Àmbit de la notícia
Comunitari

Santi Aranya: “L’ampliació del MACBA és una clara agressió al Raval i als veïns del barri”

Entitat redactora
Xadica
Autor/a
Anna Adrià
  • No a l'ampliació del MACBA

Les veïnes, els comerços i els patinadors del Raval a Barcelona s'han organitzat per denunciar l'ampliació del MACBA. Reclamen que aquesta treurà 1.000 metres d'espai públic i que no se'ls ha tingut en compte a l'hora de prendre la decisió. Parlem amb un dels membres de la plataforma NO a l'ampliació del MACBA, Santi Aranya.

Des del mes de febrer els patinadors habituals de la Plaça dels Àngels, al barri del Raval, han sigut substituits per tanques i material de construcció. Les obres que culminaran en l'ampliació del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ja han començat, malgrat les queixes i protestes dels veïns. Aquests denuncien que van ser informats que el museu s'ampliaria quan la decisió ja estava presa i el pla aprovat. Un pla que inclou l'ocupació de 1.000 metres quadrats d'espai públic, el qual els veïns valoren especialment per ser el barri amb menys espai públic per habitant de tota Barcelona. 

Els veïns interpreten aquesta ampliació com un atac de la Fundació MACBA al barri i qui l'habita, amb la complicitat de l'Ajuntament, amb qui asseguren que s'han intentat reunir sense rebre cap resposta. Parlem amb Santi Aranya, membre de la plataforma NO a l'ampliació del MACBA, creada l'any 2022 amb l'objectiu d'aturar l'ampliació del museu.

Com i per què neix la plataforma NO a l’ampliació del MACBA?

L'any 2018 diversos veïns vam veure que el CAP Raval Nord estava en molt males condicions. Llavors, parlant amb les treballadores es va fer una plataforma per tindre un CAP Raval Nord digne. El CAP actual està a un edifici racionalista que no es pot modificar, llavors s'havia de buscar un altre espai. Mirant els solars que hi havia al barri, l'únic on es podia construir i que estava en desús era la Capella la Misericòrdia. El govern de Trias li va cedir la capella al MACBA, junt amb el centre d'estudis, que és on havia d'anar la biblioteca del districte.

El centre d'estudis s'estava utilitzant, però la Capella de la Misericòrdia el MACBA no l'havia fet servir. Havien passat més de cinc anys i a la clàusula del contracte de cessió deia que si en cinc anys el MACBA no es posava, l'Ajuntament el podia recuperar. Llavors, els veïns vam començar a dir a l'Ajuntament que allò s'havia de recuperar per fer el CAP Raval Nord, ja que necessitem més un CAP que una ampliació del MACBA. L'Ajuntament deia que el MACBA no volia cedir-ho, llavors es va ocupar amb la Plataforma CAP Raval Nord digne, que érem veïns i treballadors del CAP. Es va tenir durant dos anys ocupat. Al cap d'un temps va haver-hi tota una lluita i es va guanyar l'espai, el MACBA ens ho va cedir.  

Què va passar després?

En compte de recuperar-ho, el govern de llavors, que eren els Comuns, van negociar amb el MACBA donar-los l'ampliació a un altre lloc. Aquí ve el problema gros d'ara. Passen els anys i l'Ajuntament ens convoca a un procés participatiu per parlar sobre els usos de la Plaça dels Àngels. Molts veïns arribem allà i de cop apareix una persona de la Fundació MACBA i ens presenta la nova ampliació del MACBA. Això ja estava decidit i no ens van preguntar si volíem aquesta ampliació o no. El procés participatiu anava de què volíem amb la resta de la plaça. Llavors molts veïns vam marxar i vam decidir fer una plataforma en contra d'aquesta ampliació. I així va néixer.  

Santi Aranya: "El que estem perdent és 1.000 metres quadrats d'espai públic, que és de tothom i que és sagrat"

Quina és la situació en l’actualitat?

