L’associacionisme i el voluntariat al Baix Llobregat

L’associacionisme i el voluntariat al Baix Llobregat

Resum: 

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Baix Llobregat és la tercera comarca més poblada de Catalunya, amb 806.249 habitants. Situada al sud de la província de Barcelona, la seva capital és Sant Feliu de Llobregat. La comarca és actualment un potent motor industrial del país, però amb un important passat agrícola del qual encara en conserva una part, quan era la primera zona agrícola i ramadera catalana.

Hi trobem ciutats grans com Cornellà, Sant Boi, Viladecans, El Prat de Llobregat o Castelldefels, però també pobles petits amb pocs milers d’habitants, com Castellví de Rosanes, La Palma de Cervelló o Sant Climent de Llobregat.

L'associacionisme i el voluntariat al Baix Llobregat

Ambiental

Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals és un projecte de participació i sensibilització ambiental obert a totes les persones amants de la natura i compromeses amb la preservació dels espais que conformen la Xarxa de Parcs Naturals gestionats per la Diputació de Barcelona. Així, amb l’objectiu d’incrementar el coneixement i el respecte cap a aquest important patrimoni natural del nostre país, el Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals promou i vehicula la participació voluntària en la seva conservació, manteniment i difusió.

Comunitari

  • Agrupaments escoltes i esplais

A quasi a totes les poblacions hi ha com a mínim un agrupament escolta o un esplai, on caps i monitors voluntaris s’encarreguen d’educar infants i joves en el seu temps de lleure però també s’organitzen i decideixen sobre l’entitat a nivell local i nacional. Hi ha 13 agrupaments de la Demarcació Baix Llobregat / Garraf / Alt Penedès de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya; i 4 agrupaments d’Escoltes Catalans; així com 14 esplais d’Esplac. També hi ha 21 centres d’esplai de Fundesplai i 13 centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans.

Cultural

La Passió, que a la comarca es representa a Olesa de Montserrat i a Esparraguera, no és només una representació teatral amb una antiga tradició al darrere sinó també un exemple d’espectacle artístic de qualitat fet possible gràcies a la participació desinteressada de centenars voluntaris a tots els nivells: actors, tècnics, equips directius, etc.

És una tradició fortament arrelada a la ciutadania d'Olesa de Montserrat, amb quasi 500 anys d’història. Costaria trobar alguna família que no tingui alguna vinculació amb l'espectacle. En cada representació hi participen un miler de persones voluntàries, entre els quals hi ha fins i tot els tècnics dels espectacles. Més informació en aquesta entrevista.

Està gestionada per una Fundació privada formada més d’un miler de col·laboradors i gestionada per un consell. És una entitat sorgida de la col·laboració desinteresada, el voluntariat i l’afecció pel teatre, que continua encetant projectes per potenciar la cultura mitjançant noves propostes escèniques i altres activitats de tot tipus com esportives, musicals, conferències, exposicions o, fins i tot, visites guiades per a grups i escolars.

Internacional

Fundada l’any 2005, la seu central és al Prat de Llobregat (Barcelona) i té una subseu a Viladecans, tot i que realitza activitats per tot el país. És un espai de trobada per a cubans o aquells que se sentin propers a Cuba, un espai on dur a terme la solidaritat i donar a conèixer la cultura cubana en totes les seves manifestacions.

Social

És una entitat sense afany de lucre que, des de l'any 1985, desenvolupa projectes socioeducatius al servei de la comunitat, amb la finalitat d'estimular el desenvolupament personal i comunitari, tot afavorint processos orientats a la inclusió social d'aquelles persones que pateixen situacions de vulnerabilitat social. Té una important presència a Sant Boi i a la comarca del Baix Llobregat. Entenen el voluntariat com un compromís desinteressat per a compartir temps, experiències i coneixements amb les persones (infants, joves i adults) que participen en els diversos projectes de la institució, persones que moltes vegades es troben en situació de fragilitat, vulnerabilitat i exclusió social.

Principals activitats associatives al Baix Llobregat

Es tracta d’una experiència festiva i lúdica que combina la tradició i la identitat que aporten els productes de la terra, com el pollastre pota blava i la carxofa Prat, i l'activitat econòmica local, la restauració i el comerç. Des del 2004 s’hi celebra anualment una mostra d’entitats, en què les entitats de la ciutat hi poden tenir el seu estand o organitzar-hi activitats, per tal de donar a conèixer el seu projecte.

La Festa dels Miquelets és una festa de recreació històrica on s'escenifica amb rigor els diferents fets ocorreguts a la vila d'Olesa de Montserrat en el transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714). L'any 2014 La Festa dels Miquelets d'Olesa de Montserrat va ser declarada festa oficial de l'associació de recreació històrica Miquelets de Catalunya, entitat degana de la recreació del segle XVIII a Catalunya.

Punts de voluntariat de la comarca

  • Consell Comarcal. No té un programa específic de voluntariat, però val la pena consultar aquesta guia de voluntariat elaborada el 2012 des de l’Àrea de Joventut.
  • El Prat de Llobregat. Tenen un punt de voluntariat a Cases d'en Puig, més informació a www.elprat.cat/voluntariat.
  • Sant Feliu de Llobregat. Consultar amb l’entitat Voluntariat de Sant Feliu. Tel. 93 685 28 67.
  • Cornellà. Punt de voluntariat. Tel. 93 376 36 93

Si hi trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a: info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou