L’Orfeó Martinenc, Casa de la Festa!

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

L’Orfeó Martinenc, Casa de la Festa!

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Dos projectes i un objectiu: Impulsar la cultura popular i fer-ne la màxima difusió. Aquest és l'objectiu del projecte Cases de Festa que des de Barcelona s'ha posat en marxa, i dels projecte de Centres d'interpretació i difusió del patrimoni immaterial que des de la Generalitat es vol dur a terme a nivell de Catalunya.

L’Orfeó Martinenc ha estat escollit per formar part de la xarxa de Cases de Festa de Barcelona, un projecte impulsat des de l’Ajuntament de Barcelona i l’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona) per crear un equipament descentralitzat que treballarà per projectar la contribució de la cultura tradicional a la capitalitat cultural de Barcelona. Tal i com explica en David Salvadores, de la Secció de Cultura de l’Orfeó Martinenc “quan ens van proposar formar part d’aquest projectevàrem considerar que hi encaixàvem perfectament”.

I és que l’Orfeó Martinenc és una entitat que compta amb més de cent anys d’història i disposa d’una oferta sociocultural rica i variada que aglutina colles pioneres de la ciutat de Barcelona com l’Orfeó Martinenc (1910); els Diables i Tabalers del Clot (1977); l’Esbart Montserratí Martinenc (1946); o el Cloteatre (1927). Amb altres entitats del barri organitzen cada any la foguera i revetlla de Sant Joan (que es celebra des de fa 30 anys), el cercavila popular de les festes de primavera o la festa major del Clot-Camp de l’Arpa, entre altres.

Per l’entitat, el fet de formar part del projecte Cases de Festa és una oportunitat per crear un espai de trobada, difusió, comunicació i suport que serà clau, ja que tenen molt clar que “és indispensable en el món associatiu i de participació ciutadana el treball en xarxa”.

Un dels objectius de la nova xarxa, segons s’explica al web de l’ajuntament de Barcelona és connectar “el món de la cultura popular amb l'escola, amb l'organització de visites pedagògiques als centres culturals de la ciutat, jocs o eines audiovisuals”. I augmentar la presencia de la cultura d’arrel tradicional a les xarxes socials en aquest sentit s'elaborarà un programa de ràdio i web anomenat "Fes Ta festa", que vol ser un espai divulgatiu per donar a conèixer l'agenda d'activitats i les novetats al voltant d'aquest tema.

Actualment els centres i equipaments que formen part de la xarxa de Cases de la Festa són: La Casa dels Entremesos; El Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu (CMCPSA); El Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí –Can Saladrigas; La Violeta: Centre de Cultura Popular de Gràcia; la Casa de la Festa de Poble Sec - Albareda; la Casa dels Castellers de Barcelona; el Centre Albert Musons de Gràcia; i L’Orfeó Martinenc.

I a tot Catalunya...

La Direcció General de Cultura Popular, l’antic CPCPTC, està impulsant per la seva banda el projecte a nivell del territori català. Els objectius són, segons Lluís Puig, director general de Cultura Popular i Tradicional, promoure a Catalunya un model viable dels equipaments d’interpretació i difusió del patrimoni immaterial. Es vol així, donar suport a la gestió, fomentar la formació i incentivar la rendibilitat social d’aquests equipaments d’interpretació.

Actualment s’està elaborant un cens d’equipaments que es presentarà a finals de 2012 i un cop categoritzats i analitzats aquests equipaments es podran definir les polítiques concretes de suport.

Afegeix un comentari nou