Elena Rodríguez: "L’experiència de sumar donatius és tan bona com la d’arribar a la meta"

Ravalnet
L'Elena, responsable de l'Oxfam Intermón Trailwalker Font: Oxfam Intermón
L'Elena, responsable de l'Oxfam Intermón Trailwalker Font: Oxfam Intermón
Sortida de la marxa Font: Oxfam Intermón
Sortida de la marxa Font: Oxfam Intermón
N'hi ha qui participa en aquest desafiament corrents Font: Oxfam Intermón
N'hi ha qui participa en aquest desafiament corrents Font: Oxfam Intermón
N'hi ha qui s'estima més participar-hi caminant Font: Oxfam Intermón
N'hi ha qui s'estima més participar-hi caminant Font: Oxfam Intermón
Els equips poden ser mixtes Font: Oxfam Intermón
Els equips poden ser mixtes Font: Oxfam Intermón
Un 32% de les persones participants són dones Font: Oxfam Intermón
Un 32% de les persones participants són dones Font: Oxfam Intermón
Guanyadors de l'edició de 2017 Font: Oxfam Intermón
Guanyadors de l'edició de 2017 Font: Oxfam Intermón

Elena Rodríguez: "L’experiència de sumar donatius és tan bona com la d’arribar a la meta"

Ravalnet

Resum: 

La responsable de l'Oxfam Intermón Trailwalker ens explica en què consisteix aquest desafiament esportiu i solidari, que a Catalunya, tindrà lloc a Girona els dies 14 i 15 d'abril.

Què és l'Oxfam Trailwalker?

Trailwalker és un desafiament esportiu que consisteix a recórrer en equips de quatre persones 100 km en un màxim de 32 hores. No és una cursa de relleus ni cal fer-la corrents, ja que es pot fer caminant. L’important és que els quatre membres de l'equip que corre o camina han de començar i acabar junts.

De quina manera es recapten els fons?

Els equips fan un gran esforç per poder participar, explicant el seu gran repte per tal de sumar donatius entre els amics i coneguts: envien emails i missatges a les xarxes socials, fan iniciatives com esmorzars solidaris, concerts, venda de samarretes... i quan prenen la sortida i durant els 100 kilòmetres s’enrecorden de totes les persones que ho han fet possible amb un donatiu. Elles i els milers de persones a qui arriben els donatius a través d’Oxfam Intermón els ajuden a caminar tots aquests quilòmetres.

A què va destinada la recaptació?

Tots els diners recaptats van als programes de cooperació d’Oxfam Intermón, com per exemple els projectes per abastir d’aigua potable les comunitats de Txad o Etiòpia o els camps de refugiats de Síria o del Sudan del Sud. En aquests països les dones i les nenes han de caminar molts quilòmetres per anar a buscar aigua o per fugir dels conflictes armats. Viure sense aigua és exposar-se a la pobresa i les malalties, per la qual cosa garantir l’accès a l’aigua potable salva vides i ajuda a les famílies a sortir de la pobresa.

Parlan's una mica sobre el desenvolupament de la prova.

Cada equip està format per quatre persones que caminen o corren i dues persones que els fan de suport i els van seguint a cada punt de control amb el menjar, beure, recanvi de roba i molt suport moral.

Un cop format i triat el nom, cada equip, s’inscriu al web de la Trailwalker. Automàticament tenen un perfil web on posar una imatge i un text de presentació, on es poden fer els donatius i amb un marcador per veure com incrementen els donatius. Cada equip es compromet a recaptar com a mínim 1.500 euros en donatius per als projectes d’Oxfam Intermón. Un cop arriben als 1.500 euros recaptats ja podran retirar el seu dorsal el dia abans de la cursa, tot i que la majoria d’equips continuen recaptant donatius. Hem tingut equips amb més de 9.000 euros recaptats, perquè l’experiència de sumar donatius és tan bona com la d’arribar a la meta!

Quin acostuma a ser el perfil de les persones que hi participen?

Molt popular, perquè el repte solidari fa que moltes persones s'animin a participar-hi. Això sí, cal un entrenament adequat, una bona actitud mental i un bon equip, però completar la marxa és a l'abast de qualsevol. Tenim equips formats per corredors professionals, amics excursionistes, companys i companyes de feina, professors d’escoles... i cada any participen alguns equips amb membres en cadira de rodes o invidents. A més, tenim una participació femenina molt més alta que curses de menor distància, amb un 32% de dones participants.

Els esdeveniments esportius solidaris tenen més èxit que els que no ho són?

Encara no, però cada vegada n’hi ha més i són més populars. Els esportistes s’estan conscienciant que poden fer allò que més els agrada i per una bona causa. Inclús a curses no solidàries, cada cop més corredors es proposen un repte per aconseguir-lo. A més de fer un món millor, arriben a fer coses increïbles com caminar 100 quilòmetres. Molts participants ens diuen que mai de la vida haguessin fet i aconseguit una cosa així, si no fos pel valor solidari del Trailwalker.

Quina valoració fas de les passades edicions i què s'espera d'aquesta?

Vam començar al 2011 amb 210 equips i ara en tenim més de 600 cada any. Des del 2014 també som a Madrid i des del 2017 a Euskadi, i continuem creixent! Això ens ajudarà a tornar a superar el milió d’euros per destinar als projectes.

Enguany hem posat en marxa una modalitat de 50 kilòmetres a Madrid, per tal d'involucrar més equips sense perdre l'esperit d'èpica i superació amb el què els equips sumen donatius. El repte està en arribar als 700 equips participants entre les tres edicions.

Afegeix un comentari nou