Ara mateix unes 40 entitats del barri donen suport a la plataforma, hem posat aquest tema al centre del debat. Quina és la situació? Que, com portem des de les olimpíades fins al dia d’avui, tots els polítics governen a les ordres de l'alta burgesia de Barcelona. I aquí es veu molt clarament. Qui és la Fundació MACBA? Si tu mires els 25 o 30 membres, quasi tots estan a la llista Forbes de les 100 persones més riques de l'estat. Si veiem els partits de l'Ajuntament, tots van votar a favor de l'ampliació del MACBA, de la Copa Amèrica, i de que el Mobile World Congress es quedi tota la vida aquí. I així està Barcelona.

Què suposa l'ampliació del museu per al barri i les veïnes?

L'ampliació no la vol ningú. Perdem 1.000 metres d'espai públic en el barri amb menys espai públic per habitant. Recordem que quan es va construir el MACBA, ja en un dels mils d'intents de gentrificació del barri del Raval, allò era el carrer Ferlandina. Es van tirar a terra cases, es van expulsar més de 200 veïns del barri per construir l'Edifici Meier i la plaça, perquè l'Ajuntament deia que necessitaven esponjar el barri i espai públic. Avui seguim sent el barri amb menys espai públic per habitant i aquí ens estan robant 1.000 metres quadrats. Un espai que és de totes.  

A part, es vol ampliar un museu on hi ha 2.600 obres que pertanyen a la Fundació MACBA, que són l'alta burgesia de Barcelona i que nosaltres paguem el manteniment, les assegurances, tot, i que quan ells volen se les poden endur i vendre-les. És un negoci rodó, una galeria d'art disfressada de museu contemporani que paguem entre totes amb diners públics, això és el MACBA. No, al MACBA no li cal cap ampliació i el que estem perdent és 1.000 metres quadrats d'espai públic, que és de tothom i que és sagrat.  

Santi Aranya: "Necessitem espai públic per jugar, vivim en pisos molt petits, tots apilats, l'espai públic aquí és molt important"

En algun moment se us ha donat l'opció de participar en la decisió o donar la vostra opinió al respecte?

No, aquí el MACBA té alguna cosa que fa que ens ajuntem molta gent de molts tipus. Ni veïns, ni "skaters", ni petits comerços del barri volem aquesta ampliació, només la vol la Fundació MACBA, que són aquestes famílies riques. Hem fet manifestacions, hem fet accions, hem intentat parlar amb polítics i res. Això ja està decidit i es farà, ens diuen. 

L'espai públic també és salut: necessitem espai públic per jugar, vivim en pisos molt petits, tots apilats, l'espai públic aquí és molt important, és el barri on més important és l'espai públic perquè és on menys tenim per habitant, amb molta diferència respecte de tota Barcelona. Llavors, no hi hauria d'haver debat. Però bé, les pressions dels rics sempre acaben guanyant. Sempre guanyen els mateixos i perdem els mateixos.

El barri del Raval té ja una trajectòria de reformes urbanístiques semblants a aquesta. Alguns exemples són la Rambla del Raval o la Filmoteca. 

Sí, amb l'excusa de posar un eix cultural, expulsen veïns que són "problemàtics" perquè marxen a algun altre lloc. Ara, amb l'entrada de l'Albert Batlle com a regidor del districte encara s'ha precipitat més aquest model que fa pensar que els veïns que vivim aquí molestem. Fixa't, cap política està feta per veïns, no estan fent equipaments de barri. Per exemple, l'Antiga Massana, que l'acaben de desnonar, més del mateix. Ningú estava en contra de la cessió de la Massana. De fet, es va votar aquí al districte i va sortir que l'Ajuntament ho cediria, els Comuns van anunciar que es faria la cessió. Res. Ha entrat l'Albert Batlle, que està desplegant directament un programa d'extrema dreta aquí al barri, perquè és molt greu el que està fent.  

Parlant del model de ciutat, és el mateix. L'Antiga Massana molesta, un lloc on s'organitzen els veïns, on hi ha un sindicat d'habitatge, on hi ha una xarxa d'aliments, on hi ha una escola popular on les mares poden deixar als nens. Els veïns molestem. Ciutat Vella, diu el Batlle, "necessita una intervenció integral" perquè això sigui un lloc perquè les empreses puguin enriquir-se i invertir i que vingui el màxim turisme possible perquè aquestes empreses s'enriqueixin.  

