La Favb alerta que gairebé 1 de cada 3 habitatges a Barcelona és especulatiu
Comparteix
L’estudi ‘SOS habitatge: anàlisi de la situació a l’habitatge a Barcelona’ compara el comportament i l’evolució de les promocions de pisos de luxe i les de l’habitatge públic a la ciutat.
La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) ha avançat els primers resultats de l’informe i alerta que hi ha un 31% d’habitatges “especulatius” a la ciutat que estan contribuint a augmentar els preus de venda de tot el mercat. L'estudi conclou que la falta de polítiques públiques actives ha permès que l’especulació s’estengui a tots els barris de Barcelona i condicioni el dret a l’habitatge dels habitants de la ciutat.
L'entitat ha assenyalat els privilegis fiscals que troben els grans inversors internacionals, la falta de plans d’usos que evitin el monocultiu turístic o la manca d’una regulació en el mercat immobiliari com algunes de les causes que han provocat que el negoci rendista hagi passat del 5% de benefici tradicional a gairebé el 20%.
El document també preveu una pèrdua progressiva d’habitatge de protecció oficial, ja que indica que d’aquí a l’any 2038 s’haurà reduït en gairebé un 50%. Segons l'informe, l'any 2024 perdran la condició de protegits el 2,8% dels habitatges; el 2028, el 3,8%; el 2029, el 9,9%; el 2030, succeirà amb el 2,3% dels pisos protegits; el 2031, amb el 2,3%; el 2036, passarà al mercat lliure el 2,8% del parc protegit; el 2037, serà el 2,5% i finalment, el 2038 s’extingirà la protecció del 8,8% restant, fins que el 51,9% romandrà protegit indefinidament, indica la Favb a l’informe.
L’Agència Catalana de l’Habitatge té registrats a Barcelona 15.956 habitatges protegits, amb data de juliol del 2024. Aquests són gestionats majoritàriament pel sector públic (68,7%), però també per cooperatives d’habitatge (17,1%) i promotors privats (14,1%). La Favb indica que aquest tipus d’habitatge se situa en la seva pràctica totalitat a la perifèria de la ciutat, pel que els quatre districtes amb rendes més altes -Sarrià-Sant Gervasi, l’Eixample, Gràcia i les Corts- només ofereixen al seu veïnat el 6,9% de l’habitatge protegit de la ciutat, mentre que quatre districtes perifèrics -Sant Martí, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Nou Barris- acumulen el 76% del parc d’habitatge protegit oficial.
L’informe també alerta que només el 51,9% dels pisos protegits a Barcelona tenen la qualificació de permanent, mentre que la resta caduquen. Segons aquest, a més, a la ciutat hi ha fins a 8.716 habitatges de propietat que es promocionen com a luxe. La darrera dada oficial que hi ha sobre el parc d’habitatge a Barcelona és de 807.751 habitatges -dels quals, el 31% pertany al parc de lloguer-, de manera que aquests 8.716 pisos de luxe representarien l’1%.
"L’estudi és la verificació del que ja intuíem: que la pressió immobiliària que pateix el centre de la ciutat s’està reproduint a tots els districtes de manera exponencial, a una velocitat inaudita i disparant sense aturador el preu de l’habitatge", va denunciar Jaume Artigues, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample i membre la Comissió d’Habitatge de la Favb, en l’acte d’avançament de dades. Per la seva banda, el president de la Favb, Camilo Ramos, va denunciar que la crisi d'habitatge “s'ha anat forjant durant dècades en les quals les administracions han apostat per un model que ha convertit l'habitatge públic en residual, amb la conseqüència d'haver deixat via lliure a l'especulació”.
Afegeix un nou comentari