Àmbit de la notícia
Comunitari

Enginyeria Sense Fronteres participa en un projecte europeu per feminitzar el sector de l’energia

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Reunió inaugural del projecte a Ljubljana, amb representants de totes les entitats.
    Reunió inaugural del projecte a Ljubljana, amb representants de totes les entitats.
  • Les entitats que participen al projecte són impulsat per l’associació catalana Enginyeria Sense Fronteres, DOOR, l'Associació Focus per al Desenvolupament Sostenible i Les dones es comprometen per un futur comú.
    Les entitats que participen al projecte són impulsat per l’associació catalana Enginyeria Sense Fronteres, DOOR, l'Associació Focus per al Desenvolupament Sostenible i Les dones es comprometen per un futur comú.
  • El projecte vol capgirar la infrarepresentació de les dones i acabar amb la bretxa de gènere al sector.
    El projecte vol capgirar la infrarepresentació de les dones i acabar amb la bretxa de gènere al sector.

La iniciativa, que impulsen quatre organitzacions europees i finança la Unió Europea, vol capgirar la infrarepresentació de les dones i acabar amb la bretxa de gènere al sector.   

 

Massa sovint, quan s’aborda la transició energètica tan necessària per fer front a l’emergència climàtica, es posa el focus en qüestions centrades en el vessant tecnològic i en el model de producció, però es deixa de banda la transformació social que també ha d’implicar aquest canvi de model. Parlem d’avançar cap a la igualtat de gènere al sector i incorporar noves dinàmiques més democràtiques, sostenibles, justes i feministes en l’àmbit de l’energia. De fet, no s’assolirà una transformació efectiva mentre es perpetuïn els espais i els discursos masculinitzats que avui predominen al sector.

Per capgirar aquest biaix, quatre entitats europees dedicades a la justícia ambiental i de gènere s’han unit amb un objectiu comú: caminar cap a la imprescindible feminització del sector energètic

Això és el que pretén el projecte ‘Empoderament de les dones infrarepresentades al sector de l’energia’, finançat per la Unió Europea (UE) i impulsat per l’associació catalana Enginyeria Sense Fronteres (ESF), la croata DOOR, l’eslovena Associació Focus per al Desenvolupament Sostenible (Focus) i l’alemanya Les dones es comprometen per un futur comú (WECF)

La reunió fundacional d’aquesta iniciativa pionera per invertir la infrarepresentació de les dones a l’àmbit energètic s’ha celebrat a Ljubljana i ha estat “un moment crucial perquè les sòcies del projecte s’unissin i alineessin els seus esforços per caminar cap al propòsit comú”, han explicat des d’ESF. 

En aquest sentit, les entitats que participen en el projecte han evidenciat experiència i coneixements pel que fa a la igualtat de gènere, l’energia sostenible i la promoció de polítiques; de la mateixa manera, han expressat el seu compromís ferm i sòlid a l’hora treballar estretament, sumar esforços i obrir el focus per complir amb els objectius fixats.

Un sector marcat per la desigualtat de gènere 

No hi ha dubte que la infrarepresentació de les dones i la prevalença dels valors patriarcals que s’imposen al sector de l’energia, especialment als espais decisoris, representen una barrera per a l’equitat de gènere i per al progrés de les dones en aquest àmbit. 

Segons les dades de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), les dones només constitueixen el 16% de la mà d’obra al sector energètic, malgrat representar el 39% a escala global. A més, la bretxa salarial que pateixen s’enfila fins al 20%.

Un altre indicador de la desigualtat de gènere té a veure amb la presa de decisions sobre l’energia domèstica, en què les dones, tot i passar més temps a la llar i dur a terme més tasques relacionades amb els serveis energètics, veuen limitada la seva participació en aquest àmbit. 

Igualment, la pobresa energètica suposa una dimensió més en la inequitat que afecta les dones. En aquest sentit, dels cent vint-i-cinc milions de persones que pateixen pobresa energètica a la UE, la gran majoria són dones i mares solteres. Més concretament, segons fa palès la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i de Treball (Eurofound), les dificultats per pagar les factures energètiques afecten gairebé la meitat de les mares al capdavant de famílies monomarentals (44%) i a un terç de les dones solteres (31%).

Així mateix, la crisi desencadenada per la pandèmia de covid-19 va aprofundir en aquestes desigualtats i les dones van experimentar més pèrdues d’ocupació i reduccions d’ingressos, especialment en els sectors més precaritzats.

Recomanacions per revertir la bretxa de gènere

En síntesi, el projecte ‘Empoderament de les dones infrarepresentades al sector de l’energia’ albira dos objectius centrals. Per una banda, abordar la bretxa de gènere als llocs de gestió i lideratge del sector energètic, posant especial atenció als proveïdors. Per l’altra, identificar i comprendre els principals obstacles que traven el progrés de les dones al sector, mitjançant una detallada anàlisi multinivell i un mapatge de les polítiques i estratègies nacionals.

Amb aquesta informació, el projecte elaborarà un document amb recomanacions polítiques adaptades a cada context nacional. Alhora, es farà un seguiment per garantir-ne la implementació, que es reforçarà amb un ampli ventall d’activitats de sensibilització dirigides a les persones responsables de la presa de decisions, la direcció de les empreses energètiques, les institucions d’ensenyament superior i les associacions patronals. 

“Mitjançant el compromís amb aquestes parts interessades, pretenem fomentar un entorn favorable que contribueixi a l’avenç de les dones al sector de l’energia”, exposa ESF.

Mesures concretes que planteja el projecte

Per assolir aquests objectius, el projecte té previst la creació de quatre grups nacionals de suport a les dones del sector, que oferiran suport mutu, tutoria i formació. Tanmateix, es formarà i inclourà en xarxes de suport dues-centes dones empleades en el sector energètic i fins a quatre-centes alumnes matriculades en estudis tècnics per a capacitar-les per superar la bretxa de gènere i empoderar-se en el si de les seves organitzacions.

A continuació, la iniciativa impulsada per les quatre entitats europees es proposa avaluar diversos aspectes com les polítiques d’ocupació actuals, les polítiques de matriculació i la situació del mercat laboral i de la mà d’obra, així com la posició general de les dones en múltiples organitzacions del sector.

Finalment, s’incidirà en la promoció de solucions polítiques per caminar cap a la igualtat de gènere en el sector, el mercat laboral i l’ensenyament superior a escala nacional i europea entre un centenar de parts interessades i responsables de la presa de decisions als sectors de l’energia, el sector educatiu i el mercat laboral.

En definitiva, el projecte ‘Empoderament de les dones infrarepresentades al sector de l’energia’ cerca no desaprofitar la transició energètica com una oportunitat única per trencar la desigualtat de gènere al sector de l’energia i evitar malbaratar la capacitat i l’experiència de milers de dones. Perquè, com va assegurar en una intervenció al Parlament Europeu la directora d’ONU Dones a Europa, Laurence Gillois, “les dones i les nenes són agents de canvi com a consumidores, productores, innovadores i prenedores de decisions al sector energètic”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari