Una aliança educativa per obrir camins al jovent de Tetuan
Comparteix
El programa ‘Segona Oportunitat’, impulsat per l’associació Eccit en col·laboració amb la Unió Nacional de Dones del Marroc, ofereix formació professional per facilitar reinserció escolar i laboral del jovent de Tetuan.
Cada persona jove que abandona l’escola representa una oportunitat perduda, no només per a ella, sinó per a tota la societat. No hi ha dubte que l’educació i la formació tenen un paper essencial per al desenvolupament d’un país i per albirar un futur digne per a la seva gent. Al Marroc, malgrat que en els darrers anys el país ha experimentat un creixement significatiu en molts àmbits, l’alta taxa d’abandonament escolar continua sent un problema de primer ordre que llasta el sistema educatiu i limita el progrés del país.
Tanmateix, tot i els creixents esforços que les autoritats marroquines han dut a terme en els últims anys per reduir la taxa d’abandonament escolar, es calcula que, any rere any, unes 300.000 persones joves abandonen el sistema escolar. Una situació que és especialment problemàtica i s’agreuja en entorns rurals i entre col·lectius més vulnerables.
En aquest context, l’associació gironina Eccit ha impulsat un projecte de cooperació internacional enfocat a afavorir la inserció escolar i laboral d’adolescents i joves de la ciutat de Tetuan, al nord del país. Es tracta del programa ‘Segona Oportunitat’, que cerca oferir una nova opció educativa i laboral a joves en situació de vulnerabilitat que han abandonat el sistema escolar.
Dut a terme en col·laboració amb la Unió Nacional de Dones del Marroc –contrapart d’Eccit al país–, el projecte se centra oferir alternatives de futur a través de la formació professional, amb el propòsit d’estimular la reincorporació al sistema educatiu formal o facilitar l’accés al mercat laboral de centenars de joves que cerquen una segona oportunitat.
El programa es desenvolupa al centre Ibn Khaldoun, de Tetuan, amb qui Eccit col·labora des de fa anys i realitza intercanvis pedagògics i culturals. Sense anar més lluny, el passat mes d’octubre del 2024, una dotzena de docents del centre tetuanenc van fer una estada a Girona en el marc del programa d’intercanvi.
Els eixos vertebradors del projecte
“El projecte se centra en l’apoderament i la inserció laboral o escolar del jovent, oferint alternatives reals a l’atur juvenil i contribuint a frenar la migració precoç i irregular en aquesta regió”, expliquen a Eccit, alhora que assenyalen que el programa s’assenta sobre quatre pilars fonamentals.
En primera instància, es busca enfortir les capacitats cognitives del jovent per facilitar la seva reincorporació a l'educació formal mitjançant exàmens i preparació acadèmica. Igualment, s’enfoca a millorar la seva inserció laboral proporcionant-los eines i coneixements pràctics que augmentin les seves possibilitats d'integració en el mercat de treball i l'adquisició d'habilitats professionals.
A més, el projecte ofereix suport psicosocial a les participants a través de sessions d'acompanyament emocional i establint un pont de comunicació entre les famílies i el programa per garantir una inserció estable i sostenible. Finalment, també s’orienta el jovent graduat en la preparació i execució dels seus projectes personals, ajudant-los a trobar finançament per a iniciatives pròpies que fomentin el seu desenvolupament professional.
Una segona oportunitat per al jovent en situació de vulnerabilitat
Per al Yasser Saadoune, president d’Eccit, el programa funciona i representa una alternativa davant les dificultats amb què es topen milers de joves que van decidir deixar els estudis i busquen una segona oportunitat per reincorporar-se al sistema educatiu formal o entrar al mercat laboral.
“Es tracta d’un programa completament adaptable, que vol superar els obstacles i limitacions que presenta el sistema tradicional d’inserció laboral i escolar que es fa a través de la formació professional”, assegura, alhora que remarca que el projecte elimina barreres i amplia al màxim el ventall de jovent que se’n pot beneficiar, fins i tot en casos en què la persona va abandonar el circuit escolar durant la primària. “La filosofia del projecte és obrir l’horitzó per no deixar ningú enrere”, rebla.
