Àmbit de la notícia
Comunitari

Mou-te en català!

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • Voluntariat per la Llengua des del 2003
  • imatge de la campanya Mou-te

Fer voluntariat lingüístic mentre es fa esport és una de les propostes de foment de l’ús del català impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Secretaria General de l’Esport. Per ser voluntari només necessites tenir una hora a la setmana lliure i moltes ganes de parlar en català!

El Voluntariat per la llengua és un programa que posa en contacte persones que volen practicar el català amb altres persones que habitualment el parlen. Dins d’aquest projecte impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura s’ha creat una acció concreta gràcies a la col·laboració de la Secretaria General de l’Esport i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

L’objectiu del programa “Mou-te en català!” és el foment de la llegua també en l’àmbit esportiu i s’han programat actuacions adreçades a diferents col·lectius: monitors d’activitats físiques esportives, entrenadors professionals, usuaris de clubs i centres d'esport, etc.

Pot ser voluntària tota persona que parli habitualment català i que disposi de 10 hores durant 10 setmanes com a mínim per parlar en català amb una altra persona. Pot ser aprenenta tota persona que parli una mica de català i que disposi de 10 hores durant 10 setmanes com a mínim per practicar català amb una altra persona que el parla habitualment. D’aquesta manera es vol fomentar que les persones incorporin el català a les seves activitats quotidianes, laborals o relacions socials. El fet de coincidir en la pràctica esportiva és un punt de trobada i un argument de conversa idoni.

Orígens i evolució

Des del naixement del programa l’any 2003 ha anat creixent el nombre de parelles lingüístiques que s’han format arreu de Catalunya. Els orígens d’aquest programa es remunten als anys 90 quan des de les universitats es potenciava l’intercanvi lingüístic entre els estudiants Erasmus i Sèneca per tal de que poguessin assistir a les classes en català.

El pioner en crear les parelles lingüístiques però va ser el Centre de Normalització Lingüística de Cornellà que en 10 anys ha creat mil parelles. La parella número 1000 la formen Antoni Gimeno, de 24 anys, natural de Cornellà, i la romanesa establerta a Cornellà Mariana Popa, de 44 anys, que va arribar a Catalunya el 2006. El nombre de parelles ha anat pujant progressivament a Cornellà i la idea és superar les 220 per al 2012.

L’any passat es van constituir a Catalunya 10.128 parelles lingüístiques de les quals 1.997 eren de Barcelona capital.

Participa!

Per inscriure’t al programa cal que et registris com a voluntari o aprenent en el següent enllaç.  Des del Voluntariat per la llengua us posaran en contacte amb una altra persona amb qui tingueu afinitat per practicar el català.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari