Daniel Osiàs: “La millor forma de transformar les desigualtats és amb la implicació de les persones afectades”
Comparteix
El director de la Fundació Marianao i la Marta Osiàs, coordinadora de projectes comunitaris, ens expliquen molts dels projectes d'aquesta entitat de forta implantació al barri.
La Fundació Marianao es crea als anys vuitanta al barri de Marianao de Sant Boi per un grup de joves, però en aquest temps ja heu rebut la Creu de Sant Jordi el 2012 o el Premi Ciutat de Sant Boi el 2016. Com ha estat aquesta evolució en aquests anys?
El propòsit de Mariano és i ha estat sempre el d’estar presents al barri amb vocació transformadora i amb una mirada oberta, atenta i compromesa amb la seva realitat. Després de més de 35 anys, aquesta presència ha anat aglutinant a moltíssima gent al voltant del projecte. Persones diverses que des de l’estima i la solidaritat cap al seu barri i la seva ciutat, han fet néixer iniciatives, propostes i projectes per donar resposta als reptes de l’entorn en els diversos moments de la història de Marianao.
I així fins el dia d’avui, en què aquell somni de 20 joves per fer de Marianao un lloc millor s’ha convertit en una entitat social amb més de 60 professionals, 150 voluntàries i 30 projectes compromesos amb més de 4.000 persones al llarg d’un any.
I què han representat per a la Fundació aquests reconeixements?
Els reconeixements tenen fonamentalment un valor simbòlic. Ens recorden que tots els esforços per generar iniciatives d’inclusió social amb criteris de qualitat, rigor, transparència i innovació, valen la pena i ens interpel·len a seguir endavant, especialment en moments tan crítics com l’actual crisi.
En la vostra presentació parleu de “comunitat inclusiva i cohesionada” i de fer front a les desigualtats. Quines són aquestes desigualtats a Sant Boi, on actueu?
Marianao té uns indicadors socioeconòmics molt similars als de Sant Boi en general. Si parlem de desigualtats, assenyalaríem les que es repeteixen estructuralment i s’agreugen en situacions de crisi com l’actual: problemes de renda i, per tant, de pobresa material. També destacaríem l’abandonament prematur a la secundària de prop d’un 17 % dels joves, una dada que no ens podem permetre com a societat i que aboca a molts joves a la precarietat laboral.
Si ens fixem en el moment actual, estem identificant dos situacions que ens preocupen especialment: per un cantó, les dificultats d’accés a la tecnologia i la falta de competències digitals. I, de l'altra, l’augment de les problemàtiques de salut mental, especialment entre el grup d’adolescents.
I què es pot fer?
Davant aquesta realitat, cada cop més treballem en una dimensió de ciutat. Amb dades de 2020, el 49% de participants que atenem viuen al barri de Marianao, un 43% són de la resta de Sant Boi, i un 9% de fora.
Les nostres principals línies d’actuació són el benestar de la infància i les famílies, la promoció de l’èxit educatiu dels adolescents i joves, la inclusió de persones adultes amb problemàtiques de salut mental, addiccions o bé situacions d’atur de llarga durada, i el desenvolupament comunitari i el foment de la participació de la ciutadana.
Parleu també “d’apoderar a infants, joves i persones adultes”. Com s’aconsegueix això?
En primer lloc, amb la convicció que la millor manera de transformar les desigualtats és a partir de la implicació i el protagonisme de les persones afectades. Aquest és un dels principis generals de Marianao, i impregna tots els projectes, independentment de la seva orientació. Sempre expliquem que a Marianao no tenim solucions, però si podem ajudar a les persones a trobar-les, i això és el que realment les transforma.
Així, tenim una línia de projectes orientada exclusivament a apoderar i fer participar als joves del seu entorn: els projectes ‘ESFERA Jove’ i ‘Vente`pa`ká’ són experiències molt significatives de com els i les joves de Marianao viuen un procés de descoberta de la seva realitat i les seves capacitats per a millorar-la. Per això, es formen, s’apoderen i lideren iniciatives socials que reverteixen en la seva comunitat.
A nivell d’infància i famílies, treballeu amb professionals de la salut i educació del barri. Quines són les mancances que detecteu en aquests àmbits?
El treball en xarxa és fonamental. Marianao no s’entendria sense aquesta aposta que, a més, es tradueix en un projecte de desenvolupament comunitari que liderem conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Boi: ‘Marianao Té Cor’ (Marianao, Territori Comunitàriament Responsable), que s’insereix en l’estratègia municipal d’acció comunitària inclusiva.
Aquesta iniciativa permet posar en relació als professionals dels àmbits de la salut, l’educació i social del territori, per trobar plegats respostes als reptes que ens planteja l’entorn. A la web de ‘Marianao Té Cor’ (www.marianaotecor.cat) podeu trobar els reptes i les diverses accions que s’estan desenvolupant.
En el Casal Infantil i Juvenil parleu “d’educació en valors” però també de fer front al fracàs escolar. Quina és la situació en el barri?
Com dèiem anteriorment, ens preocupa especialment la dada d’abandonament escolar a la secundària. Efectivament, aquesta situació es comença a generar molt anteriorment, en els primers cursos de l’educació primària, si no a infantil.
