Àmbit de la notícia
Comunitari

Estudiar per Haití

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Sala solidària gestionada per ANUE a Casa Àsia. Font: ANUE
  • Estudiants introduïnt bitllets a la urna de la URL-ESDi. Font: ANUE
  • El paper moneda de l'Olimpíada Solidària d'Estudi. Font: ANUE
  • Voluntaries i participants de la UB dret. Font: ANUE
  • Contador de la biblioteca de turisme de la URL. Font: ANUE

L’Olimpíada Solidària d’Estudi va omplir les sales catalanes de més de 7.000 estudiants entre el 5 de novembre i el 5 de desembre. Tots ells van aconseguir sumar 45.000 hores que les empreses patrocinadores convertiran en diners destinats a la construcció de cinc escoles d’Haití. Sense persones voluntàries com Lesly Lamothe aquest resultat no hauria estat possible.

“Quan es tracta d’ajudar, els catalans som els primers”. Aquesta frase va sonar més d’un  cop a l’última edició de La Marató de TV3, però amb els resultats obtinguts a la darrera edició de l’Olimpíada Solidària d’Estudi (OSE) en mà, fàcilment es pot extrapolar a contextos diferents al de La Marató. Al llarg de 30 dies, més de 7.000 estudiants van omplir les diverses “sales solidàries” de Catalunya i van aconseguir sumar 45.000 hores que les empreses patrocinadores de la iniciativa convertiran en la mateixa quantitat de diners. Amb aquestes dades, Catalunya es va situar com a capdavantera estatal, sent les biblioteques vinculades a diverses universitats, tant públiques com privades, les que més hores d’estudi van acumular. Tots aquests diners es destinaran a la reconstrucció de cinc escoles d’Haití, un país on encara hi ha molta feina per fer. Més de dos anys desprès del terrible terratrèmol que va destruir la seva capital, bona part de la població segueix sense llar i els nens i nenes sense escola.

A les diferents sales solidàries de Catalunya es van estudiar 45.000 hores, la xifra més alta de tot l'Estat espanyol

Les vivències d’un voluntari

Lesly Lamothe va néixer a Haití però porta més de deu anys vivint a Catalunya. Quan es va assabentar de l’organització de l’Olimpíada Solidària no va dubtar massa en apuntar-se com a voluntari a la biblioteca de Dret de la Universitat de Barcelona, el segon centre que més diners va “generar”. “Vaig decidir ajudar en l’organització perquè era una manera d’ajudar al meu país; col·laborar i contribuir en una cosa que aquí pot semblar una tonteria però que pels nens haitians es molt important”. “L’objectiu d’aquesta Olimpíada és doble”, comenten des de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), “estimular la consciència solidària entre els joves i, alhora, aconseguir que 6.100 joves d’Haití siguin escolaritzats i disposin del material necessari per estudiar en bones condicions”. Així, sota el lema “Estic on puc ajudar”, es buscava transmetre la idea que no cal anar a l’altra punta del món per poder donar un cop de mà i que la solidaritat es pot exercir fins i tot amb una acció tan habitual entre els joves com és estudiar.

"L'objectiu d'aquesta olimpíada és estimular la consciència solidària entre els joves i aconseguir que 6.100 joves d'Haití siguin escolaritzats"

Lesly afirma que quan la gent dipositava el paper moneda corresponent a les hores d’estudi a la caixa, era un moment de felicitat, de “felicitat recíproca” assegura. “Per mi, veure com els estudiants estaven compromesos a ajudar em feia feliç i ells experimentaven la satisfacció d’ajudar a gent que realment ho necessita”. Tanmateix, Lesly és conscient que encara queda molt camí per fer a Haití i que els diners recaptats per l’Olimpíada Solidaria a Espanya (als quals s’hi sumaran els aconseguits a Burundi, Costa d’Ivori, França, Bèlgica i Eslovènia) són tan sols una “petita ajuda”. “La reconstrucció d’un país no acaba aquí, cal seguir treballant i millorant”, comenta el jove.

Èxit rotund a Catalunya

L’aparent senzillesa d’aquesta projecte és probablement una de les seves claus de l’èxit. “És una iniciativa molt original i només puc tenir paraules d’agraïment a Coopera, ANUE i a totes i cada una de les empreses i estudiants que hi han participat”, comenta Lesly Lamothe. Una hora d’estudi, un euro. L’empenta que li han donat els voluntaris i els organitzadors, així com l’encert d’aconseguir que biblioteques universitàries es convertissin durant un mes en “sales solidàries” han fet possible en bona part que només a Catalunya s’hagin aconseguit 45.000 euros.

Més de la meitat d’aquests s’han generat a les biblioteques universitàries de Barcelona (són les úniques d’aquestes característiques que hi participen): 25.987,5 hores/euros. A la biblioteca CRAI/Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra es van estudiar 7.089,5 hores i a la UB-CRAI de Dret i dipositaria de Nacions Unides van sumar un total de 5.191 hores.

Tanmateix, des d’ANUE subratllen que: “L’empenta que li han donat a l’activitat els voluntaris a Catalunya no queda reflectida en l’ajuda que es rep d’institucions públiques i empreses catalanes”. De moment, només VidaCaixa s’ha sumat al projecte com a patrocinadora.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari