"La participació és un element clau del Pla Estratègic"

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

"La participació és un element clau del Pla Estratègic"

Resum: 

Espiral, Educació i Tecnologia, una entitat amb més de 25 anys d'història amb l'objectiu de potenciar l'ús de les tecnologies de la comunicació i l'aprenentatge al món educatiu.

Ens trobem amb la Junta Directiva de l'Associació Espiral, Educació i Tecnologia, i entrevistem a tres dels seus membres clau: Isabel Ruiz, presidenta; Ana Municio, vicepresidenta de gestió i Juan Carlos Palomino, vicepresident pedagògic.

Estem davant d'una entitat amb més de 25 anys d'història, que agrupa professorat de tots els nivells educatius, educadors, investigadors i estudiants, a més d'altres persones interessades en potenciar l'ús de les tecnologies de la comunicació i l'aprenentatge al món educatiu. L'actual junta vol destacar que, sobretot, es busca promoure un canvi en el paradigma pedagògic a les aules. Espiral té un àmbit d'actuació estatal, amb presència a diferents comunitats, però de forma especial a Catalunya i a Madrid. És una de les associacions més potents en el sector educatiu i, en paraules de la seva presidenta, la participació, és un element clau del Pla Estratègic.

Cóm definir Espiral, i la seva missió?

IR: No fa molt vam fer un treball de re-definició. Tal i com diu el nostre pla d'acció: «Som una comunitat apassionada per l'educació i la tecnologia. Compromesos amb la innovació, oferim: formació, investigació, assessorament, acompanyament i espais de participació per contribuir a la millora educativa. Volem ser punt de trobada i referència per a una comunitat educativa que actuï com a agent motivador del canvi.» Penso que això ens defineix molt bé, oi?

Quantes persones estan associades amb vosaltres? Què els motiva?

IR: Espiral treballa en la formació, l'acompanyament i l'assessoria de totes aquelles persones preocupades per la millora de la qualitat educativa, i que aposten per fer un bon ús de la tecnologia en els ambients educatius.

També treballem en crear llocs de participació, debat, investigació, i en donar visibilitat de persones i projectes que treballin per la innovació educativa.

AM: Les activitats d'Espiral estan destinades al públic en general, per ser obertes i gratuïtes -excepte la formació de les «escoles virtuals»-, no només per als nostres socis, que tenen preferència en totes elles, sinó per a tothom.

Anualment són molts els professors i professionals de l'ensenyament que es formen amb nosaltres i què comparteixen i participen als nostres esdeveniments i espais d'informació. Això repercuteix, al final, en nombrosos estudiants i espais educatius! Ara tenim 594 associats, dels quals un 78% són de Catalunya, i el 22% d'altres indrets.

El fet de ser una entitat amb més de 25 anys d'experiència, ¿fa més fàcil la seva gestió?

AM: Estar al capdavant de les associacions de professors que aposten per la innovació educativa és una de les nostres grans fortaleses. Espiral és tota una institució en l'entorn educatiu, i porta temps sent un punt de referència per a la formació del professorat en competència digital i innovació.

Com a vicepresidenta de gestió, des de fa tres anys, puc dir que molts dels protocols d'actuació per a què funcionin les principals activitats de l'associació estan tan ben definits que fa que el treball sigui possible i suportable; tot i ser voluntaris les persones que ho fem possible, no podem oblidar que el temps de què es disposa és el temps personal d'oci.

IR: L'estructura de l'associació en àrees també permet que les responsabilitats i les diferents funcions es defineixin millor i cada qui sàpiga quin lloc i quin treball li correspon en cada moment, el que ajuda a optimitzar el resultat.

AM: No obstant això, precisament, el fet que Espiral porti rodant 25 anys és el que ens va fer plantejar-nos la necessitat de redefinir els nostres objectius i estratègies. Es fa necessari una revisió que ens permeti adequar-nos a les necessitats del professorat actual, que cada vegada està més format i més interessat en formar-se, i replantejar-nos què oferim als nostres socis i què podem aportar a la societat per contribuir al canvi educatiu que tots desitgem.

JCP: Però no hem d'oblidar que Espiral és una associació on l'interès central és l'educació i la tecnologia, sense limitar en cap moment la participació a altres persones que no tinguin una relació directa amb aquests camps. Dins la gestió de la associació, també està inclòs l'establir relacions amb altres col·lectius satèl·lits al món educatiu. No estariem complerts sense la seva participació!

