Àmbit de la notícia
Comunitari

Joves i addicció a les pantalles: creix l'ús abusiu de la tecnologia en adolescents

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Els resultats de l'enquesta mostren hi ha una relació directa entre el nombre de suspensos, amb les absències a classe, amb l’ús abusiu de les pantalles.
    Els resultats de l'enquesta mostren hi ha una relació directa entre el nombre de suspensos, amb les absències a classe, amb l’ús abusiu de les pantalles.
  • L'estudi evidencia l'accés cada cop més prematur a les pantalles.
    L'estudi evidencia l'accés cada cop més prematur a les pantalles.
  • El 25% de les persones adultes enquestades afirmen que l’ús de pantalles ha empitjorat l’actitud del seu fill o filla a casa.
    El 25% de les persones adultes enquestades afirmen que l’ús de pantalles ha empitjorat l’actitud del seu fill o filla a casa.

Càritas presenta els resultats d'una enquesta que evidencien l'important paper dels progenitors a l'hora de donar exemple sobre l'ús responsable de telèfons mòbils, tauletes, ordinadors i videoconsoles.

Una de cada cinc persones joves està en risc d'ús addictiu de les pantalles. Aquesta impactant dada és una de les conclusions que Càritas extreu dels resultats de l'enquesta 'Impacte de les pantalles a la vida de l'adolescència i les seves famílies en situació de vulnerabilitat social: realitat i virtualitat' que l'entitat ha elaborat a 930 persones joves, pares, mares, tutors i tutores al voltant de l'ús que fa de les pantalles la població entre 12 i 17 anys, en situació de vulnerabilitat i exclusió social.

L'estudi, presentat per Natalia Peiro, secretària general de Càritas Espanyola; Daniel Rodríguez de l'Equip d'Estudis de Càritas, i Carmen García, responsable del programa d'Infància, Adolescència i Joventut de l'entitat, posa de manifest que gairebé totes les adolescents en aquesta franja tenen contacte diari amb les pantalles, que el 96% tenen telèfon mòbil propi i que, de mitjana, van tenir el seu primer dispositiu electrònic als 11,4 anys.

L'evolució, però, assenyala que cada les persones adolescents cada cop comencen abans a tenir contacte amb les pantalles, ja que les més joves afirmen que la seva immersió a les pantalles va ser als 10,5 anys. Rodríguez explica que l'anàlisi destaca, no només aquest accés cada cop més precoç a les pantalles, sinó que la majoria de perfils que s'obren són a xarxes socials i pàgines per a majors de 16 anys. "En aspecte de rellevància especial per enfocar l'educació que s'ha de donar des de la infància sobre l'ús responsable dels mòbils", considera.

Ús abusiu, efectes negatius

L'estudi estableix que cal considerar un ús abusiu de les pantalles quan l'exposició sobrepassa les 6 hores diàries, una situació en la qual es troben una de cada tres persones joves enquestades. Per a les persones expertes que han analitzat els resultats, el risc d'ús addictiu arriba quan es genera un efecte de dependència cap a les pantalles. Aquesta situació, en la qual es troben una de cada cinc persones joves, acaba interferint de forma negativa a la vida quotidiana.

"Quan l'ús, o l'absència d'aquest, genera certs nivells d'aïllament, ansietat, falta de control i dependència, considerem que es dona una conducta addictiva", explica Rodríguez. L'informe destaca que viure en l'espai de l'exclusió no implica un major risc d'addicció.

Des de l'entitat consideren que hi ha una relació directa entre l'ús dels telèfons mòbils i el rendiment escolar. Mentre que el 18% de la població adolescent en situació de vulnerabilitat social ha faltat algun dia a classe a l'últim mes sense motiu justificat, el percentatge arriba fins al 23% quan hi ha addicció a les pantalles i fins al 28% quan hi ha un ús abusiu d'aquestes. D'altra banda, el percentatge de joves que ha suspès 3 o més assignatures és del 60% quan hi ha un ús addictiu de les pantalles, gairebé la meitat dels joves si parlem d'un ús abusiu.

Conflictes familiars i exemple a casa

D'alguna o una altra manera, totes les persones han viscut a casa alguna mena de conflicte entre persones adultes i joves relacionat amb l'ús de pantalles que en fan aquestes últimes. L'enquesta duta a terme a pares, mares, tutors i tutores d'aquestes joves deixen clar ser conscients que les pantalles tenen un efecte negatiu en les joves, però també en les relacions familiars. De fet, el 25% de persones adultes consideren que l'actitud del fill o filla ha empitjorat amb l'ús de les pantalles, mentre que el 28% considera que la comunicació s'ha agreujat.

Altres dades de l'enquesta de Càritas assenyalen que el 20% de les persones adultes són conscients que els seus fills i filles els enganyen respecte a l’ús que fan de les pantalles. Davant aquesta situació, una xifra reveladora: només el 12% dels progenitors se senten preparats per afrontar l’educació digital dels seus fills i filles, i més de la meitat se senten desorientats i necessiten suport per fer-ho. La gran majoria percep riscos en l’àmbit relacional i l’àmbit educatiu i mostren interès per rebre informació i suport en com educar les joves en l'ús de les pantalles.

La responsable del programa d'Infància, Adolescència i Joventut de l'entitat, Carmen García, explica que tothom, adultes i joves, passem per l'ús desmesurat de la tecnologia i l’aprenentatge continuat. La diferència és que unes ho viuen amb pors, i les altres, no. "La infància, els adolescents i els joves són els més vulnerables entre els vulnerables i, especialment en aquests moments de canvis", explica.

Aquesta predisposició de pares, mares, tutors i tutores, és una bona notícia per tal d'educar en un ús saludable de la tecnologia. La millor manera, expliquen des de Càritas, és amb l'exemple que es dona a casa. Conviure amb uns progenitors que fan un ús raonable de les pantalles és molt important per reduir les probabilitats d'arribar a desenvolupar una conducta addictiva. Quan les joves conviuen amb progenitors que fan un ús excessiu de la tecnologia, la probabilitat d'arribar a desplegar una conducta addictiva es multiplica per 1,7.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari