M. José Garcia: "Al Casal dels Infants del Raval treballem amb i per la comunitat"

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Maria José Garcia, directora territorial del Casal dels Infants del Raval Font: Casal dels Infants
Maria José Garcia, directora territorial del Casal dels Infants del Raval Font: Casal dels Infants
Un grup del Casal dels Infants jugant al kach kach, un joc popular marroquí. Font: Casal dels Infants
Un grup del Casal dels Infants jugant al kach kach, un joc popular marroquí. Font: Casal dels Infants

M. José Garcia: "Al Casal dels Infants del Raval treballem amb i per la comunitat"

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

El Casal dels Infants porta 35 anys fent acció social al barri del Raval. Treballa amb més de 2.000 infants i joves, i 400 famílies al barri del Raval, amb 15 serveis orientats a l’educació, la formació laboral i el reforç comunitari.

Al barri del Raval de Barcelona va començar tot. L’any 1983 un grup de veïns i veïnes va impulsar, des del voluntariat, un projecte educatiu diari que facilitava l’educació dels nens i les nenes, promocionant la seva escolarització, amb serveis que els garantien la higiene, l’alimentació, l’acompanyament diari i el reforç escolar. Era el Casal dels Infants.

Amb els anys, els nens i les nenes van créixer, i l'associació va adaptar els serveis i activitats també per a adolescents i joves. Les necessitats bàsiques van començar a cobrir-se per la xarxa de serveis socials i se'n van abordar d’altres educatives i de promoció social dels infants, joves i famílies.

En els seus 35 anys de trajectòria, el Casal dels Infants ha acompanyat a més de 40.000 infants, joves i les seves famílies, en el desenvolupament de les seves pròpies capacitats per tirar endavant. I avui l'equip el formen 1.265 persones (1.071, voluntàries i 194, contractades).

Maria José Garcia és directora territorial del Casal dels Infants del Raval:

Amb quina missió es va crear el Casal dels Infants al Raval?

Un grup de veïns i veines van crear el Casal dels Infants perquè es volia promoure l’assistència d’alguns infants del barri a l’escola. Volíem afrontar l’absentisme escolar. El Casal ha anat creixent i seguim amb la mateixa missió: l’educació com a eina de transformació de les persones i assegurar la igualtat d’oportunitats.

En aquests 35 anys, com ha contribuït l’entitat a la cohesió del barri i la formació d'infants i joves?

L’entitat formada per veïnat des de l’origen ha cohesionat persones i entitats. Tenim aquesta mirada comunitària en la nostra tasca: acció social i treball amb i per a la comunitat. Promovem la participació activa de les persones. Per a nosaltres, no tenim usuàries, sinó que són participants del Casal i de la seva comunitat.

Promovem el sentiment de pertinença. La nostra potencialitat de transformació es multiplica amb el voluntaritat. En el dia a dia ho veiem, el nostre impacte com a treballadores s’expandeix amb la feina de les persones voluntàries.

Quina oferta formativa disposa i per a quin públic al barri?

Quant a la infància, al Raval tenim l’Espai materno-infantil, del projecte ‘Vincles’, que és un espai de criança únic i exclussiu per a dones; ‘Minúscula’, que és un espai on pares i mares en procés formatiu poden deixar-hi la canalla; tenim centres oberts a infants dels 3 als 16 anys; també comptem amb el Casal Familiar, que atén a famílies amb infants de 0 a 12 anys, amb orientació, relació i participació, per acompanyar-les en el desenvolupament de les competències parentals; i l’Espai socio-educatiu infantil, que dona resposta a necessitats educatives de 60 nens i nenes que cursen primària.

Quant a l’adolescència, tenim l’Espai socio-educatiu d’adolescents, que atén a 80 adolescents dels instituts públics Milà Fontanals i Miquel Tarradell. L’Adaptació Formativa Raval (AFR), projecte que es fa en els dos centres amb co-docència amb el professorat a les aules d’acollida. Tenim el Casal Jove, un espai de lleure socio-educatiu del barri, amb suport a l’estudi. Oferim la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), com un institut fora de l’institut, que afavoreix la formació d’alumnat que li costa adaptar-se a les matèries per a que es treguin l’ESO.

L’Espai tecnològic comunitari, adreçat obert a la comunitat per promoure l’accés a les noves tecnològies per a totes les edats. I el Servei de Transició a l’Autonomia (STA), que a joves de 18 a 23 anys, que es troben sense llar o que són ex-tutelats, amb necessitat d’habitatge, acompanyament formatiu i jurídic. Actualment tenim 6 pisos amb 4 joves en cadascun d’ells i inclou suport d’assistents personals.

"Ens sentim estimats pel veïnat"

Com us valora el veïnat?

El Casal dels Infants del Raval som una entitat molt coneguda i reconeguda per l’històric que portem. Ens sentim estimats pel veïnat.

Què és el millor de formar part de l'entitat?

L’ambient de feina. Som un equip amb molta energia i il·lusió. Hem sento molt afortunada amb l’equip laboral i el de voluntariat.

La tasca de l'entitat ha estat reconeguda en nombroses ocasions. Ha rebut el Premi de Voluntariat (2012-2001), el Premi per la Pau (2012), el Premi Catalunya Infància (2007), la Creu de Sant Jordi (2007), la Medalla d'Honor de Barcelona (2000) i el Premi Solidaritat (1991).

Afegeix un comentari nou