Àmbit de la notícia
Comunitari

Les entitats ja poden comptar amb una guia per introduir la perspectiva LGBTI+ en l’àmbit del lleure i l’esport

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Portada de la Guia presentada el passat 13 de juny
    Portada de la Guia presentada el passat 13 de juny
  • Durant la jornada es van dur a terme dues taules de diàleg amb la participació d’entitats del món del lleure i de l’esport
    Durant la jornada es van dur a terme dues taules de diàleg amb la participació d’entitats del món del lleure i de l’esport
  • Intervenció de Cristina Malcolm durant l'acte de presentació
    Intervenció de Cristina Malcolm durant l'acte de presentació

La Generalitat presenta una nova eina pràctica per ajudar entitats i professionals a generar espais inclusius i segurs per a infants i joves LGBTI+. La guia ofereix recomanacions, protocols i recursos adaptats al lleure educatiu i l’activitat esportiva.

El Departament d’Igualtat i Feminismes, amb la col·laboració de Drets Socials i Esports, ha elaborat la Guia per introduir la perspectiva LGBTI+ en l’àmbit de l’esport i el lleure educatiu. El document ofereix eines pràctiques per a entitats, equips educatius, entrenadores i entrenadors que treballen amb infants, adolescents i joves, amb l’objectiu de garantir espais on tothom se senti reconegut, segur i respectat.

Presentació institucional al Centre LGBTI+ de Barcelona

La guia es va presentar el passat 13 de juny de 2025 al Centre LGBTI+ de Barcelona. L’acte va comptar amb representants institucionals com Gina Pol Borràs, directora general de Polítiques Públiques LGBTI+; Abel Garcia, de la Secretaria General de l’Esport; Teresa Llorens, de l’Institut Català de Serveis Socials, i Clara Quirante, directora general de Joventut.

Durant la jornada, es van dur a terme dues taules de diàleg amb la participació d’entitats del món del lleure i de l’esport, com Minyons Escoltes i Guies, CET10, la Federació Catalana de Futbol i el Consell Esportiu del Baix Llobregat. Aquestes converses van posar en comú experiències, reptes i propostes per fer efectiu el contingut de la guia en els entorns educatius i esportius.

Cristina Malcolm, responsable pedagògica de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, va destacar la importància de l’eina com a punt de partida per al canvi cultural dins de les entitats: “La guia ens ofereix una base sòlida per revisar pràctiques, llenguatge i actituds, i alhora ens convida a escoltar i adaptar-nos a la realitat diversa dels infants i joves amb qui treballem”.

Què hi trobaràs dins la guia?

Aquesta guia ofereix una orientació pràctica per fer de l’esport i el lleure educatiu espais inclusius amb perspectiva LGBTI+. 

Els principals continguts que hi trobaràs són:

  • Conceptes bàsics i vocabulari inclusiu: definicions clares sobre identitats de gènere, orientacions sexuals i expressions de gènere, amb un glossari útil per parlar amb precisió i respecte.
  • Recomanacions de bones pràctiques: com adaptar activitats, espais (com vestidors o dormitoris), i documents per fer-los accessibles a tothom.
  • Protocols d’actuació davant situacions d’LGBTI-fòbia: orientacions per prevenir, detectar i actuar davant agressions o discriminacions, amb èmfasi en la seguretat emocional.
  • Eines per a la inclusió de persones trans: propostes per fer un acompanyament respectuós, reconèixer el nom sentit, i garantir la seva participació plena.
  • Comunicació i llenguatge: criteris i exemples per usar un llenguatge no sexista i respectuós amb totes les identitats.
  • Autoavaluació: una sèrie d’indicadors per valorar el grau d’inclusivitat de l’organització i detectar àrees de millora.
  • Annexos útils: materials de suport, exemples pràctics i recursos addicionals per aprofundir.

Una eina pensada per adaptar-se a les realitats del territori

Des del Departament d’Igualtat es remarca que aquesta guia és “una eina viva”, que vol evolucionar a partir de l’experiència de les entitats i professionals del lleure i l’esport. Està pensada per adaptar-se a diferents realitats, tenint en compte que cada entitat, escola de formació o instal·lació esportiva té les seves pròpies necessitats i contextos.

Promoure la inclusió com a valor educatiu

La iniciativa s’emmarca en el compromís del Govern per fer efectius els drets de les persones LGBTI+ i promoure la diversitat com a valor educatiu. Amb aquest nou recurs, es vol fer un pas més perquè cap infant ni jove quedi exclòs o discriminat en els espais de creixement i convivència com són el lleure educatiu i l’activitat esportiva.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari