La implicació de les Associacions de Famílies en escoles que aposten per la renovació pedagògica

Colectic - Comunitari
La Coordinadora de l'AFI d'El Martinet s'organitza de manera democràtica i horitzontal.
Foto de grup de la Coordinadora de l'AFI d'El Martinet
Infants a l'Escola El Martinet
Infants a l'Escola El Martinet
Associació Amics d'El Martinet pretén generar debat i reflexió pedagògica i educativa tenint com a referent l’Escola El Martinet.
Activitat de l'Associació Amics d'El Martinet
A l'Escola Mediterrània han començat a implementar l'educació viva i activa a P3
Cartell amb paraules clau de l'educació viva i activa i fotos dels racons de l'Escola Mediterrània
L'educació viva i activa aposta pels ambients d’aprenentatge
Cuineta a l'aula de P3 de l'Escola Mediterrània de Viladecans
Mestra i alumnes a l'hort de l'Escola Mediterrània
Mestra i alumnes a l'hort de l'Escola Mediterrània

La implicació de les Associacions de Famílies en escoles que aposten per la renovació pedagògica

Colectic - Comunitari

Resum: 

Quan una escola implementa una pedagogia no tradicional, el suport de les famílies és vital perquè el projecte tiri endavant. Parlem amb associacions de pares i mares de dos centres per saber com ajuden a enfortir el projecte pedagògic.

Espais amplis i nens i nenes treballant en diferents propostes. Famílies que no s'acomiaden a la porta de l'escola, sinó que acompanyen els infants a dins i s'hi estan una estona. Alguns, fins i tot, es queden al llarg del matí preparant la fruita per a l'esmorzar. Això és el que et trobes quan entres a l'Escola El Martinet de Ripollet. Aquest centre públic va apostar per una pedagogia no tradicional des dels seus inicis. De fet, aquests espais amplis són fruit del treball conjunt entre l'equip docent, les famílies i l'equip d'arquitectes que es va encarregar de l'edificació. Van somiar una escola i la van construir des dels ciments.

Els espais, però, no són l'únic que caracteritza a aquest centre. No tenen ordinadors, ni pissarres electròniques, però, en canvi, tenen materials molt diversos i de qualitat, molts de fusta, i perfectament cuidats. Les famílies dels infants s'impliquen en la conservació i reparació d'aquest material. També en la dels mobles, cortines, llibres... "Com a famílies, estem molt a l'escola i hi contribuïm a través de les comissions" ens explica Marta Vendrell, membre de la coordinadora de l'Associació de Famílies d'Infants d'El Martinet.

Des de l'AFI busquen estar presents a l'escola i volen cuidar la relació entre aquesta i les famílies. La Marta assenyala que hi ha un diàleg constant i reunions setmanals o quinzenals amb la direcció. Les accions que porten a terme tant l'escola com l'AFI es fan amb el suport de l'altra i sempre d'acord amb la línia pedagògica del centre.

Escoles en transició

Sovint no és possible generar un projecte com el d'El Martinet des de l'inici, i els centres fan un procés de canvi que pot allargar-se durant anys. A l'Escola Mediterrània de Viladecans hi estan començant. L'equip de mestres, amb la seva implicació i aposta per la innovació i i la renovació pedagògica, hi estan impulsant un canvi de model cap a l'educació viva i activa. Aquest curs 2017-2018 l'han implementat a P3 i el nou model anirà creixent amb aquesta generació i les que vinguin després.

L'Associació de Pares i Mares d'Alumnes de l'Escola Mediterrània ha acollit aquest replantejament amb molt d'entusiasme i ha incorporat com un dels seus objectius donar suport al projecte educatiu iniciat per part de l'equip docent. Eloïsa Francía és la presidenta de l'AMPA i està molt il·lusionada amb aquest canvi, tant que s'està formant en educació viva i activa. "La nostra aportació és informar i divulgar la nova metodologia a les famílies, explicant els fonaments que justifiquen el canvi, així com els avantatges i la seguretat del canvi", explica.

L'AMPA està molt implicada en la difusió del nou model. Participa en la xerrada que es farà al centre el 23 de febrer sobre educació viva i activa, en les xerrades que es fan a les llars d'infants i en la preparació de la jornada de portes obertes, on volen que les persones participants 'visquin' l’experiència que després viuran els seus fills i filles: llibertat de moviment, respecte als propis ritmes, aprenentatge basat en l’experimentació i la manipulació, etc.

"El nostre propòsit és que les famílies siguin part viva i activa de l’escola, que participin quotidianament en el seu funcionament i que s’estableixin ponts escola-família més estrets", afegeix Eloïsa Francía. Algunes de les propostes que tenen per fomentar aquest vincle són unes tertúlies mensuals gratuïtes on es troben les famílies i parlen sobre educació, criança i escola; i una activitat de ioga en família, amb la finalitat de fomentar passar i compartir més temps amb els fils i filles.

Sintonia entre l'escola i les famílies

Marta Vendrell afirma que moltes famílies trien El Martinet atretes pel model pedagògic. N'hi ha algunes que canvien de residència per tal que els seus fills i filles puguin accedir a aquest centre. A Viladecans, les famílies també han rebut bé el canvi: "Molts dels alumnes de P3 han vingut a l'escola pel nou mètode".

Per a aquelles que, al contrari, no estan tan familiaritzades amb el model, l'AFI d'El Martinet ha creat la comissió 'Créixer en comunitat'. Un dels seus objectius és acollir les famílies noves i reforçar el sentit de comunitat.

A l'Escola Mediterrània, algunes famílies s'han interessat per informar-se i saber per què l'escola ha fet aquest canvi. L'Eloïsa Francía ho veu com una oportunitat de diàleg: "Estem molt satisfets perquè entenem que un pas com aquest requereix debat i necessita informació, i tant l’escola com nosaltres com a AMPA estem obertes a explicar i respondre els dubtes que van sorgint. Confiem en el diàleg i la informació perquè tothom se senti còmode i segur amb com s'està duent a terme la implementació de la nova metodologia".

Més enllà de models i etiquetes, la Marta afirma que el que més valoren les famílies és com tracten els i les mestres els seus fills i filles: "El que ens enamora a tots i totes és la mirada que tenen cap als infants, que els valoren per allò que són i no per allò que fan. Les mestres els acompanyen, no hi ha una transmissió de coneixements unidireccional sinó que el que succeeix és un aprenentatge mutu. Com ho fan és el més espectacular de tot. Hi ha una manera de fer molt curosa i particular".

Afegeix un comentari nou