Quins són els reptes més interessants?

AM: Per al nostre equip ha estat tot un repte sortir de la dinàmica de l'associació, creada pel rodatge de 25 anys de funcionament, aturar-nos i escoltar els socis sobre què esperen d'Espiral. D'aquesta anàlisi i de l'anàlisi interna que han realitzat tots els socis voluntaris que formen la Junta Ampliada, han nascut unes línies estratègiques de redefinició.

El repte ara és aconseguir caminar cap a aquests objectius que ens hem plantejat, contagiar a tots els socis per a fer-los partícips i aconseguir la participació en Espiral, que és la seva pròpia associació. Volem fer que tots siguem Espiral, que Espiral sigui un punt de trobada i de suport, no només per als nostres socis, si no per al món educatiu en general.

El repte no és senzill, perquè hi ha nombroses institucions que estan treballant amb els nostres mateixos objectius i oferint assessorament, informació i formació com nosaltres, així que l'acompanyament i la participació han de ser els nostres punts diferenciadors que donin qualitat i calidesa als nostres socis.

IR: Un altre repte és adaptar la dinàmica de l'associació a la rapidesa del canvi educatiu, que implica estar sempre al dia ja no només de les noves tendències en tecnologia, sinó a la metodologia canviant. Volem oferir als socis un suport en aquest sentit, un lloc on formar-se i estar al dia de tot el que comporta la innovació educativa.

JCP: En definitiva es busca ser una associació referent dins el món educatiu per al professorat, les famílies, l'alumnat, les administracions educatives... A més ens trobem en un moment crucial pel que fa a l'educació i al paper, cada vegada més important, que està jugant la tecnologia. El caràcter innovador i creatiu de les persones associades FA que Espiral cada vegada tingui més incidència en aquest món, perquè som pioners en moltes de les noves propostes que estan sorgint.

Què és el que resulta més gratificant?

AM: Amb el temps et vas adonant que els canvis estan arribant a l'educació, a les aules i a la formació del professorat. És molt gratificant sentir-se partícip d'aquest motor per al canvi, saber que dins de les teves possibilitats estàs fent alguna cosa per un objectiu tan lloable. Estic convençuda que el motor del canvi és el professorat, i quan veus els esdeveniments i els tallers de formació plens, dóna gust saber que el meu treball voluntari, normalment nocturn, està aportant una mica a aquesta societat.

Creiem en un futur on la societat evolucioni al ritme del pensament creatiu, traient profit d'una tecnologia que esdevé la nostra aliada.

IR: Resulta gratificant veure com els nostres somnis, tant a nivell particular com a professors, com a nivell associatiu, s'estan fent realitat i estem vivint aquesta època nova en la qual moltes coses es fan possibles i l'escola es converteix en alguna cosa més viva i creativa. Creiem en un futur on la societat evolucioni al ritme del pensament creatiu, traient profit d'una tecnologia que esdevé la nostra aliada. Creiem en els nostres alumnes, i veure'ls motivats i propietaris de gran part del seu aprenentatge és un privilegi.

JCP: Els canvis en el món que ens envolta són constants, i de vegades l'escola no reflecteix aquests canvis. És comú trobar-te centres o professors que utilitzen un mètode de treball molt ancorat en el passat. També és normal trobar-te en els col·legis el professor "raret" que sempre està fent coses noves, experimentant, provant, aprenent ... Aquest normalment es troba sol.

Gràcies a associacions com Espiral, aquests professors ja no estan sols, sinó que descobreixen que hi ha més persones com ells i que no són els "diferents" sinó que estan desitjosos d'aprendre i de fer coses noves per posar-les al servei de l'educació.

Treballeu amb voluntariat... tots sou voluntaris?

IR: Per descomptat, també els membres de la junta directiva actuem per voluntat i sense ànim de lucre.

AM: Sí, treballem de manera altruista, ja que es tracta d'una associació sense ànim de lucre, i tots som socis de l'associació. Comptem a més amb dos professionals contractats que ens ajuden amb els temes de gestió i administració.

Per què penseu que voluntaris col·laboren amb l'entitat? Què us mou?

IR: Personalment, Espiral m'ha ofert l'oportunitat de tirar endavant la meva vocació docent d'una manera que mai hagués imaginat, però que m'ha omplert molt, i és ajudant a altres docents a no sentir-se tan sols en aquest sentiment de necessitat de canvi que ens va portar a molts "corredors de fons" del món de l'educació a vagar una mica perduts per les xarxes i a adonar-nos que érem més dels que imaginàvem.

