L'escola cooperativa, una aposta pel compromís i la innovació a l'ensenyament
Comparteix
Aquest model d'escola compta amb la implicació de pares, mares, personal docent i no docent per educar a partir de la solidaritat, la pluralitat, el treball en xarxa, l'autogestió, l'autonomia i el sentit crític.
El sector cooperatiu de l'ensenyament no és gens nou. "El cooperativisme escolar té un recorregut de molts anys. La seva història es remunta a l'organització de pares i mares al post-franquisme", ens explica en Joan Segarra, director de la Federació de Cooperatives d'Ensenyament de Catalunya (FeCEC).
A finals dels anys 70 els mateixos pares i mares van començar a engegar projectes educatius a partir de la fòrmula cooperativa, que suposa compartir i coresponsabilitzar-se, incorporant el cooperativisme a tots els àmbits.
La voluntat de l'escola cooperativa va molt més enllà del que té a veure estrictament amb l'ensenyament i l'educació: persegueix també vincular l'escola amb la comunitat i transformar la societat.
La FeCEC
Tal com expressa a la seva pàgina web, la FeCEC "representa un model d’escola laica, plural, activa, humanista i integrada en els valors d’una societat catalana, i que aprèn a participar voluntàriament i de forma democràtica donant gran rellevància al treball en comú". Pots llegir el seu decàleg que explica els principis de l'escola cooperativa.
La FeCEC aplega una quarentena d'escoles a tot Catalunya. Això representa més de 6.000 socis i sòcies cooperativistes, més de 16.000 alumnes i més de 1.800 professors i professores.
Existeixen tres tipus de cooperatives federades: les cooperatives de treball associat, integrades per mestres, que representen el 74%; les cooperatives de consum, formades per mares i pares, que són el 21%; i les mixtes (mares, pares i mestres), el 5% de les federades.
D'altra banda, dins de la Federació trobem dos tipus d'escoles cooperatives. En un primer grup estan les que tenen 40 o 50 anys d'història seguint el model cooperativista que recull la tradició de la pedagogia catalana. Després tenim el grup de cooperatives de recent creació. Entre aquestes darreres hi ha algunes que fan una aposta per altres fórmules d'ensenyament que no s'inclouen dins del model concertat i es financen amb l'aportació econòmica de les famílies i membres de les cooperatives. Però majoritàriament les escoles cooperatives federades formen part del sistema de concert educatiu.
El Joan Segarra ens comenta també: "ara estem en una fase de reivindicació dels valors de l'escola cooperativa. Des de la FeCEC també es vol ampliar la participació de les escoles al moviment cooperatiu per fer coses plegats, treballant amb una visió encara més territorial".
Cada vegada són més importants les cooperatives d'alumnes, que treballen plegats al voltant d'un projecte d'emprenedoria, aprenent, prenent decisions, oferint productes i serveis, etc.
Algunes escoles federades
Nou Patufet és una cooperativa de treball associat que es troba al barri de Gràcia de Barcelona. Segons el seu director, Francesc Granada, "el que més la caracteritza és ser una escola humanista. La persona com a individu i com a component de la societat és la justificació del nostre treball com ensenyants. Aprenem dels nostres alumnes i els ajudem a aprendre adequant-nos al seu ritme i al moment, donant-los eines perquè sàpiguen transformar la informació en coneixement a fi de potenciar un aprenentatge significatiu i vivencial".
El professorat acompanya també l'alumnat en el seu creixement emocional. "La base del treball a l'escola és a partir d'ambients de lliure circulació, racons, tallers i projectes en funció de les edats", afegeix en Francesc.
L'escola Solc, també a Barcelona, és una cooperativa mixta que duu a terme moltes activitats i amb una gran implicació a la comunitat. Es tracta d'una de les pioneres en l'àmbit del cooperativisme escolar.
A Castelldefels, l'escola Petit Món Felisa Bastida seria un bon exemple de cooperativa d'alumnes, on és el mateix alumnat qui les administra amb el suport del professorat, fent activitats comunes al voltant de grups d'interès.
L'escola Ginebró, a Llinars del Vallès, és una societat cooperativa de treball associat amb uns inicis que es remunen a l'any 1969 a Sant Celoni. Treballen molt l’escola verda i el respecte vers el medi amb plans de sostenibilitat mediambiental.
Pots trobar altres escoles cooperatives de Catalunya a partir del buscador del web de FeCEC.
Afegeix un nou comentari