Pel que fa a l’itinerari formatiu, ‘Segona Oportunitat’ combina matèries teòriques i pràctiques, més enfocades a una sortida laboral. Aquestes se centren en diverses especialitats, com la reparació de telèfons mòbils, la informàtica, la programació en l’àmbit de la robòtica i els sistemes de vigilància.
A més, enguany el programa també vol potenciar el vessant de l’emprenedoria per ajudar el jovent que aspiri a tirar endavant el seu propi negoci. “Hem demanat crear deu microempreses a Tetuan per donar resposta al jovent que vol crear el seu negoci; volem veure si és un camí que pot funcionar”, diu Saadoune.
Sigui com sigui, el president d’Eccit apunta que el Marroc s’està beneficiant de molta inversió de capital i estan sorgint moltes noves empreses que necessiten jovent que hagi passat per una formació professional. En aquest sentit, el projecte també col·labora amb empreses de Tetuan –com una que treballa en la reparació de telèfons mòbils i que ja s’ha interessat en el programa– on el jovent pot fer pràctiques professionals.
Suport psicosocial per garantir una inserció estable i sostenible
Una altra part fonamental del programa i una de les principals raons del seu èxit, segons Saadoune, és l’acompanyament psicosocial que ofereix al jovent implicat. De fet, el programa incorpora una figura inèdita al Marroc com és la integradora social. “És la primera vegada que es crea aquesta figura en un context com aquest”, sosté el president d’Eccit, qui detalla que aquesta integradora social es reuneix de manera individual i col·lectiva amb l’alumnat i exerceix de tutora. “Es crea una relació molt especial entre la integradora i el jovent del programa”, explica.
De fet, en el marc dels intercanvis pedagògics entre docents de Tetuan i de Girona, un dels àmbits en què més s’ha enfocat el professorat acollit és en l’acció tutorial, molt desenvolupada a Catalunya, al contrari que al Marroc, on queda molt camí per recórrer en aquest sentit. “Els docents han après de les metodologies que s’apliquen a Catalunya pel que fa a l’acció tutorial per replicar-les als centres del seu país”, afirma Saadoune.
Des d’ECCIT fan palès que moltes de les figures que existeixen en el sistema educatiu català com el tutor, l’educador o l’alumne gran que dona suport al petit, ara s’han implementat a molts dels centres que han fet l’intercanvi. Igualment, també s’han aplicat al projecte ‘Segona Oportunitat’ per reforçar l’acompanyament de l’alumnat.
El programa també vol proposar una alternativa al fenomen de la migració precoç, que té una incidència prou significativa entre adolescents i jovent en situació de vulnerabilitat que ha quedat fora del circuit escolar, i que comporta múltiples problemàtiques i perills.
Amb tot, el Yasser Saadoune, que viatjarà al Marroc i visitarà l’escola cap a mitjans del mes d’abril, deixa clar que des d’Eccit “no els direm que no han d’emigrar, perquè és un dret, però sí que insistirem en la importància de formar-se i aprofitar l’ampli ventall d’opcions possibles que proporciona una bona formació”.
Fins al moment, el programa ‘Segona Oportunitat’ ha funcionat molt bé i des d’Eccit estan contents amb els resultats positius que ha tingut. La taxa d’inserció escolar o laboral del projecte supera amb escreix el 50%. “Un total de 124 joves formen part del programa, entre els quals hi ha 97 nois i 27 noies, però la llista d’espera per entrar-hi cada dia és més llarga”.
Aquest esforç col·lectiu que implica el projecte –també compta amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili (URV) els ajuntaments de Platja d’Aro i Girona, i els fons específics de cooperació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)– representa una aposta transformadora per impulsar un horitzó més esperançador i un futur amb més oportunitats per al jovent de Tetuan.
Afegeix un nou comentari