Josefina Altés: "La gent descobreix que en l’intercanvi de temps, tots som iguals"
Comparteix
Parlem amb la fundadora del Banc del Temps de Gràcia per conèixer l’entitat i el seu funcionament a través de l’intercanvi de temps.
Quina és la missió de la vostra entitat?
El Banc del Temps de Gràcia és un punt de trobada pels veïns i les veïnes on poden fer intercanvi de temps entre ells oferint o demanant, habilitats, coneixements o serveis.
Una de les característiques més interessants és que totes les persones, independentment de la seva formació, edat o coneixement, són iguals, perquè l’intercanvi és el temps i en aquests sentit una hora és igual per a tothom, facin el que facin durant aquesta hora.
Quina és la realitat que tenim a la ciutat de Barcelona?
La realitat social que tenim a Barcelona ha fet augmentar la implicació de les persones en projectes socials o com en aquest cas, alternatius. En els tres o quatre últims anys el Banc del Temps de Gràcia ha crescut molt, hem notat com augmentava l’interès de les persones i com també s’hi apuntaven cada vegada més.
És un projecte d’economia alternativa i aquest fet, des de que va començar el 15M per exemple, ha tingut més repercussió. Algunes persones proposen crear Bancs del Temps com a cosa innovadora però des de l'Associació Salud i Família, ja es va muntar el primer al Guinardó l’any 1998 i el de Gràcia el 2004 a la seu de l’Orfeó Gracienc, per després traslladar-se el 2008 a Lluïsos de Gràcia.
Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?
Nosaltres no parlem de voluntaris propiament dit ja que les persones inscrites el que fan és intercanviar el seu temps i en aquest moment tenim més de 300 persones inscrites. El Banc del Temps de Gràcia està vinculat a una entitat molt arrelada al barri, Lluïsos de Gràcia i és un projecte pràcticament d’autogestió. Per tant les persones que formen part de la secretaria, que són usuaris que intercanvien el seu temps per ajudar en la gestió de l’entitat, col·laboren amb projectes vinculats a Lluïsos per exemple el Renova la teva Roba.
Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?
La gent arriba al banc del temps per motius molt diversos. Poden arribar perquè són nous al barri i busquen un punt de contacte amb altres veïns i veïnes per conèixer gent; poden arribar-hi perquè tenen interès en un tema concret i busquen trobar persones que tinguin afinitat amb aquell tema en concret; o també hi ha gent que hi arriba perquè està a l’atur i el fet de poder aprendre noves habilitats o poder prestar les seves els ajuda a pujar l’autoestima i a millorar la seva qualitat de vida i el currículum.
Un altre perfil de persones són aquelles que hi arriben arrossegades per algú altre o, per exemple, perquè poden solucionar un petit problema domèstic i després els agrada la dinàmica i s’hi involucren. Però sempre són ajudes puntuals i en cap cas una competència a un professional del sector.
Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?
El Banc del Temps de Gràcia dependrà molt de l’equip que el gestiona. Actualment té un equip molt potent, que entén la filosofia de l’intercanvi i que està implicat en una entitat que comparteix aquesta mateixa visió i que es complementen molt bé. Però d’aquí a uns anys poden canviar les persones que el gestionen i deixar de funcionar. El Banc del Temps és un projecte que depèn de les persones que en formen part.
Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?
He tingut molts moments, perquè pensa que vaig ser la fundadora d’aquest Banc del Temps. L’any 2004 jo era presidenta de l’Orfeó Gracienc, que va ser la primera entitat en acollir-lo, i d’alguna manera jo estava portant al meu barri un projecte tant innovador com aquest. I en 10 anys he viscut molts moments perquè veure l’evolució també és molt apassionant.
Un altre moment important també va ser el canvi de l’Orfeó a Lluïsos de Gràcia perquè era un tràmit delicat en que el projecte podia morir o ressorgir de nou. I va ser molt interessant tot el procés de creació d’un equip gestor nou. Actualment el Banc del Temps de Gràcia és un dels més grans i que combina quantitat i qualitat.
Però crec que el que més m’apassiona és la capacitat de posar tots els seus usuaris en una situació d’igualtat, i això és tant gran que fa que el projecte sigui apassionant.
Més informació:
Afegeix un nou comentari