De planta asfàltica a espai cultural, 40 anys de l'Ateneu Popular 9 Barris

Associació per a Joves Teb - Comunitari
 Font:
Font:

De planta asfàltica a espai cultural, 40 anys de l'Ateneu Popular 9 Barris

Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

El 9 de gener de 1977 unes 200 persones van irrompre a la planta asfàltica que hi havia entre Roquetes i Trinitat Nova, donant origen al centre socio-cultural que ha contribuït a la transformació d'un dels districtes més pobres de Barcelona.

L'Ateneu Popular 9 Barris celebrarà el seu 40è aniversari amb una programació especial que s'estendrà durant tot l'any. Acollirà exposicions, jornades i actuacions amb l'objectiu de recuperar la memòria i recordar els seus orígens.

La primera data assenyalada en aquest procés de recordar i reivindicar la trajectòria d'aquest espai socio-cultural és el 9 de gener. Dia en què l'any 1977 uns 200 veïns i veïnes van ocupar l'antiga planta asfàltica situada entre els barris de Roquetes i Trinitat Nova de Barcelona.

El pla d'urbanisme de 1974 preveia el tancament de la planta, però no es va arribar a executar. Davant d'això, des del moviment veïnal es va decidir prendre les regnes i ocupar les instal·lacions de la fàbrica. L'acció es va portar a terme el matí del diumenge 9 de gener de 1977. Una setmana més tard, s'hi celebrava una assemblea veïnal amb presència del delegat municipal de Promoció Ciutadana, qui va anunciar que la planta seria retirada definitivament, procedint al lliurament immediat de dos locals per a les associacions del barri.

Així començava la història de l'Ateneu Popular 9 Barris. Actualment, l'ajuntament és el titular de l'espai i l'associació Bidó de Nou Barris gestiona el projecte, a través d'un conveni de gestió comunitària pioner.

Afegeix un comentari nou