La comunitat Sikh de Catalunya celebra el Maghi

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Langar sikh a Barcelona. Font: Comunitat Sikh de Catalunya
Langar sikh a Barcelona. Font: Comunitat Sikh de Catalunya

La comunitat Sikh de Catalunya celebra el Maghi

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

El 13 de gener els sikhs celebren el Maghi, una festa en la que visiten els centres de culte sikh i escolten els cants ‘kirtan’.

Al carrer de L'Hospital, al barri del Raval de Barcelona, hi ha la gurudwara Gurdarshan Sahib Ji, el primer temple de la comunitat sikh que es va obrir a Catalunya el 1995.

La festa Maghi homenatja als Quaranta Immortals, seguidors de Guru Gobind Singh Ji, que prèviament havien desertat, van lluitar contra les forces de l'exèrcit mongol i van ser martiritzats. Guru Gobind Singh Ji els va beneir personalment, van obtenir Mukti (l'alliberament) i van ser incinerats a Muktsar. La festa Maghi més gran del món es fa a Sri Muktsar Sahib (Índia), on es fa una processó cada any.

SIKH vol dir deixeble o alumne

El terme català 'sikh' té el seu origen en el panjabi ਿਸਖ (sikj), que al seu torn prové del sanscrit 'ziksh' (instrucció), o 'śiṣya'/'ziyia' (deixeble, que aprèn). Així, sikh vol dir deixeble o alumne.

El sikhisme té els orígens cap a l’any 1469 a la regió índia del Panjab. Va ser allà on nasqué el que es considera el primer mestre del sikhisme: el guru Nanak. Nanak va predicar un missatge de germanor universal, de rectitud, de justícia i de devoció a un Déu únic, enmig d’una realitat marcada per les tensions i el conflicte entre hinduistes i musulmans.

Va viatjar per tota l’Índia dirigint-se a homes i dones de totes les castes, rebutjant les injustícies i la hipocresia. Nanak va establir les bases del sikhisme, però l’estructura completa es va anar forjant de la mà dels deu gurus que el van succeir.

Les persones sikhs creuen en un únic Déu i el seu llibre sagrat és el Guru Granth Sahib. Sovint, aquesta comunitat religiosa ha estat perseguida i massacrada; sempre ha fet tot el possible per defensar les seves creences i això li ha donat fama de guerrera.

El sikhisme és la cinquena religió en nombre de seguidors arreu del món. Es considera que actualment hi ha uns 25 milions de sikhs, situats especialment a l’Índia, al Regne Unit i a Canadà.

El sikhisme a Catalunya

El sikhisme és present a Catalunya des de finals de la dècada del 1980. El primer temple sikh, la gurudwara Gurdarshan Sahib Ji, es va obrir a Barcelona l’any 1995. El 2017 diàriament la comunitat estava formada per uns 12.000 sikhs i per la gurudwara hi passaven unes 700 persones a menjar i a beure i també oferien cursos de català per a persones nouvingudes. La Comunitat Sikh de Catalunya va guanyar el 2016 la IV edició del Premi Martí Gasull i Roig a l'exemplaritat en defensa de la llengua, en la categoria de votació popular.

El llibret Gi Aya Nu al català, editat en format bilingüe panjabi-català, ofereix dades sobre la llengua catalana i la seva utilitat i mostra els vincles entre les dues llengües. Editat per la Comunitat Sikh de Catalunya i la Plataforma per la Llengua expliquen que té per objectiu afavorir la inclusió de les persones immigrades i contribuir a la igualtat i a la cohesió social, amb el català com a llengua comuna.

La gurudwara, el temple sikh

El lloc on els sikhs es reuneixen i preguen es diu gurudwara i significa literalment la 'porta del gurú' o 'casa de Déu'. Les gurudwares no tenen un disseny específic, pot ser una habitació nua neta simple o un bonic edifici, com el Temple d'Or a Amritsar (Índia), amb els seus sòls de marbre, frescos i cúpules daurades.

Moltes gurudwaras poden estar envoltades de fonts, o ofereixen una bassa que els pelegrins poder fer servir per banyar-se (bany purificant). Pot haver-hi una bandera amb l'emblema sikh (Kanda). En aquests temples no hi falta mai el llibre sagrat sikh, Siri Gurú Granth Sahib, i servei de langar (menjador i cuina lliure).

Cada dia es serveixen milions d'àpats de manera gratuïta als visitants, sense importar condició, raça, ni religió. El langar és obert a tothom per compartir els cants de lloança sikh, el kirtan, el te i menjar. La pregària comunitaria és el nucli de la devoció sikh.

El sikhisme té un cos doctrinal propi i un concepte particular de la vida, el món, la religió i de Déu. El secret sikh és estimar als altres. No parlar malament de ningú, no tenir o sentir ràbia per a cap persona, no cultivar odis al cor. Pots consultar com viure sikhi al web de la comunitat a Catalunya.

A més del Maghi, el sikhisme celebra més festes al llarg de l'any. Les principals són: la festa de fundació de la Khasa, l'aniversari de Gurú Nanak Dev Ji o Gurpurab, la festa de Bandi Chhord Divas i la Hola Mahalla.

Afegeix un comentari nou