'Cut All Ties' millora la capacitat per reconèixer les violències masclistes entre el jovent
Comparteix
El projecte europeu de l'Associació Benestar i Desenvolupament s'ha implementat a instituts de Barcelona, Madrid i Milà, arribant a 160 alumnes, d'entre 14 i 17 anys, així com a 56 docents.
'Cut all ties', que literalment es tradueix en català com "tallar amb tots els llaços", és el nom del projecte internacional que l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) ha coordinat a vuit instituts de Barcelona, Madrid i Milà (Itàlia) al llarg de dos anys. L'objectiu del projecte ha estat prevenir i reduir les violències masclistes entre joves de 14 a 17 anys, així com capacitar el professorat dels centres per identificar i abordar aquestes violències. En total, el projecte ha arribat a unes 160 alumnes, així com a 56 docents.
Lara Rot, membre de l'equip que ha desenvolupat el projecte, destaca que les principals conclusions de 'Cut All Ties' es troben en termes relacionats amb saber reconèixer i identificar millor les violències masclistes quan es donen. "Als instituts en els quals s'ha dut a terme la intervenció, l'alumnat assegura que és capaç de detectar situacions de violències de gènere i sexuals amb major mesura i proporció que en la resta dels instituts on no s'ha realitzat aquest acompanyament tan intensiu", afirma Rot.
La intervenció a la qual es refereix Rot es va centrar en la prevenció primària mitjançant una metodologia basada en l'assessorament entre iguals i la gamificació i les noves tecnologies. Així mateix, es va dissenyar un Programa de Capacitació i Formació per ajudar a prevenir i identificar les violències masclistes en les primeres relacions afectives sexuals del jovent. S’ha realitzat formació de l’alumnat i professorat, i s’han impulsat accions de canvi.
D'altra banda, es va incidir en la mobilització del jovent per fer activitats de sensibilització dins i fora d'una aplicació dissenyada per al projecte. A través d'aquesta eina, un grup de joves mobilitzava la comunitat educativa i creava i proposava accions concretes de sensibilització. Alguns exemples són el podcast Senza Filtri creat per alumnes de l’escola IPSAR Vespucci de Milà o un grafit col·laboratiu de la mà de Maligneando a l’Institut Maria Espinalt de Barcelona.
Els instituts en els quals s'ha dut a terme aquesta intervenció, i on s'han vist els majors impactes quant a identificació de les violències, també han comptat amb una major presència i acompanyament de professionals.
Recentment, l'equip de l'entitat que ha treballat en 'Cut All Ties' ha presentat les conclusions d'aquest projecte en unes jornades que van comptar amb professionals de les tres ciutats en les quals s'ha desenvolupat el projecte, així com algunes de les joves que han participat en els tallers dels instituts. A les mateixes jornades, celebrades el 28 i 29 de novembre a La Bonne de Barcelona, s'ha projectat el documental 'Change the rules', una peça audiovisual que forma part del projecte.
Lara Rot explica la intervenció realitzada als centres de Barcelona, Madrid i Milà i l’objectiu de capacitar a 120 joves com a agents de mobilització i sensibilotzacio x canviar dinàmiques, valors i creences en relació a les #violenciesmasclistes + arribar a 6000 joves a la UE pic.twitter.com/S1Ay3rdhi9
— ABD (@abd_ong) November 28, 2022
'Cut All Ties' és un projecte que ha estat finançat pel Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania de la Comissió Europea i que ha coordinat ABD, amb la participació d'ACRA (Itàlia) i Citibeats (Espanya).
Reptes del projecte
Rot explica que durant el desenvolupament del projecte es van trobar algunes dificultats d'implementació. En el cas dels centres de Madrid, es van trobar alguns obstacles per qüestions logístiques dels instituts, però també per la preocupació davant de les possibles repercussions socials d'adherir-se al projecte. "Hi ha centres que van estar molt oberts i que es van adaptar molt bé, però d'altres als quals d'entrada va costar més poder desenvolupar tot el programa formatiu i les activitats que hi havia previstes", afirma la membre de l'equip.
D'altra banda, el projecte també va trobar dificultats per desenvolupar-se a Milà. A Itàlia, la prevenció de les violències actualment és un tema polemitzat. "La implementació del projecte ha estat una mica diferent a cada territori, ja que s'ha adaptat a les necessitats, i el context social i cultural dels territoris", manifesta Rot.
En l'intercanvi d'experiències entre les tres ciutats que es va dur a terme a les jornades, es va concloure que a Madrid es detecten resistències per introduir l'educació sexual a les escoles, cosa que fa que no puguin arribar a totes les joves i adolescents. En el cas de Catalunya, malgrat que el marc legislatiu sigui favorable, "el caos en la coordinació de les administracions i el col·lapse que viu el professorat per la manca de recursos dificulta la implementació", assenyalen.
Finalment, es va destacar que a Itàlia el repte és poder tenir aquests debats a les aules i cal entrar parlant de la prevenció de les violències masclistes per poder abordar després les sexualitats. Les responsables del projecte van concloure que "l'educació sexual integral és un dret i és imprescindible per tenir accés democràtic a la informació i poder prendre decisions informades. És a més una eina per a la transformació social i ha d'estar garantida a totes les etapes", van assegurar.
Afegeix un nou comentari