“Combatir la islamofobia”, una guia antiracista

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:

“Combatir la islamofobia”, una guia antiracista

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Aquest recull d’articles té la finalitat d’unir forces per fer front a la islamofòbia en totes les seves expressions.

Combatir la islamofobia” és un compendi de textos editat per Icaria Editorial que vol desmuntar alguns dels mites i prejudicis que ronden entorn de l’islam, el hijab, les mesquites... i lluitar contra les idees promogudes per la dreta i les autoritats, però també per determinats sectors d’esquerres. Es va presentar el dijous 14 d’abril al Centre Cultural Islàmic Català, al barri del Clot de Barcelona.

Aquest manual per combatre el racisme sorgeix arrel del brot islamofòbic produït després dels diferents atemptats que han tingut lloc a París durant l'any 2015. Al llibre hi trobem articles de David Karvala (ed.), Amparo Sánchez Rosell, Brigitte Vasallo, María González, Natalia Andújar, Fatiha El Mouali, Teneh Jawo, Salim Benamara, Baba Jawara, Txell Bragulat, David Crouch, Regina Martínez i Ghassan Makarem, amb l’objectiu de fomentar la lluita unitària contra la islamofòbia.

Què és la islamofòbia?

La islamofòbia és una forma de rebuig, un sentiment de por i hostilitat cap a l’Islam i les persones musulmanes que es pot combinar amb intolerància religiosa o racisme. Aquesta hostilitat parteix d’una concepció estàtica i uniforme de l’islam i els seus practicants i es tradueix en prejudicis, discriminació, ofenses, agressions i violència.

L’ONG britànica Runnymede Trust, en una obra considerada de referència sobre aquesta qüestió, enumera 8 característiques que defineixen la islamofòbia:

  1. La creença de que l’islam és un bloc monolític, estàtic i refractari al canvi.
  2. La creença de que l’islam és radicalment diferent d’altres religions i cultures, amb les que no comparteix valors i/o influències.
  3. La consideració de que l’islam és inferior a la cultura occidental: primitiu, irracional, bàrbar i sexista.
  4. La idea de que l’islam és de per si violent i hostil, propens al racisme i al xoc de civilitzacions.
  5. La idea de que a l’islam la ideologia política i la religió estan íntimament unides.
  6. El rebuig global a les crítiques d’Occident formulades des d’àmbits musulmans.
  7. La justificació de pràctiques discriminatòries i excloents caps a les persones musulmanes.
  8. La consideració d’aquesta hostilitat cap als musulmans com quelcom natural i habitual.

A Catalunya existeixen nombrosos col·lectius que lluiten per desmuntar els mites i pràctiques que fomenten l’islamofòbia, com el Centre Cultural Islàmic Català o Unitat contra el Feixisme i el Racisme, que precisament el mes de febrer d’aquest 2016 va organitzar el Fòrum social contra la islamofòbia i tota mena de racisme.

Afegeix un comentari nou