Espiral uneix, ofereix una visió real del que altres docents estan fent a tot arreu del món; demostra una vegada i una altra que la innovació educativa i els seus resultats són una realitat. Crec que hem aconseguit, igual que altres associacions amb objectius similars, cridar l'atenció de tota la comunitat sobre aquesta necessitat.

AM: Quan em van oferir formar part d'Espiral vaig pensar que era una oportunitat per aprendre molt i oferir el poc que sé, em va sorprendre que el que jo pogués aportar pugui ajudar a altres professors, però tenia clar que el que sé estic disposada a donar-ho i que la feina no em fa por si em satisfà el que faig. Vaig pensar que era un tren que havia d'agafar.

En el temps que porto crec que he aportat molt, sobretot he posat tota la meva voluntat en col·laborar perquè les accions d'Espiral tirin endavant, he acceptat responsabilitats, he posat molta il·lusió en el que he fet. I sí, aprenc moltíssim de totes les persones que formen Espiral, perquè són gent de gran talent i generositat, però també de totes les persones amb les que he tingut l'oportunitat de relacionar-me gràcies a l'associació, de les situacions de dificultat a què hem hagut d'enfrontar, i sobretot dels reptes que nosaltres mateixos ens hem plantejat i que anem veient com solucionar.

Crec que el fet d'estar associats amb persones amb les mateixes inquietuds que tu és el principal motiu per formar part d'Espiral, així com el fet d'estar aportant alguna cosa al canvi educatiu.

JCP: Col·laborar amb una entitat com Espiral, de manera voluntària, reporta moltes satisfaccions personals. D'una banda t'ajuda a créixer com a persona i com a professional gràcies a les relacions socials que s'estableixen en el grup. Som com una gran família que s'ajuda i es dóna suport quan cal. Alhora som com un petit exèrcit repartit per un munt de llocs, i no ens importa posar els nostres coneixements al servei la resta i això és força gratificant. Vivim en un món en el qual el coneixement ha de fluir, no ha de quedar guardat en un calaix. 1000 cervells pensen més que un.

Fa poc, vau iniciar l'aventura de reformular l'associació, donar-li una volta i fer un nou pla d'acció. Per què? Com ho vau fer? Com vau començar? Què és el que us ha aportat? Quines eren les claus?

AM: Espiral, als seus 25 anys, està davant d'un moment d'auge per la innovació educativa i de formació del professorat que no ha hagut d'enfrontar anteriorment. Celebrem aquest auge, però alhora ens fa replantejar-nos la nostra posició en la societat educativa, perquè moltes de les coses que fins ara hem ofert són ara ofertes per l'Administració pública o per entitats amb més poder adquisitiu que la nostra associació.

IR: Espiral sempre ha apostat pel canvi, però en els últims temps, a partir de l'acceleració enorme que ha experimentat la tecnologia, hem hagut d'accelerar també. El fet de ser cada vegada més socis i de ser una associació consolidada a nivell nacional i internacional també ha contribuït a que ens plantegem moltes coses des de dins.

AM: Per tant, va arribar el nostre moment de preguntar-nos a nosaltres mateixos què oferim, què volem oferir, què fa que la nostra tasca segueixi sent necessària. Amb aquesta inquietud ens plantegem la necessitat de fer un pla estratègic, per això vam començar per l'inici, per l'anàlisi de la nostra Associació. Hem partit d'una mirada profunda en què han participat tots els socis d'Espiral que han volgut contribuir mitjançant una enquesta, tots els socis voluntaris que formen la Junta Ampliada de Espiral mitjançant l'anàlisi DAFO de cada àrea de treball, i per suposat, de la Junta Executiva de l'associació.

Aquesta anàlisi exhaustiu, que es va completar en una reunió amb tota la Junta Ampliada, d'anàlisi amb tècniques de Design Thinking, ens ha facilitat les claus per a dissenyar unes línies estratègiques per a l'associació. Les línies que ens hem plantejat són 5:

  1. seguir centrant-nos en la formació, perquè és el nostre servei ben valorat pels socis;
  2. obrir línies de assessorament i acompanyament, que marquin la diferència amb altres entitats;
  3. fomentar la participació dels socis;
  4. millorar la comunicació; i
  5. seguir treballant en la organització interna de l'associació (gestió d'eines, màrqueting, comunicació interna, etc.).

Imatge il·lustratiu de l'organització interna de l'entitat

AM: Amb el Pla d'Acció 2014-2015 hem començat a caminar aquest camí, concretant aquestes línies estratègiques en objectius i accions. Així poderfer un seguiment de la nostra millora i les nostres propostes. Hauran de continuar més plans d'acció anuals, per poc a poc anar aconseguint aquestes fites, que per descomptat són revisables.

Les claus per passar a la feina concreta han estat tant aquestes línies estratègiques com en el decàleg de valors que ens plantegem com a part de la nostra identitat organitzativa.

Imatge il·lustratiu "Valores de la identidad organitzativa"

En Espiral hi ha diversos espais de participació que vosaltres anomeneu «cercles». Per què? Què us aporten?

IR: És important i necessària una estructuració i una organització adequada dins d'una associació que ha crescut tant com Espiral. D'altra banda, en estar formada per voluntaris, també hi ha diversos graus d'implicació que comporten diferents responsabilitats. Aquesta organització en cercles aporta un treball que permet a l'associació atendre les peticions de cadascuna de les àrees de treball de manera molt més senzilla i adequada.

JCP: Si ens imaginem un cercle concèntric, al nucli es trobaria la Junta Exe. La seva composició és triada en una assemblea formada per totes les persones associades. Actualment està formada per 11 persones. La seva funció és la de posar en marxa les accions relacionades amb el funcionament de l'associació.

El següent nivell seria la Junta Directiva, formada per les persones responsables dels projectes i àrees d'Espiral. Finalment es troba la Junta Ampliada que està formada pels socis i sòcies que tenen implicació directa amb els projectes que es duen a terme.

Quin és el repte més gran que us heu plantejat?

JCP: Un gran repte seria el que Espiral aconseguís la suficient entitat com perquè tingués incidència sobre les decisions en relació a l'educació al nostre país, per part de les administracions.

En moltes ocasions, les decisions que afecten l'educació, o la formulació de noves lleis educatives, s'agafen sense tenir en compte a aquelles persones que estan dia a dia convivint a les aules amb els nens i les nenes. Tampoc a aquelles persones, que d'una manera o altra, tenen relació directa o indirecta amb l'educació.

Espiral contínuament s'està retroalimentant de l'experiència i el coneixement dels agents educatius, es realitzen projectes, investigacions, jornades divulgatives... per això és una gran eina posada al servei de l'educació que la societat ha d'aprofitar.

Col·laboreu amb altres entitats o organitzacions?

IR: Intentem sempre col·laborar amb altres associacions i entitats. Cadascuna mira el món educatiu des d'un enfocament diferent, però sempre amb els mateixos objectius. Per això, pensem que és molt positiu caminar junts, aprendre de cada manera de fer i d'entendre. El treball col·laboratiu no és només important dins d'una aula, també ho és entre nosaltres.

Sempre que algú tingui alguna cosa a aportar o a dir en matèria educativa, tindrà un lloc entre nosaltres, i espais i temps per crear sinergies necessàries. Treballem fixant l'atenció última en els nostres alumnes; tots tenim aquest objectiu i aconseguirem millorar sempre treballant junts.

Com valoreu la situació de l'educació al nostre país?

AM: Crec que alguna cosa s'està movent a les aules, i també en els centres educatius. De forma lenta però sense marxa enrere. Estic convençuda que la tecnologia com a eina didàctica ha portat de la mà una necessitat del canvi metodològic que serà (està sent) clau en el canvi de paradigma educatiu.

No sé si sóc molt optimista, però crec que tot i la llei educativa que s'estan implantant, l'educació està avançant cap a una pràctica més horitzontal, basada en l'aprenentatge de competències, tenint en compte les intel·ligències múltiples i la intel·ligència emocional. Els centres estan encara en una altra pràctica educativa, però estan invertint amb formació cap a aquest canvi. Ara només falta que el professorat es convenci i es posi en marxa, perquè l'alumnat ho necessita i ho demana.

IR: En aquests moments, la situació millora, hi ha més centres que s'atreveixen a innovar, més professors que no se senten sols i, sobretot, més equips directius conscienciats en la importància de canviar el sentit de l'educació. Ens caldrà formar i informar, perquè és el que demanen els docents, i aquí ens trobaran, a Espiral.

Si voleu saber-ne més sobre l'entitat, visiteu la seva pàgina web, la memòria 2014 online, o el pla d'acció 2015.

Afegeix un comentari nou