El nostre Centre Obert infantil fa anys que impulsa dues estratègies: la primera, intensificar el treball amb les famílies. Ens adonem de l’efecte multiplicador que té la intervenció en la infància quan impliquem a les famílies en el procés educatiu dels seus fills i filles. I en segon lloc, el treball en xarxa amb els centres educatius. Aquesta relació esdevé fonamental per a individualitzar cada itinerari, i treballar amb plans molt personalitzats que ens permeten adaptar-nos a les particularitats i necessitats de cada infant.
Què és l’Escola de Noves Oportunitats? En destaqueu, sobretot, la Unitat d’Escolarització Compartida.
L’any 2020 ens hem acreditat com a Escola de Noves Oportunitats per la ‘Asociación Española de Escuelas de Segunda Oportunidad’ (E2O). Aquest ha estat un reconeixement molt important per a nosaltres, perquè ens ha ajudat a articular una resposta en forma d’escola a la realitat de l’abandonament escolar prematur de què hem anat parlant durant tota l’entrevista.
L’escola de Noves Oportunitats de Marianao impulsa un model pedagògic innovador basat en itineraris molt personalitzats per a joves de 14 a 21 anys sense feina i/o formació. L’escola reforça les competències bàsiques i laborals, les habilitats emocionals i promou experiències pràctiques vinculades a l’entorn comunitari i productiu. L’escola, liderada per un claustre de 12 professionals, impulsa diversos projectes connectats entre ells en forma d’itinerari formatiu per als joves.
Hem rebut la nostra acreditacio com a #EscoladeNovesOportunitats de mans de la Xarxa @E2OEspana molt orgullosos d'haver arribat fins aqui i amb ganes de seguir treballant a favor de l'educació dels joves més vulnerables @FMarianao #ConstruimOportunitats #ExitEducatiu pic.twitter.com/llrOk8uitB
— Josep Torrico (@JosepTorrico) April 30, 2021
Com es desenvolupa?
Comença als 14 anys amb la Unitat d’Escolarització Compartida, un recurs del Departament d’Educació per a adolescents que no acaben d’adaptar-se a l’entorn escolar que proposa l’institut i formen part del currículum a Marianao.
També realitzem dos programes de Formació Inicial (PFI) de manteniment de sistemes informàtics i d’administració i comerç, tenim una aula taller de medi ambient per a joves amb situacions d’extrema vulnerabilitat. L’escola té una acció anomenada ‘Punt de Partida’ que esdevé un espai inicial d’orientació a la formació per a joves que no tenen clar quin itinerari formatiu seguir.
Oferiu beques?
Sí, també disposem d’un seguit de beques formatives que ajuden als joves que superen les etapes a la nostra escola a sostenir l’itinerari formatiu fora de Marianao, quan aquest suposa un cost que no poden assumir.
Tenir feina és important pel desenvolupament personal. Vosaltres tracteu d’ajudar en aquest àmbit a les persones en risc d’exclusió social.
Fa anys que desenvolupem un servei d’inserció laboral, amb el suport dels Programes 'Incorpora' i 'Reincorpora' de la Fundació ‘la Caixa’. Treballem, per una banda, per a sensibilitzar a les empreses de l’entorn i aconseguir que ofereixin llocs de feina a persones en situació de vulnerabilitat. I, per l'altra, impulsem accions de formació professionalitzadora i d’intermediació laboral, acompanyant de manera molt personalitzada a les persones que necessiten entrar al mercat de treball i que pateixen situacions d’exclusió social. T
Com a conseqúència de la crisi, un gran nombre de persones del nostre entorn ha perdut la feina i, per tant, ha crescut considerablement la demanda al nostre servei d’inserció laboral. L’any 2020 hem atès a 267 persones i estem molt satisfetes perquè 101 d’elles han trobat feina, tot i les dificultats que ha generat la pandèmia en el mercat de treball.
Acabem amb els projectes en l’àmbit de participació ciutadana, amb una iniciativa d’oci nocturn per a joves: ‘Vente Pa’ká’. En que consisteix?
Fa ja més de 15 anys que un grup de joves de Marianao va decidir impulsar una alternativa d’oci al barri, que van anomenar ‘Vente pa’ká’. Es tractava d’una iniciativa promoguda pels mateixos joves, que aglutinava més de 50 tallers culturals, campionats i lligues esportives. Tot plegat les nits de divendres i dissabte de 22 h a 3 h de la matinada i en un entorn saludable i lliure de tòxics.
La iniciativa va anar creixent fins al punt que participen molts joves de fora de Sant Boi. Cada cap de setmana, 600 joves passen per les activitats del programa, que continua liderat per joves del propi barri en el marc de la Fundació.
Es pot dir, per tant, que està tenint molt bona rebuda.
El secret del projecte ‘Vente’pa’ká’ i de la seva continuïtat al llarg de tants anys ha estat la seva capacitat d’adaptació a la realitat juvenil i a les seves necessitats i demandes, fet que ha estat possible gràcies a preservar el principi de 'joves per a joves’ i d’autogestió juvenil.
‘Vente’pa’ka’ ha cridat l’atenció de molts territoris arreu de Catalunya aquests darrers anys, fins al punt que ha inspirat el naixement d’una línia de consultoria social a la pròpia entitat, que té com a objectiu acompanyar a altres territoris que vulguin desenvolupar projectes o estratègies de participació juvenil o de desenvolupament comunitari.
Afegeix un nou comentari