és important la formació contínua en el voluntariat?

Personalment, penso que la formació contínua és útil per a que les persones voluntàries estiguin més motivades i preparades per donar el millor d'elles mateixes en les activitats que fan, siguin quines siguin.

L’EEV d’enguany té molt a veure amb la comunicació i la bona entesa dels equips. Per què és important això per al voluntariat des del teu punt de vista?

Una comunicació de qualitat fa possible que les persones i els equips participin en diàlegs i es comuniquin sempre amb respecte i d’una manera que sigui coherent i estigui alineada amb els valors de cadascú.

Què trobaran les persones assistents al teu taller?

Al taller ‘Comunicar-se des del cor’, com indica el títol, posarem a la disposició dels i les assistents eines per a millorar la comunicació amb les altres persones, sempre des del vessant de potenciar l'assertivitat i l’empatia en els equips.

Què és la comunicació no violenta?

És moltes coses. Per resumir, jo em quedaria amb la definició del Doctor Marshall Rosenberg, que serà un dels pals de paller de la formació: la comunicació no violenta és un llenguatge de vida.

Per què és important per al treball en el voluntariat?

La comunicació no violenta és primordial perquè ajuda a observar els fets sense avaluar ni jutjar, així com a identificar i expressar els sentiments i les necessitats de cada persona de manera assertiva.

Quines eines poden aplicar les entitats per a treballar-la?

Penso que la manera més efectiva és, precisament, que participin en formacions com aquesta. La formació contínua en comunicació no violenta obre les persones a un camí que és necessari començar a recórrer.

Quina relació pot tenir amb la resolució de conflictes en el si d’un equip?

La relació és d’un lligam estret. Les tècniques dinàmiques de la comunicació no violenta permeten transformar tots aquells conflictes potencials i latents en un equip en diàlegs pacífics basats en l’assertivitat i l’empatia.

La comunicació no violenta pot tenir aplicació també en els diàlegs interns amb un o una mateixa?

Sempre, ja que abans d’aplicar-la amb les altres persones és primordial identificar i conèixer el nostre diàleg intern. Detectar com ens parlem a nosaltres mateixos i mateixes, com ens tractem, ens ajudarà a ser conscients de les dinàmiques que establim amb els altres i a entendre com ens hi relacionem.

La comunicació no violenta és una acció preventiva o una solució a quan sorgeixen els problemes? O tots dos?

Les dues coses. La comunicació no violenta és una bona eina per a la prevenció dels conflictes, així com de resolució una vegada ja són latents o ja s’han produït. Per a poder treure el màxim suc, però cal que les persones estiguin formades.

Afegeix un comentari nou