Joves de Bòsnia, Montenegro i Catalunya fan un intercanvi sobre memòria històrica

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Joves de Bòsnia, Montenegro i Catalunya fan un intercanvi sobre memòria històrica

Resum: 

70 escoltes conviuen durant 10 dies a diferents punts de Catalunya aprenent sobre la història i els conflictes armats viscuts als seus països, en un projecte cofinançat per la Unió Europea.

Cap d'ells havia nascut encara quan va tenir lloc la guerra dels Balcans. La guerra civil espanyola és de l'època dels seus avis. Però fa mesos que preparen, a distància, un projecte sobre memòria històrica, posant èmfasi en aquests conflictes armats. Són 70 joves d'entre 17 i 19 anys, membres del moviment escolta de Catalunya, Bòsnia i Montenegro, que participen aquest agost en un intercanvi en diversos punts de la geografia catalana.

És el primer cop que les entitats escoltes d'aquests tres països -a casa nostra, ho coordina la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge- s'uneixen per fer un projecte conjunt d'aquesta envergadura. La iniciativa ha aconseguit el suport i el finançament de la Unió Europea. La primera part del projecte va tenir lloc l'estiu passat, quan un grup de 20 joves catalans va anar a Bòsnia. Enguany, continua amb la visita dels joves bosnians i amb la incorporació dels montenegrins.

Durant deu dies, els joves compartiran la història dels seus països, reflexionaran sobre l’impacte que encara tenen en el present els conflictes armats del passat i debatran quin ha de ser el paper de la memòria històrica en la construcció de la societat. A més, compartiran què estan fent en el seu entorn proper com a joves per aconseguir una societat més cohesionada i intercultural.

També participaran en tallers de formació sobre memòria històrica i interculturalitat, per aprendre de la pròpia riquesa del grup i poder transmetre els coneixements i l'experiència adquirida en tornar a casa. A més, també tindran temps per compartir la cultura local, tot descobrint la ciutat de Barcelona, el Pirineu i la Costa Brava.

Des de Catalunya hi participen joves dels agrupaments escoltes Can Baró (Barcelona), Flor de Neu (Barcelona), Jaume Caresmar i Ma. Antònia Salvà (Igualada) i Lo Manaix (Lleida). Tots ells van assumir el compromís de realitzar un projecte a dos anys vista i han preparat tots els elements logístics que implica acollir 40 joves d’altres països durant 10 dies.

Afegeix un comentari nou