Santi Aranya: "L'Ajuntament està tirant endavant una obra amb un contenciós administratiu que es pot guanyar"

Respecte al turisme, la Fundació MACB ha dit que l'ampliació anirà bé perquè vinguin més visitants. 

Clar, l'únic argument que han pogut donar de per què s'ha d'ampliar el MACBA és per portar més visitants. És que no volem més visitants. I, a part, com pot ser que es gasti el MACBA 16 milions d'euros per fer aquesta ampliació si el museu està buit? De fet, és el museu número 12 en visitants a Barcelona. Per què justament aquest museu s'amplia? Doncs has de mirar un altre cop qui són la Fundació MACBA, llavors entendràs per què s'està ampliant i s'estan gastant tots aquests diners. A banda dels 11 milions d'euros anuals que paguem de diners públics al MACBA. La Fundació MACBA, amb aquests diners, què fa?

He vist a la vostra pàgina web que digueu que el Pla Integral de l'ampliació té uns errors de base. A què us referiu?

Sí, és més senzill al final. La requalificació està mal feta. Primer es va requalificar terreny que és espai verd. Llavors, si tu treus espai verd l'has de posar a un altre lloc al mateix barri, però ha de ser un espai que no sigui públic. Vull dir, si tires un edifici i allò ho fas espai verd, val, m'estàs compensant aquest espai amb un altre. Què ha fet l'Ajuntament? L'ha posat a diferents llocs del barri que ja són públics. Es tracta d’espai que no és verd, sinó que ja és públic.

Llavors, la requalificació és il·legal. La Xarxa Veïnal del Raval va fer un recurs contenciós administratiu i estem esperant sentència. Es van requalificar 908 metres quadrats d'espai públic, però el MACBA va presentar un projecte de 1.000 metres quadrats, llavors es va haver fer una segona requalificació de 120 metres més, i per això s'ha fet un segon contenciós administratiu pel mateix. Estem esperant sentència.  

Això pot ser que es guanyi, en el moment que el jutge digui "els veïns tenen raó" allò torna a ser espai verd i allí no es pot construir. És a dir, l'Ajuntament està tirant endavant una obra amb un contenciós administratiu que es pot guanyar. Suposo que volen anar ràpid per construir-ho i que ja estigui construït en aquell moment. Però tant de bo surti aviat perquè llavors potser s'ha de parar tot.

Aquesta seria l'única manera d'evitar l'ampliació del MACBA?

Sí, perquè els polítics avui governen a les ordres dels rics. Ho hem vist a la Copa Amèrica, ho veiem al Mobile World Congress i amb mil coses més. Sempre tot macroesdeveniments, macroprojectes, obres per tot arreu. En un moment que la gent de Barcelona ho estem passant malament, que viure a Barcelona és cada cop més difícil amb un sou normal. Els recursos haurien d'estar anant cap a un altre cantó.

Santi Aranya: "Es pensen que desapareixerem, però la gent vivim aquí, no ens anirem a cap lloc"

Construir el MACBA al Raval ja va ser una agressió. Ho va dir el Miquel Molins, primer director del MACBA, a un documental que es diu 'El MACBA: la dreta, l'esquerra i els rics'. Va dir que la construcció del MACBA va ser una agressió al barri del Raval. Ara aquesta ampliació és una altra clara agressió al Raval i als veïns del barri. I més si és per portar més visitants, perquè més visitants suposa un encariment de tot, de l'habitatge, del pa i de qualsevol cosa. És molt més car viure a Ciutat Vella que a quasi qualsevol lloc de Catalunya.

Quins són els pròxims passos de la plataforma? Teniu pensat fer més accions?

Sí. Vam fer la manifestació per demanar que s'aturi l'ampliació, va venir bastant gent, però res, cap resposta. Mai el PSC s'ha volgut seure a parlar amb la plataforma. Encara no sabem quines accions farem. Ara tenim una assemblea oberta el dia 31 i allà parlarem d'accions. Tant de bo la gent s'organitzi i es facin boicots, però és complicat. Es pensen que desapareixerem, però la gent vivim aquí, no ens anirem a cap lloc.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari