Laura Cortés: "Volem que els joves siguin feliços, però poques vegades ens plantegem si nosaltres ho som"
Comparteix
Sense Embuts és una entitat de Lleida que compta amb una gran base de persones voluntàries i que treballa en xarxa al territori, especialment amb el jovent i amb persones amb discapacitats.
Quina és la missió de Sense Embuts?
La nostra missió és oferir espais de creixement personal i autoconeixement al jovent d’entre 12 i 22 anys amb l’objectiu d’aprendre eines per ser més feliços, eines útils i pràctiques que es poden utilizar en el dia a dia.
Quan dic “la nostra missió” em refereixo al nostre impulsor Daniel Gabarró, a la tècnica (jo mateixa) i a les més de 40 persones voluntàries que formen part de l’entitat.
A qui més van adreçades les vostres activitats?
També va adreçades a les famílies , al professorat i a professionals de l’àmbit de l’educació.
Com comentaves, un dels projectes que dueu a terme ofereix un espai de reflexió al jovent. Ens l'expliques breument?
L’origen i l’essència de l’entitat és oferir espais lliures, segurs, confidencials i gratuïts al jovent d’entre 12 i 22 anys. Actualment realitzem sessions setmanals a Lleida i Sant Pere de Ribes on treballem temes com: l’autoestima, la felicitat, la gestió emocional, el 'bullying', la política, l’amor, la mort, etc.
Es tracta de temes que preocupen al jovent i que no sempre troben l’espai on poder treballar-los amb professionals especialitzats en el camp i en l’autoconeixement fora de l’àmbit de la família i el professorat.
També teniu un projecte amb el què doneu suport a persones amb discapacitat, oi?
Sí. El projecte 'Special Sense Embuts' està dirigit a joves amb capacitats diverses. L’objectiu és oferir espais de relació on poder treballar els temes abans esmentats. El jovent amb capacitats diverses té les mateixes necessitats, interessos i preocupacions que la resta de joves, així que també les abordem.
Aquest projecte es realitza des de fa 3 anys a una escola d’educació especial de la ciutat de Lleida, la Llar de Sant Josep. Les valoracions del projecte per part del jovent, de les famílies i del centre educatiu són molt positives.
I en què consisteixen les xerredes que feu per a les famílies i el professorat?
N’hi ha diverses, però l’objectiu en totes elles és proporcionar eines de creixement personal i autoconeixement per a poder esdevenir referents més positius. Sovint volem que el jovent gestioni les seves emocions, siguin feliços, empàtics, respectuosos, responsables…, però poques vegades ens plantegem si nosaltres ho som.
El jovent no aprèn del que diem, aprèn del que nosaltres com a referents fem i no es tracta de ser referents perfectes. El jovent no necessita referents perfectes, necessita referents que els estimin, que vulguin el seu màxim bé, que els donin suport, que els sostinguin si fa falta, que els valorin, que els respectin, referents que posin límits, que s’equivoquin, que demanin disculpes, que tinguin ganes d’aprendre….
Quina és la vostra filosofia de treball?
Sense Embuts és una manera d’entendre la vida, i aquesta comença per qüestionar els propis pensaments. Sovint tenim pensaments arrelats que ens fan patir. Sense Embuts pretén qüestionar aquests pensaments i alliberar-nos. Si som conscients del que pensem podrem aconseguir que la nostra ment vagi a favor nostre i ens ajudi a ser més feliços.
A Sense Embuts sempre diem que les persones que assisteixen a les sessions no s’han de creure el que diem… Nosaltres compartim el que ens serveix, el que ens ajuda a nosaltres… I animem a les persones a què ho comprovin, que ho posin a la pràctica (que no és fàcil). Si ho posen a la pràctica i aconsegueixen ser més felices, endavant! Si no, busquem una altra manera.
Quina relació teniu amb altres entitats i serveis? Acostumeu a treballar en xarxa?
El treball en xarxa és clau. Nosaltres som una entitat petita, així que el treball amb altres entitats és vital. Treballem amb entitats diverses i també amb entitats professionalitzades en altres temàtiques que col·laboren amb nosaltres quan el jovent ens demana una sessió sobre temes que tracten: sexualitat, coeducació, igualtat, LGTBIQ, mort, etc.
També col·laborem a nivell de difusió, de tallers, de compartir experiències, coneixements, etc. Això ens enriqueix! Lleida és una ciutat petita amb entitats molt professionals i molt obertes. El treball en xarxa és molt senzill i gratificant!
Pots ampliar informació sobre Sense Embuts seguint els seus comptes de Twitter i de Facebook.
Afegeix un nou comentari