Dona, més de 49 i sense estudis? Alt risc de vulnerabilitat social!

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Dona, més de 49 i sense estudis? Alt risc de vulnerabilitat social!

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La desigualtat social a Catalunya s’ha disparat des de 2008 com a conseqüència de la crisi econòmica i el 38% dels catalans ha empobrit. Però les dones, majors de 49 i sense estudis superiors són el sector més vulnerable a perdre estatus i renda, tal i com es desprèn del darrer estudi presentat per la Fundació Bofill.

La Fundació Bofill ha publicat l’informe “Crisi , trajectòries socials i educació” on posa en evidència les desigualtats socials entre els catalans i detecta quines són els factors de risc que poden determinar que una persona caigui en la pobresa. Aquest estudi destaca que des de 2008 la desigualtat social a Catalunya ha crescut per sobre de les mitjanes europees de països com Regne Unit i Itàlia, on les diferències socials eren més grans.

Una persona rica a Catalunya ho és avui sis vegades més que el 20% dels catalanes més pobres. Aquesta diferència però no implica que Catalunya sigui una societat classista. Tal i com s’ha destacat en diferents estudis, la societat catalana, avui en dia, té moltes més possibilitats d’escalar en l’anomenat ascensor social que la generació anterior.

En aquest estudi sorprèn el fet que l’edat, el sexe i el nivell d’estudis de la persona són més determinants en el risc de perdre estatus social que no pas el nivell d’estudis dels pares o la seva renda. Les dones tenen un 109% més de possibilitats que els homes de perdre benestar social. El segon factor de risc és l’edat. Els majors de 49 anys tenen un 46% més de possibilitats de patir vulnerabilitat social. I el tercer factor són els estudis.

Ser dona, major de 49 anys i sense estudis superiors, són els factors de major risc.

Segons destaca l’estudi de la Fundació Bofill, l’educació terciària, entesa com a universitat i estudis de Grau Superior de Formació Professional, són “el nou llindar del benestar”. Tenir estudis superiors redueix el risc de perdre renda i estatus en un 75% en estudis d’enginyeria i ciències, i un 30% en el cas de FP. Però “no n’hi ha prou d’assolir un nivell de secundària, cal especialitzar-se en l’educació terciària”. Però a Catalunya s’ha detectat que el fenomen de la formació permanent ja no és garantia ja que els més formats seguiran tenint més possibilitats i aquest fet planteja un repte per a les polítiques educatives en quant a igualtat d’oportunitat d’accés als estudis.

La Fundació Bofill promou iniciatives que contribueixin al millorament i a la supressió de les desigualtats entre les persones, per aquest motiu s’ocupa de publicar estudis i informes que analitzen críticament la societat, les seves bases estructurals, els seus mecanismes de funcionament i els seus processos d’integració o marginació. L’estudi “Crisi , trajectòries socials i educació” permet mesurar la mobilitat en el canvi de classes i la disminució o augment dels ingressos de les persones a Catalunya entre 2003 i 2009 per tal d’identificar els determinants i les probabilitats de vulnerabilitat social entre diferents edats i orígens socials, formació i sexe.

Més informació al seu web.

Afegeix un comentari nou