Àmbit de la notícia
Comunitari

Grups de consum agroecològic, fent del consum un acte conscient i ètic

  • Cistella ecològica. Imatge del bloc eljardideleshesperides.blogspot.com
  • Repartiment a una AMAP. Imatge del bloc amapbelledemai.blogspot.com
  • Aliments ecològics. Imatge extreta del bloc esthervivas.wordpress.com
  • Repartiment al grup de consum El Rebost del Delta de Gavà

Amb motivacions diferents, però amb un projecte comú, cada cop més catalans i catalanes fan la compra sense passar pel supermercat. Formen part dels més de 130 grups o cooperatives de consum que els darrers anys s'han estès per la geografia catalana.

Menjar productes sans i ecològics, donar suport a la pagesia o transformar el model de consum són algunes de les raons per les quals els ciutadans i ciutadanes s'animen a formar part d'un grup de consum. Un cop per setmana reben una comanda conjunta de productes agroecològics i fan el repartiment entre els/les participants de la cooperativa.

La seva acció, però, va molt més enllà de consumir productes ecològics i de proximitat. La majoria de grups o cooperatives de consum són espais autogestionats que realitzen una tasca de sensibilització i presa de consciència sobre la necessitat d'un canvi d'hàbits de consum i de model de consum. D'aquesta manera, aposten per una producció d'aliments de confiança, realment sans, ecològicament més sostenibles i socialment més justos.

A Catalunya hi ha més de 130 grups de consum. La majoria han estat creats a partir de l'any 2000, però n'hi ha alguns d'històrics com ara El Brot de Reus, que funciona des de 1987, El Rebost de Girona, des de 1988, i Germinal a Barcelona, des de 1993.

A més dels grups de consum, també existeixen d'altres models de consum agroecològic, com ara, experiències que engloben a productors i consumidors. Són projectes conjunts que estableixen una relació basada en la confiança i la corresponsabilitat. La PACA (Acord per al Consum i la Producció Agroecològics) de Molins de Rei n'és un bon exemple i un dels pocs que trobem a Catalunya.

Molts grups de consum també intenten apropar-se als pagesos/es i establir un compromís més fort. Arran d'aquesta voluntat l'any 2008 va néixer La Repera, un espai informal de trobada entre productors i consumidors per fomentar el treball conjunt.

 

Com crear un grup de consum?

Has buscat al teu barri o municipi i no has trobat cap grup de consum? O potser has contactat amb algun però està ple? T'animes a crear-ne un de nou?

Segur que al teu voltant hi ha més persones que també volen consumir productes locals i agroecològics, hauries d'intentar trobar-les per tal de posar en marxa la iniciativa! Una manera de fer-ho és preguntant a les cooperatives més properes si tenen llista d'espera. També pots contactar amb entitats, ateneus, col·lectius on pot haver persones amb les mateixes inquietuds.

Quan sigueu un petit grup ja podreu començar a tirar endavant el projecte: organitzar alguna xerrada o trobada per donar-vos a conèixer, buscar local, repartir tasques, decidir quina forma legal voleu tenir, etc.

Per fer els primers passos sempre va bé conèixer l'experiència d'altres grups que us puguin aconsellar. Ecoconsum, Coordinadora Catalana d’Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics, facilita a la seva plana web la Guia per muntar un grup de consum.

 

Enllaços d'interès:

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari