Àmbit de la notícia
Comunitari

Maria Rosell: "El lleure educatiu és un pilar en l'educació d'infants i joves com ho és l'escola i la família"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Maria Rosell, presidenta de Moviment d'esplai del Vallès
  • Moviment d'esplai del Vallés
    Moviment d'esplai del Vallés
  • Moviment d'esplai del Vallés
    Moviment d'esplai del Vallés
  • Moviment d'esplai del Vallés
    Moviment d'esplai del Vallés

Hem entrevistat la Maria Rosell, presidenta de l'entitat Moviment d'esplai del Vallès (MEV) per conèixer d'aprop l'entitat sabadellenca i saber de primera mà els projectes en que treballen actualment i la repercussió de la pandèmia.

Com va néixer Moviment d'esplai del Vallès?

El MEV neix fruit de la necessitat de les entitats de lleure que estaven vinculades a l'escola de formació Aula d'Esplai del Vallès. L'escola també havia nascut fruit de les coordinadores d'esplais del Vallès dels anys setanta i que havia sobreviscut com a única instància de trobada de monitors i monitores a través dels cursos de monitors/es i de directors/es.

I és així com decideix reconstruir el llegat històric d'aquests anys amb la creació del Moviment d'Esplai del Vallès a partir de l'any 1994, constituït legalment l'any 1996.

Com definiries l'educació en el lleure?

Com tota intervenció educativa en situació de temps lliure i fora de l'ensenyament reglat i de l'àmbit familiar. La seva funció educativa és la transmissió de valors, tot contribuint a l'educació integral dels infants i els joves, utilitzant els recursos que ofereixen les activitats pròpies del lleure, colònies, campaments, esplai de dissabte i diari...

En què consisteix el vostre projecte pedagògic?

Considerem que amb aquestes actuacions emmarcades dintre dels valors propis del MEV ens encaminen cap a una societat més justa i millor. Per això creiem en l'educació en el lleure com una eina de transformació social. Els valors que defineixen el nostre projecte són l'ecologia, els feminismes, la diversitatpensament crític, la perspectiva de classe i el compromís social entre altres.

Des del MEV treballem pel reconeixement de l'educació en el lleure com un pilar més dins de l'educació dels infants i joves, com ho són l'escola i la família.

Com creus que ha evolucionat l'entitat des de la seva creació?

En la manera d'organitzar-nos i comunicar-nos. Les noves tecnologies fa que ens coordinem de forma més efectiva, el treball en xarxa és més fàcil. Hem millorat a l'hora de difondre la nostra tasca. El nostre projecte està consolidat i això ens permet caminar a passes segures per avançar apostant per la renovació constant a través de la participació de les nostres entitats.

A través dels anys els valors de l'entitat han variat segons la seva posició i segons la seva importància. Sempre hem treballat per la igualtat o per la cura de l'entorn natural, però ara ens definim com a feministes i ecologistes, i són dos eixos transversals del nostre projecte.

Què, en essència, no ha canviat amb al llarg del temps?

Que continuem treballant pels mateixos objectius i valors, treballem des de la proximitat, però estem més connectats i connectades. Creiem que a través de les nostres activitats i dels vincles que es creen entre monitors i monitores amb infants i joves fa que la nostra tasca educativa sigui més significativa. 

En quins projectes treballeu actualment?

Donem suport amb professionals que donen suport educatiu a diferents col·lectius vulnerables, com la dinamització de tallers d'activitat física per l'apoderament, el desenvolupament d'habilitats personals i socials i la inclusió per a dones gitanes, l'organització d'una aula didàctica per a joves nouvinguts escolaritzats en institut o la dinamització de processos participatius. 

En l'àmbit intern estem treballant dos projectes amb les entitats, Projecte de sostenibilitat i Projecte d'Igualtat. Tots dos projectes volen donar suport i eines pedagògiques als projectes de les nostres entitats. Aquests dos projectes tenen la finalitat de treballar transversalment la sostenibilitat i la igualtat de gènere. Volem crear espais segursrespectuosos amb el planeta i lliure de desigualtats.

Parla'ns d'Aula, la vostra escola d'educació en el lleure?

L'Aula d'Esplai de Vallès es constitueix a principis de l'any 1982, neix per la necessitat dels esplais de diferents municipis del Vallès, sobretot Sabadell i Terrassa, i va representar un punt culminant en el procés de treball i coordinació sorgit dels diferents esplais locals. El nostre Moviment és una prolongació de la tasca que va iniciar l'Aula als anys vuitanta.

Totes dues entitats tenen la mateixa missió des de vessants diferents, l'Aula actua mitjançant accions formatives relacionades amb qualsevol aspecte que es derivi dels espais d'educació no formal dins del lleure i del tercer sector, i el Moviment des de l'acció directa amb els infants i joves a través de les activitats que li són pròpies.

Què aporta en la vostra tasca educativa l'escola de formació?

L'Aula és un gran suport educatiu per l'acció educativa de les entitats. Creiem essencial que els nostres monitors i monitores es formin amb les titulacions de monitors/es i directors/es. Però també en altres àmbits que faciliten la millora de l'atenció directa, com poden ser l'educació emocional, la coeducacióatenció a la diversitat, la perspectiva de gènere o l'atenció a la infància i joventut en risc social.

Quina repercussió ha tingut la pandèmia en la vostra tasca?

La pandèmia ha suposat un cop dur per les nostres entitats. Ho podem dividir en dos períodes diferenciats, el primer va ser quan ho van confinar gairebé tot. Aquí els equips de monitors/es van entomar el repte amb positivisme, van dur a terme moltes activitats de forma virtual i van posar molta energia per mantenir el contacte amb els infants i joves.

Com van viure les famílies l'etapa del confinament i les diferents fases?

No totes les famílies disposaven de dispositius per poder-se connectar. Aquí les entitats ens van trobar amb una dificultat que no van poder resoldre per manca de recursos. A l'arribada de l'estiu vam sumar molts esforços per poder fer activitats segures i la valoració va ser molt positiva. Però amb el nou curs el lleure va ser dels sectors que es van tancar.

I el montors i monitores de l'entitat?

Va ser un cop dur que va afectar els equips, ja que la fórmula virtual d'organitzar activitats no cobria les necessitats de relació i treball conjunt dels nostres equips. Com a moviment hem fet una tasca de suport emocional i pedagògic per acompanyar a les entitats. En l'àmbit econòmic també ha suposat un impacte considerable per a les entitats que s'han vist afectades per la baixa d'ingressos.

També ha afectat en la renovació dels educadors/es. Les nostres entitats es nodreixen de la renovació dels equips de monitors/es amb els joves de l'entitat i amb la pandèmia no han pogut participar de les activitats han deixat l'entitat. A la inversa també ha passat, molts monitors/es que havien de fer relleu a joves que passen a ser monitors/es, ho han deixat per l'aturada de la pandèmia. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari