L'estiu és temps de camps de treball

Colectic
Els camps d'estiu són una bona oportunitat per aportar, aprendre i compartir Font: Generalitat de Catalunya
Els camps d'estiu són una bona oportunitat per aportar, aprendre i compartir Font: Generalitat de Catalunya
La natura acostuma a estar molt present als camps d'estiu Font: Generalitat de Catalunya
La natura acostuma a estar molt present als camps d'estiu Font: Generalitat de Catalunya

L'estiu és temps de camps de treball

Colectic

Resum: 

Més de 1.200 joves participen aquest estiu en 59 camps de treball organitzats per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Aquestes experiències de voluntariat acostumen a durar 15 dies i estan adreçades a joves d'entre 14 i 29 anys, que poden escollir entre molts destins i diferents temàtiques, com ara l'acció social, el medi ambient, el patrimoni cultural o l'arqueologia. Per poder participar-hi cal parar atenció a les preinscripcions, que es fan al mes d'abril, i tenir sort en el sorteig d'adjudicació de places.

Els camps d'estiu combinen les activitats de lleure amb la realització de tasques que suposen un servei a la comunitat, donant suport a les persones, col·laborant amb la preservació de la natura o amb el manteniment del patrimoni... Tot això es fa des de la perspectiva del voluntariat, però els i les joves que hi participen obtenen a canvi una experiència molt enriquidora personalment.

Dels 59 camps que es fan aquest estiu, 42 tenen lloc a Catalunya, 3 són d'intercanvi amb altres comunitats autònomes i 14 són d'àmbit internacional. Els primers tenen una durada de 15 dies i els altres depenen ja de cada projecte i de qui l'organitzi. Pel que fa a la gestió i el desenvolupament dels camps, se n'encarreguen associacions d’educació en el lleure, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre en coordinació amb agents locals.

Podem dir que els camps de treball durant l'estiu, a més de ser una oferta lúdica pel jovent que serveix per fer un parèntesi entre els cursos escolars, donen l'oportunitat de conèixer altres persones i entorns. També afavoreixen l'aprenentatge i el sentiment d'autoestima, doncs hi ha una implicació i una aportació als altres i/o al medi en el qual tenen lloc.

Exemples de camps d'estiu a Catalunya

'A l'estiu jove, activa't' a Cambrils (Baix Camp) i a Odèn (Solsonès), són camps de treball en què es netegen i senyalitzen rutes de cara a la promoció turística, i s'elabora informació actualitzada per a pàgines web i telèfons mòbils. També hi ha activitats de 'cross skating', que consisteix a patinar a la muntanya com a l'esquí de fons, i de 'bush craft', que són tècniques i coneixements per viure de la naturalesa, entre d'altres.

'Planant sobre la Serra del Cadí' a Alàs i Cerc, a l'Alt Urgell, proposa fer un seguiment al Parc Natural del Cadí-Moixeró d’aus rapinyaires que estan migrant. Aquesta experiència serveix per aprendre a diferenciar les diferents espècies i per conèixer la biodiversitat que hi ha al parc.

A 'Les sitges ibèriques de Can Serra, un tresor per excavar', a Vilobí d’Onyar (la Selva), s’excaven les sitges ibèriques de Can Serra a partir de la participació dels joves i les joves, que proposen les accions a dur a terme.

'Recuperem el Sitjar' a Penelles, a la Noguera, és una activitat de recuperació de llocs històrics d'aquest poble. S'hi duen a terme tasques com la senyalització de la ruta, la restauració dels salt d'aigua o l'eliminació d'herbes.

Afegeix un comentari nou