La campanya “Mulla’t”: 20 anys sensibilitzant

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La campanya “Mulla’t”: 20 anys sensibilitzant

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La Fundació Esclerosi Múltiple organitza el Mulla’t des de fa 20 anys. Una acció de sensibilització per l’Esclerosi Múltiple que s’ha convertit en una de les campanyes més importants a Catalunya. Voleu saber com?

Fa 20 anys la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) engegava una campanya de sensibilització sobre una malaltia que afecta a 7.000 persones a tot Catalunya. La campanya que consisteix en animar el màxim de persones a capbussar-se i nedar per ser solidaris, ha estat capaç de convertir-se en una de les campanyes més conegudes i multitudinàries de tot Catalunya. La primera edició va comptar amb 67 piscines i centres esportius implicats i actualment arriba als 620.

Per descobrir alguna de les claus de l’èxit per organitzar el “Mulla’t” hem parlat amb Mercè Sancho, una de les responsables de la coordinació de les campanyes de la FEM que ha volgut destacar la gran tasca d’organització i coordinació que hi ha al darrera i sobretot l’esforç dels primers anys per donar-se a conèixer i consolidar l’activitat. Però l’esforç a donat el seus resultats i en el seu vintè aniversari han sumat més de 42.000 km de piscina recorreguts i 300.000 euros recaptats que es destinaran a serveis de neurorehabilitació i d’inserció laboral per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen EM.

Un nom per la campanya

“Mulla’t, vol dir implica’t i és una paraula que juga amb els dos sentits, el de mullar-se i el de participar i involucrar-se de manera solidària”. Com explica la Mercè Sancho l’objectiu era i és sensibilitzar i involucrar a la gent a participar en una campanya solidària fent una cosa tant senzilla com nedar en una piscina. D’aquesta manera tothom pot ser solidari i a la vegada conèixer l’Esclerosi Múltiple (EM), una malaltia que afecta unes 7.000 persones a Catalunya i unes 45.000 a tot l’Estat.

Màxima implicació de la societat

A més del reclam del nom, la campanya arriba a molta gent gràcies a la implicació de piscines i centres esportius, molts d’ells municipals, i ajuntaments. Però sobretot els voluntaris són qui juguen un paper fonamental. Les taules d’inscripcions i de venda de marxandatge estan coordinades per persones del mateix municipi, barri o ciutat que són qui expliquen el projecte i animen a la gent a participar.

“Hi ha voluntaris que són fixes cada any perquè viuen a la mateixa població que celebra el "Mulla’t", d’altres que van variant de piscina però sempre dins de la seva ciutat i sempre en tenim de nous que s’interessen per incorporar-se a la campanya "Mulla’t". Sense tots ells no seria possible dur a terme aquesta campanya.” En l’última edició van participar-hi 1.200 voluntaris.

Mitjans de comunicació i xarxes socials

Tal i com explicava al principi Mercè Sancho, els inicis del “Mulla’t” no van ser fàcils ja que van ser necessàries moltes hores de dedicació per presentar-se a les diferents piscines, centres esportius i ajuntaments, explicar el projecte, buscar sinergies i col·laboracions. Vint anys després la FEM compta amb molt suport dels mitjans de comunicació que els cedeixen espais publicitaris gratuïts i ha convertit les xarxes socials - Twitter, Facebook, youtube- en màximes aliades.

Cares conegudes i esdeveniments importants

Comptar amb el recolzament d’algun personatge famós sempre és garantia de tenir una major repercussió i sortir a la premsa. En el cas del “Mulla’t” personatges com Pep Guardiola, Victor Valdés, Gemma Mengual o Joan Pera han estat la cara visible de la campanya.

I en el cas de l’edició del 2013, la campanya es va coordinar amb els Mundials de Natació que es van celebrar a Barcelona aquest estiu. La imatge del marxandatge era la mascota dels Mundials, la gota gaudiniana Xop, i l’acte central es va fer a les instal·lacions del Palau Sant Jordi, tot plegat va causar gran impacte.

Un consell

Demanar consells per a futures campanyes d’entitats i associacions no és fàcil, tal i com ha reconegut la Mercè Sancho, però és clau sobretot “tenir sentit comú”. Conèixer el públic potencial i els recursos i capacitats de cada entitat i sobretot “posar-hi il·lusió i buscar complicitats”.

Afegeix un comentari nou