Àmbit de la notícia
Comunitari

Javier Calvo: "El congrés és una oportunitat per fer un salt polític i organitzatiu de l’economia solidària"

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Anna Sánchez
  • Javier Calvo és membre de la Comissió Permanent de la XES, entitat organitzadora del congrés.
    Javier Calvo és membre de la Comissió Permanent de la XES, entitat organitzadora del congrés. Font: Xarxa d'Economia Solidària

El primer Congrés de l’Economia Solidària de Catalunya vol definir col·lectivament els reptes del sector i establir mandats polítics per als propers anys.

En un moment clau per al teixit associatiu i cooperatiu del país, el moviment de l’economia social i solidària es posa deures i convoca tota la seva base social a construir col·lectivament els reptes dels propers anys. El I Congrés de l’Economia Solidària de Catalunya (CESC) vol ser molt més que una trobada: serà un espai viu per pensar, debatre i decidir quin paper ha de tenir l’economia solidària en la transformació social i econòmica del territori.

Des d’ara i fins a l’abril de 2026, centenars d’entitats, associacions, cooperatives i col·lectius podran aportar-hi reflexions, esmenes i propostes que es convertiran en mandats vinculants per a la Xarxa d’Economia Solidària (XES). Amb aquesta entrevista, Javier Calvo, membre de la Comissió Permanent de la XES, ens explica què suposa aquest congrés, per què arriba ara i com es pot implicar qualsevol entitat o persona que vulgui formar part d’aquest camí compartit.

Quin paper té aquest primer congrés dins l’evolució del moviment d’economia solidària a Catalunya?

Aquest primer Congrés de l’economia solidària a Catalunya (CESC) és un punt d’inflexió en la trajectòria del moviment. Arribem aquí després de dècades de construcció col·lectiva, amb un projecte viu, divers i arrelat al territori amb la voluntat de crear un espai d’anàlisi, deliberació, formulació de propostes i adopció d’acords.

El CESC és un òrgan de govern establert al Reglament de Règim Intern de la XES. Malgrat això, s’ha decidit obrir-lo també a la participació d’entitats no sòcies que formen part del moviment de l’economia solidària amb la voluntat d’ampliar les veus i enriquir el debat col·lectiu.

Per què s'ha considerat que ara és un bon moment per a tirar-ho endavant?

El congrés neix per activar aquest mandat de la XES, però també com a resposta al moment d’urgència i oportunitat que estem vivint: davant la crisi ecosocial, l’auge del feixisme i la precarització creixent, cal que l’economia solidària sigui capaç de fer un salt polític i organitzatiu. I per fer-ho, necessitem una estratègia compartida, construïda des de la base.

Per a què ha de servir el Congrés?

El congrés ha de servir per pensar col·lectivament cap on ha d’anar l’economia solidària els propers anys i quin paper volem que tingui en la transformació social i econòmica del país. No és només un espai per debatre idees, sinó per prendre decisions polítiques que marcaran l’orientació del moviment en els propers anys. També ha de servir per enfortir vincles, per fer aflorar sabers i pràctiques diverses, i per ampliar la base social del moviment.

Entre ara i la celebració del Congrés – a l'abril de 2026 – heu dissenyat un procés de construcció col·lectiva amb les entitats de l'economia social. Quins objectius concrets espereu assolir amb aquest treball 'precongressual'?

Volem fer balanç dels darrers anys de l’economia solidària i orientar-ne el futur amb propostes concretes. Els acords que s’hi prenguin seran considerats per la XES com a mandats vinculants que guiaran la seva acció. Esperem arribar a la plenària amb un conjunt de ponències polítiques consensuades que recullin els debats col·lectius fets al llarg del procés 'precongressual'. Aquestes ponències suposaran posicionaments polítics clars de l’economia solidària davant els grans reptes socials, econòmics i ambientals que vivim i també propostes estratègiques per desenvolupar plegades en els propers anys.

A més, el procés ha de servir per implicar la base social del moviment, reforçar el sentiment de pertinença, activar noves complicitats i fer emergir propostes estratègiques transformadores. També és una oportunitat per repensar com ens organitzem, com comuniquem i com fem créixer l’economia social i solidària de forma arrelada, popular i diversa.

Com poden participar les entitats o persones interessades?

Qualsevol entitat o col·lectiu de l’economia solidària pot participar-hi complint algun d’aquests requisits: ser sòcia de la XES, ser un espai organitzat de la XES, haver completat amb èxit el Balanç Social o el Balanç Comunitari els darrers tres anys o haver superat el qüestionari de Pam a Pam. Si hi ha entitats o col·lectius que no s’ajusten a cap d’aquests criteris però es consideren part de l’economia solidària, igualment poden sol·licitar participar-hi a través del formulari d’inscripció i es valorarà amb ànim inclusiu. Les persones a títol individual només poden participar-hi si són sòcies de la XES.

En el formulari d’inscripció es pot seleccionar a quin o quins àmbits de debat ens volem adscriure. Es pot fer la inscripció a tants àmbits com es vulgui o a cap d’ells, si només volem fer una inscripció general. No hi ha cap límit en aquest sentit.

Com s'organitzarà cadascun d'aquests àmbits?

Cadascun tindrà espais de trobada presencials i virtuals, on es podrà debatre, fer aportacions i redactar ponències col·lectives. Les ponències resultants de cada àmbit de debat es portaran a votació en la sessió plenària del CESC a l’abril de 2026.

Tota la informació sobre el CESC (guia de preguntes i respostes, reglament, inscripcions, calendari...) la trobareu al web xes.cat/congres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari