Àmbit de la notícia
Comunitari

Més de 800 caps participen a l’AGO de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya celebrada a Manresa

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies
Autor/a
Màrius Intente
  • Membres de la nova Taula Executiva de MEG parlen al plenari
    La Taula Executiva de l'entitat s'ha renovat amb l'entrada de 6 persones. Font: Minyons Escoltes i Guies

Sota el lema 'Som educació, som comunitat', l’entitat ha donat el tret de sortida al curs i ha presentat la renovació del mètode pedagògic

El Teatre Kursaal de Manresa ha acollit la 48a Assemblea General Ordinària de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG). Més de 800 caps vingudes de tot el territori han omplert el plenari per donar inici al curs. Amb el lema 'Som educació, som comunitat', l’esdeveniment ha subratllat el compromís del moviment escolta amb l’educació transformadora i la construcció d’una societat cohesionada i participativa. 

Reptes de futur i relleu a la Taula Executiva

Durant l’assemblea, s’han aprovat diferents documents que vehicularan l’entitat durant aquest nou curs. Entre ells, el pressupost, l’estat de comptes i el programa de curs, que prioritza l’educació, la defensa dels drets de la infància i la incidència política. A més, s’han validat les noves incorporacions a la Taula Executiva de MEG: Laura Gibert i Martí Catalan com a comissariat general; Marc Gallifa a administració general; Cris Malcolm a pedagogia, i Anna Vila i Lluís Cascales a la direcció de l’Escola de Formació.

En el plenari, ambientat amb una temàtica de campaments i pancartes reivindicatives, també s’han abordat qüestions com el dret a l’habitatge digne, la defensa del català i la denúncia del genocidi a Palestina i el Líban. Les representants de la Taula Executiva han destacat la força del moviment associatiu: “Som un moviment unit, fort i ple de persones compromeses”.

 

Defensar el model d’educació en el lleure de base voluntària

Des del plenari s’ha insistit en la necessitat de protegir el model d’educació en el lleure voluntari i comunitari davant de models mercantils. S’ha reclamat, no només reconeixement per la tasca duta a terme, sinó també protecció activa per garantir la continuïtat d’aquest tipus d’educació. La protesta del passat juny, on l’associacionisme educatiu va sortir unit als carrers per salvar els campaments d’estiu, ha estat molt present durant tota l’assemblea. 

Acte públic amb participació d’autoritats

Entre els assistents a l’acte hi ha hagut representants institucionals com Teresa Llorens, secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, i Isabel Sánchez Pulido, regidora d'Infància i Joventut de Manresa. També hi han participat entitats com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, Escoltes Catalans i altres organitzacions d’educació en el lleure.

Renovació del mètode pedagògic

Un dels moments més destacats de la jornada ha estat la presentació de ‘Mètode Obert’, una actualització de la proposta pedagògica de l’entitat. Aquesta publicació, fruit d’anys de treball col·lectiu, reforça la filosofia escolta centrada en el desenvolupament personal i comunitari. 

“Plantegem un camí que comença amb l’individu i culmina en una comunitat compromesa”, han explicat des de l’escenari diverses persones que han participat d’aquesta nova publicació, destacant la importància de donar protagonisme a la infància i la joventut dins de la comunitat.

L’anterior document que recollia les bases ideològiques i pedagògiques de l’entitat, 'Codi Obert', havia estat escrit l’any 2008. Des de llavors, MEG ha crescut i s’ha transformat i, per tant, calia una actualització de la proposta.

Manresa, epicentre de l’escoltisme català per un dia

La Demarcació de la Catalunya Central ha sigut l’amfitriona de l’Assemblea. Aquesta demarcació inclou dinou agrupaments de comarques com l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès i el Solsonès, quatre dels quals són a Manresa.

El dissabte al vespre es van celebrar diversos actes per donar la benvinguda als caps vinguts de tot el territori. Diverses entitats de cultura popular, entre elles els Tabalers Xàldiga o la Cabra d'Or de Moià, van participar en una cercavila pels carrers de Manresa. Després d'un sopar de germanor, es va celebrar una vetllada on hi va haver-hi glossa gràcies a la participació del Grup de Glossa de Manresa i la cercavila va finalitzar amb la participació de membres de la Patum de Berga i la batucada de Batrakes de Manresa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari