FAD reivindica la vessant social i activista del disseny

FAD reivindica la vessant social i activista del disseny

Resum: 

Amb la convicció de que la relació entre el disseny i l'activisme és irrenunciable, el centre Foment de les Arts i el Disseny (FAD) organitza el cicle "Disseny i transformació social".

De febrer a juliol, Foment de les Arts i el Disseny (FAD) acollirà diferents actes al voltant del paper que juga el disseny com a arma creativa per incidir en la política, la cultura i la societat. Amb aquest programa reivindica la vessant social i activista que pot tenir el disseny i dóna a conèixer diferents iniciatives que treballen en aquest sentit. Cada mes es realitzarà una jornada centrada en una temàtica concreta. Les inscripcions es poden fer individualment per a cada sessió a la plana web del programa Disseny i transformació social.

La primera sessió tindrà lloc dijous 19 de febrer, sota el títol "Disseny, protesta i reivindicació". S'hi abordarà aquesta relació partint de dues experiències: la campanya gràfica de Poster for tomorrow, de l'associació sense afany de lucre parisenca 4tomorrow, i els dispositius "Reflectantes" com a objectes de resistència utilitzats en manifestacions del col·lectiu Enmedio.

Disseny per a tothom

Als anys 90 es van adonar que l'activitat del disseny havia prestat una atenció excessiva a un usuari massa estandarditzat. Les condicions culturals, econòmiques, de gènere, d'edat, mentals i físiques diferenciades feien necessari canviar el paradigma d'usuari tot pensant en un perfil molt més ampli i no excloent. D'aquí va sorgir la idea del "disseny per a tothom".

La sessió del 12 de març se centrarà en dues iniciatives que han focalitzat les seves preocupacions en col·lectius o necessitats que incorporen àmbits com la inclusió social i la salut. Una d'elles és Homelessfonts, un projecte d'Arrels Fundació, que ofereix la lletra de persones que han viscut al carrer convertida en tipografies. L'altra és Pal Joc, un patinet portasèrum per a infants.

Furgal design, autoproducció i disseny col·laboratiu

La jornada central del programa tindrà lloc el 16 d'abril. S'hi reflexionarà i debatrà al voltant d'idees i conceptes que promouen o dificulten la transformació social.

El Frugal design i l'autoproducció seran els eixos de la sessió que es portarà a terme el 4 de juny. El procés de reduir la complexitat i el cost dels béns, mantenint les seves qualitats bàsiques i la seva durabilitat, és el que s'anomena frugal design. La idea és que això permeti fer-los més accessibles i millorar la vida de les persones. L'autoproducció sovint també està associada a contextos de gent amb pocs recursos que han de satisfer les seves necessitats amb creativitat i de forma alternativa al mercat. En aquesta trobada es podrà conèixer el projecte Inteligencias colectivas.

La jornada "Disseny col·laboratiu i democràcia" posarà el punt i final del programa. Es realitzarà el 2 de juliol. S'hi donaran a conèixer Frugal Digital, un grup d'investigació que se centra en la cerca de mètodes i pràctiques que permeten crear solucions digitals low cost, i el procés participatiu portat a terme a l'escola La Pau de Barcelona per realitzar la reforma del pati del centre.

Afegeix un comentari nou