Joel López: “Moltes famílies de Salt no tenen cobertes les necessitats bàsiques durant el confinament”
Comparteix
L’Associació Socioeducativa NouSol no ha deixat de treballar en cap moment per tal de garantir els drets de les famílies que participen als seus projectes.
La Covid-19 no entén de fronteres ni orígens. Però, per desgràcia, aquesta pandèmia no ha colpejat amb la mateixa força a tot arreu. Per exemple, a Burkina Faso, on l’ONG NouSol gestiona un centre de dia i de joves en situació de carrer, es tenen les mateixes complicacions que a Catalunya però sumant-li un sistema sanitari deficitari i un servei social inexistent. “Hem de multiplicar per cent el que passa aquí per saber com es troben els països del sud actualment”, asseguren des de l’entitat.
Si enfoquem l’espiell cap a Catalunya, ens trobarem amb territoris on les conseqüències per l’arribada de la pandèmia i l’aturada de molts serveis han deixat en una situació de vulnerabilitat a moltes famílies. Aquest és el cas de Salt o del barri de Santa Eugènia de Ter –a la frontera de Girona–, on un gran percentatge dels seus habitants, molts d’ells d’origen estranger, tenen un baix poder adquisitiu.
És per aquest motiu que l’Associació Socioeducativa NouSol, una de les diferents branques en les quals es divideix l’ONG, treballa des de fa vuit anys per tal de donar servei als nens i als joves per garantir els seus drets fonamentals. El seu projecte insígnia és el Projecte Reforça’t que busca promoure la inclusió, la formació i l’apoderament dels infants i les seves famílies.
Per tal de conèixer quines han sigut les mesures que l’entitat ha hagut d’adoptar per ajustar les seves activitats a la quarantena de la millor manera, parlem amb el Joel López, director de l’ONG NouSol des de fa més de dotze anys.
Quines necessitats existien a Girona i a Salt per a la creació de l’Associació Socioeducativa NouSol?
Vam començar l’activitat a escala internacional el 2007, escolaritzant nens al Senegal, i l’any 2008 ens vam constituir com a entitat, ara ja fa dotze anys. Però fins al 2012 no vam començar a treballar a Catalunya. Al treballar amb infants i joves a altres països, vam veure que de la mateixa manera que incidíem a fora, podíem incidir també a Salt, que té una població d’origen immigrant i amb moltes mancances.
Heu tingut problemes per continuar aquests projectes des de casa?
Hem hagut d’aturar molts d’ells. El programa de formació per a menors estrangers, per exemple, s’ha hagut de frenar de dalt a baix perquè se’ns fa impossible poder desplaçar-nos als centres d'acollida per fer les formacions.
I de quina manera s’ha vist afectat el Projecte Reforça’t?
El que ens ha passat al Projecte Reforça’t és que, a l’inici del confinament, vam haver de suplir les escoles. Durant les quatre primeres setmanes, es van estar organitzant i preparant per veure com treballarien a distància. És per això que vam haver d’omplir aquest buit. Ara que ja s’ha estabilitzat la seva manera de fer feina, nosaltres hem passat a un segon pla i ara treballem en xarxa amb els col·legis.
"Els nens i els joves són els que més pateixen les conseqüencies socioeconòmiques".
Quines són les mesures que heu adoptat per poder continuar fent la vostra tasca?
Ho fem tot a distància. Ens hem constituït com un pont entre les famílies i els serveis socials. NouSol ha fet un informe de situació mitjançant el seguiment de totes les famílies per detectar quines són les seves mancances. Molts usuaris no sabien on demanar ajuda i com ja no formen part del circuit social, ens hem posat en contacte tant amb els serveis socials de Girona com amb els serveis d’atenció especialitzada que tracten casos de violència masclista.
Com estan vivint la quarantena els nens i nenes del Projecte Reforça’t?
Tot depèn de la situació familiar i econòmica. A Salt hi ha moltes famílies desestructurades, complicacions en l’àmbit socioeconòmic i falta de recursos. Molts dels nostres usuaris estan vivint una època difícil per culpa de tots els dèficits que tenen. Per a les famílies és molt més dur no tenir cobertes les necessitats bàsiques que no pas estar confinats. A més, els nens i els joves són els que més pateixen les conseqüències.
A part de la feina habitual, heu ajudat als més petits a comprendre aquesta situació, el que significa una pandèmia, la importància de quedar-se a casa...?
Sí, el Projecte Reforça’t no és només un projecte de reforç escolar, sinó també un reforç emocional i familiar. Al principi, vam fer una sèrie d'activitats educatives i lúdiques on els nens podien expressar les seves emocions respecte a la pandèmia mitjançant el dibuix i altres arts. A NouSol hem anat veient quines eren les necessitats dels usuaris i hem anat canviant les activitats segons el que s’ha detectat.
I com ho feu? Quines eines utilitzeu per continuar amb la vostra feina?
Principalment a través del telèfon o el correu electrònic de les famílies. Truquem diàriament i sempre hi ha una comunicació molt fluida. Ja fa cinc anys que fem reunions mensuals i assemblees generals amb les famílies. Evidentment hi ha moltes mancances a nivell tecnològic, alguns no tenen ordinador i els pares desconeixen com funciona internet.
Perilla la vostra tasca si el confinament s’allarga encara més?
Està claríssim que com a entitat ens haurem d'adaptar a les noves necessitats socioeconòmiques i haurem de dissenyar programes per pal·liar totes aquestes noves mancances que sorgiran. Les necessitats seran unes altres, però el reforç escolar sempre serà necessari a Salt per la seva impressionant segregació escolar.
"El reforç escolar sempre serà necessari a Salt per la seva impressionant segregació escolar".
I heu pensat en com seran aquests nous projectes?
Tot el que estigui relacionat amb donar suport econòmic a les famílies de Salt i de Santa Eugènia. Totes elles quedaran en terra de ningú, és a dir, en una situació econòmicament molt complicada. Ens tocarà fer de pont un altre cop per acabar amb els nous dèficits.
Quan teniu previst portar-los a terme?
Per poder treballar directament amb els nens i joves necessitem utilitzar tots els equipaments municipals o de la Generalitat. Nosaltres treballem a les escoles, a l'Hotel d'Entitats de Salt i Girona, al Casal d'Avis... I fins que no s’obrin totes aquestes infraestructures no podrem reprendre l'activitat presencial. En cas que fos possible, a l'estiu organitzarem algun casal amb totes les mesures necessàries.
Heu tret alguna cosa positiva de la quarantena?
L’únic positiu és veure com ens haurem de reinventar per ser útils. El que fèiem fins ara ho haurem de canviar i ens haurem d'adaptar a la nova situació. Això per una banda té molta complicació perquè hem de fer tot un procés de creació i de recerca. Però, per altra banda, és un exercici molt interessant com a entitat per a trobar la manera d’evolucionar i enfrontar-nos a nous reptes.
El Projecte Reforça't continua treballant amb els usuaris. Hem realitzat un estat de situacio de totes les families i hem entregat un informe de les necessitats als serveis socials de Girona amb els q treballem en #xarxa . pic.twitter.com/LylPg576Jy
— NouSol ONG (@nousolorg) May 8, 2020
Afegeix un nou comentari