Àmbit de la notícia
Comunitari

La primera jornada virtual de l'associacionisme i el voluntariat estableix noves estratègies de treball

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Oriol March
  • Fins a 50 associacions i entitats han posat en comú idees i solucions en aquesta jornada virtual.
  • El document resultant oferirà millores i solucions per les entitats i associacions del tercer sector en un moment d'incertesa.
    El document resultant oferirà millores i solucions per les entitats i associacions del tercer sector en un moment d'incertesa.

La pandèmia de la Covid-19 ha resultat especialment dura per les associacions i entitats del tercer sector, que han posat en comú noves maneres de treballar i estratègies en una jornada virtual plena de propostes.   

Fins a 50 entitats i associacions del tercer sector s'han trobat avui en la 1a trobada virtual de l'Associacionisme i el Voluntariat que ha organitzat la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC). La jornada, que ha començat a les 9.45 h. i s'ha allargat fins les a 13.45 h., ha servit per posar en comú dubtes i per plantejar noves estratègies, en un moment de crisis sanitària, econòmica i social que presenta un panorama incert per aquestes entitats. 

La trobada, que s'ha realitzat a través de la plataforma Zoom i s'ha pogut seguir en certs moments a través de Facebook Live, ha començat amb una presentació institucional a càrrec de Francesc Iglesies, Secretari d'Afers Socials i Famílies, que ha remarcat la importància de l'adaptació de les entitats a un nou paradigma de formes de relació. Entre d'altres idees, Iglesies ha destacat que el distanciament físic pot causar una extrema individualització de la societat, i que aquest és un repte que les associacions i entitats hauran de combatre.

La bretxa digital és un dels altres problemes als quals també cal fer front, segons Iglesies, i que demanarà d'un gran esforç per adaptar-se a les noves regles del joc. És per això que Iglesies no ha dubtat a remarcar com d'important és la veu de les entitats, definint com un gran encert la proposta d'aquesta trobada i el procés participatiu que va durar del 15 de setembre al 20 d'octubre i que va acabar presentant fins a 135 propostes de les diferents entitats, recollides en tres documents

Treballant en tres direccions diferents

Després d'aquesta introducció i d'una breu votació sobre els tres documents mencionats, les diferents entitats han posat fil a l'agulla i s'han dividit en tres blocs de treball, cadascun dels quals estava centrat en un document diferent: el primer, enfocat a fer un diagnòstic de la realitat actual de les entitats i associacions; el segon, buscant establir un pacte estratègic de noves polítiques públiques a realitzar; i el tercer, centrat en les estratègies que haurien de dur a terme, a curt i mig termini, les pròpies entitats. 

Durant una hora, cada bloc ha estat treballant sobre els punts principals dels documents el·laborats a partir de les 135 propostes rebudes durant el procés participatiu, i després d'un breu descans, s'han posat en comú les propostes de millora d'aquests documents. No han faltat idees: des de dur a terme una reflexió sobre si l'associacionisme i la cultura són entorns segurs, passant per la necessitat de distingir en el document les mesures que poden afectar a unes o altres entitats, i arribant a la necessitat de donar més importància a la salut mental.

El següent pas, la implementació de les solucions

La jornada ha finalitzat amb una cloenda on Bernat Vallsdirector general de la DGACC, ha donat les gràcies a totes les entitats participants i ha posat de manifest que el treball realitzat durant la trobada ha estat molt interessant, i que donarà forma a un document final que sintetitzarà, de manera clara i precisa, el sentir i el fer de les diferents entitats davant d'un repte majúscul. La feina, a partir d'ara, serà la de dur a terme les solucions presentades en aquest document, tant per part de l'administració com per part de les entitats. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari