Joves que ensenyen català als seus pares i mares

Associació per a Joves Teb - Comunitari
Parella lingüística del projecte "Aprenem. Famílies en xarxa" de Casa Àsia
Parella lingüística del projecte "Aprenem. Famílies en xarxa" de Casa Àsia
Projecte "Aprenem. Famílies en xarxa" de Casa Àsia
Projecte "Aprenem. Famílies en xarxa" de Casa Àsia

Joves que ensenyen català als seus pares i mares

Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

"Aprenem. Famílies en xarxa" és un projecte de Casa Àsia que va començar com a prova pilot a una escola del Raval i que s'ha estès a altres barris. Joves nouvinguts/des fan de professors/ores de català i castellà de persones adultes.

Set noies estudiants de secundària i les seves mares d'origen pakistanès van ser les primeres participants de la iniciativa "Aprenem. Famílies en xarxa". Durant el curs 2015-2016 es reunien els dilluns i dimecres a la tarda a l'IES Milà i Fontanals, al barri del Raval de Barcelona. Les joves feien classes de català i castellà a les seves mares, en format de parelles lingüístiques, i també els ensenyaven informàtica bàsica. Comptaven amb el suport d'una voluntària, estudiant universitària, que també havia passat per l'experiència d'arribar a un país i aprendre una llengua nova.

Elles van ser les protagonistes de la prova pilot d'aquest projecte d'Aprenentatge i Servei que desenvolupa Casa Àsia, amb el suport de la Direcció de Drets Civils i Immigració de l'Ajuntament de Barcelona i del programa Xeix.

Aquest model de voluntariat on els/les joves ensenyen idiomes i/o informàtica a membres adults de la seva família i la seva comunitat s'inspira en el projecte canadenc Youth Empowering Parents. A Canadà es desenvolupa a diferents escoles i ciutats, amb molt bons resultats.

A Barcelona, durant el curs 2016-2017 s'ha continuat fent al Milà i Fontanals i s'ha replicat a l’IES Rambla Prim del Besòs. En aquest segon institut, l’experiència ha estat força diferent que al Raval, ja que els/les alumnes que es van oferir a ser voluntaris/àries, set en total, són majoritàriament de famílies d’origen llatinoamericà, que fa pocs anys que han arribat al barri i que han tingut el suport de l’aula d’acollida del centre per aprendre català. Els adults, set dones i cinc homes, són d’origen pakistanès i hi ha també un jove.

Des de Casa Àsia recorden que la llengua és un dels factors més determinants en l'experiència migratòria: "El desconeixement de la llengua o llengües de la societat d'acollida dificulta la integració i és una barrera que aïlla, i més, en el cas de les dones, ja que les seves obligacions es solen restringir l'espai domèstic i no tenen tantes oportunitats de tenir contacte amb la llengua del territori que les acull". Projectes com aquest són oportunitats per sortir de casa i conèixer altres dones que es troben en la mateixa situació que elles. També els ofereix l'oportunitat d'apropar-se a l'escola.