Crida del Banc de Sang a persones que hagin superat la Covid-19
Comparteix
El Banc de Sang i Teixits torna a fer una crida per donar plasma a pacients que hagin passat recentment la Covid-19 per aprofitar els anticossos per les persones actualment infectades.
El Banc de Sang i Teixits fa una crida a les persones que hagin superat la Covid-19 per donar plasma per a pacients que estiguin patint la malaltia. Asseguren que el plasma de convalescents és un tractament efectiu per a infectats; aquest conté els anticossos que han format les persones que l’han passat i pot ajudar a les persones actualment infectades a millorar la seva situació hospitalària.
“Des que coneixem la malaltia s’estan fent estudis, i la transfusió de plasma és un d’ells. Atès les defenses que crea el cos quan hi ha un patogen -en aquest cas el coronavirus- els anticossos corren pel plasma, i aquesta transfusió pot ajudar en les primeres fases de la infecció”, detalla la responsable de plasma convalescent del Banc de Sang i Teixits, Roser Vallès.
Des del Banc de Sang, a més, lideren un estudi observacional on asseguren que l’objectiu és garantir l’accés al tractament amb plasma a pacients que no puguin accedir als assajos clínics. “Els assajos clínics tenen criteris d’inclusió i exclusió poc laxes, per això, des del Banc de Sang posem a disposició de tots els hospitals de Catalunya el plasma convalescent”, apunta Vallès.
A Catalunya ja s’estan tractant a persones infectades per Covid-19 gràcies a les 3.000 donacions que s’han aconseguit fins al moment, anotant diàriament 40 donacions més de mitjana. “Hem d’agrair a les 8.000 persones que s’han apuntat des que va començar la pandèmia. La diferència amb les 3.000 que han pogut donar es deu als criteris concrets de donació, però hem d’agrair la participació i la sensibilització de la gent”, recalca la responsable de plasma convalescent.
Els requisits per a ser donant
La donació de plasma és molt similar a la de sang. Té una durada de 45 minuts on s’extreu aquesta fracció de la sang amb un separador cel·lular i els glòbuls vermells es retornen a la persona donant.
Per poder fer-ho s’han de tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de cinquanta quilos, no estar ni haver estat embarassada -incloent els avortaments-, no haver rebut cap transfusió, haver superat la Covid-19 fa més de 28 dies, però menys de tres mesos, i portar una prova diagnòstica que confirmi la malaltia.
Per poder ser donant s’han de complir els requisits anteriors i és imprescindible inscriure’s en el formulari del Banc de Sang i Teixits.
El plasma, una donació necessària tot l’any
Catalunya necessita 40.000 donacions de plasma a l’any. Durant la campanya del 2020, es van recollir menys de 20.000 mostres, la meitat de les indispensables per cobrir les necessitats dels pacients. Però el Banc de Sang celebra les xifres recollides, tot i la pandèmia; més de 230.000 donacions de sang, 19.000 de plasma i 1.300 de plaquetes.
Per grans cremades, cobrir les hemorràgies o recuperar el volum sanguini són alguns dels casos en què es necessita el plasma. “És molt important perquè no es pot sintetitzar. A Catalunya només cobrim el 35% de les necessitats”, destaca Vallès. Amb les seves proteïnes, s’elaboren els hemoderivats, medicaments vitals per pacients amb problemes de coagulació, com per exemple, els infants amb immunodeficiències per a reforçar el seu sistema de defenses.
239.367 donacions de sang
— Banc de Sang (@donarsang) February 16, 2021
19.039 donacions de plasma
1.307 donacions de plaquetes
Aquestes són les xifres de les vostres donacions l'any 2020, tot i les dificultats a causa de la pandèmia de la #COVID19.
MOLTES GRÀCIES!
Tota la informació https://t.co/3TJ4DNbXFx pic.twitter.com/f0icqfA16H
Afegeix un nou comentari