Àmbit de la notícia
Comunitari

Economia solidària, una economia al servei de les persones

  • Portada de la revista de la 1a Fira d'Economia Solidària de Catalunya
  • Foto amb llicència CC BY-NC-SA 2.0 de la galeria de Flickr d'Eutokia

Què tenen a veure un centre de reciclatge de Burkina Faso, una xarxa de comercialització comunitària i alternativa d'Hondures i la cooperativa catalana de consum i producció d'energia verda Som Energia? Doncs que totes aquestes iniciatives formen part de l'economia social i solidària.

Satisfer necessitats i contribuir al bé comú per sobre de l'afany de lucre. Així es podrien resumir els objectius de l'economia social i solidària. Encara que a simple vista sigui difícil creure que aquesta economia pugui esdevenir possible, en realitat, ja existeixen infinitat d'iniciatives que funcionen sota aquest prisma. Cooperatives de treball i de serveis, entitats sense afany de lucre, grups de consum, empreses d'inserció i d'altres col·lectius ja basen el seu treball en criteris ètics, democràtics i equitatius, i han unit forces en la Xarxa d'Economia Solidària (XES).

Aquesta xarxa és precisament l'organitzadora de la 1a Fira d'Economia Solidària de Catalunya, que tindrà lloc aquest cap de setmana, 27 i 28 d'octubre, al recinte Fabra i Coats (C/ Sant Adrià, 20) de Barcelona. Serà un punt de trobada per a les diferents iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d’excedents que funcionen sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses i institucions capitalistes. L'objectiu de la fira és donar a conèixer aquestes experiències i fer palès que una altra economia és possible i ja està funcionant.

 

1a Fira d'Economia Solidària de Catalunya from Claraboia on Vimeo.

 

Utopia o realitat?

SETEM, la Xarxa de Consum Solidari, Andròmines, la CONFAVC, FIARE, Alternativa 3, l'Observatori DESC, Coop57, FESC i Sostre Cívic són algunes de les entitats, federacions i cooperatives que formen part de la Xarxa d'Economia Solidària i que participaran a la fira. Són col·lectius que creuen que un altre món és possible i treballen per fer-lo realitat.

En paraules de Jordi Vila, membre de FES, "les empreses i les entitats de l'economia social i solidària es constitueixen per resoldre en positiu dificultats associades a l'ocupació, a col·lectius en risc d’exclusió i/o per adequar a l'activitat econòmica percepcions i opcions de vida diferents a les convencionals". D'aquesta manera, construeixen un nou paradigma transformador: la sostenibilitat individual, social i ecològica.

En la mateixa línia, Marta Salinas, de la cooperativa de serveis de comunicació L'Apòstrof, afirma a la revista que s'ha publicat per a la fira que "hi ha una altra manera de fer economia perfectament viable i infinitament més justa, més solidària i més curosa amb el medi ambient que el capitalisme". Segons ella es tracta d'una economia de base que busca satisfer les necessitats essencials de les persones i no els interessos econòmics d'uns pocs.

Raimon Gassiot, de la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop57, assegura que "en el context de crisi i de creixement exponencial de l'atur, l'aportació de la economia solidària pot consistir en el manteniment d'una activitat econòmica sostenible socialment i mediambientalment, arrelada al territori i no subjecta exclusivament als vaivens de les bombolles especulatives de l'economia capitalista".

Des de l'ONG Setem-Catalunya, Anna Fernández, considera que "la crisi sistèmica que estem vivint ha despertat l'esperit crític entre la població, que dia rere dia mostra més interès per conèixer alternatives econòmiques". Ella ho viu com una esperança: "Milers d'experiències d'arreu del món demostren que és possible fer economia sobre la base de valors com la solidaritat, l'equitat, la justícia, la cooperació i la participació". Així, doncs, afirma que "sembla una utopia, però és una realitat".

 

Un moviment internacional

L'economia social i solidària no és dominant ni majoritària al món, però tampoc és insignificant. Com diu anna Fernández, n'existeixen experiències arreu del món. Amés, s'ha configurat una xarxa intercontinental de per a la seva promoció, RIPESS, que a més compta amb secció europea: RIPESS Europa, fundada el setembre de 2011 a Barcelona.

El passat juliol de 2012, Setem va presentar Mirades globals per a una altra economia, una publicació que recull experiències d'èxit de l'economia social i solidària arreu del món. Mirant aquest vídeo pots saber més sobre la publicació i pots sentir les veus de l'autor Pablo Guerra, de persones que porten a terme projectes d'economia solidària i de la pròpia Anna Fernández.

 

 

Les iniciatives d'economia solidària són, doncs, realitats que estan presents arreu del món i que tenen en comú tres característiques clau: donar primacia a la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre, gestionar la pròpia activitat econòmica de manera democràtica i estar compromeses amb el seu medi natural i social.

El treball cooperatiu, la comercialització justa, el consum responsable, les finances ètiques, les monedes socials, la creació i gestió democràtica dels béns comuns i la distribució solidària de l’excedent no són una utopia, sinó una realitat. Si ho vols veure amb els teus propis ulls, apropa't aquest cap de setmana a la 1a Fira d'Economia Solidària de Catalunya.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari