Marta Lluvich: "Molts pobles sol·liciten la presència de l'associació per fer contacontes"

Associació per a Joves Teb - Comunitari
La Marta, presidenta de l'entitat
Contes infantils a la biblioteca de Pont de Suert
Presentació del conte Lo Roïgó, a Sort
Una altra vista, més propera, de la presentació del conte
L'entitat està present a les fires

Marta Lluvich: "Molts pobles sol·liciten la presència de l'associació per fer contacontes"

Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

Cambuleta és una entitat del Pallars Sobirà molt coneguda a la comarca que treballa posant en valor la parla pallaresa a partir de diversos projectes, i molt especialment del conte. La seva presidenta ens fa cinc cèntims sobre el que fan.

Quina és la missió de la vostra entitat?

L’Associació Cultural Cambuleta és una entitat cultural sense ànim de lucre que treballa per promoure l’ús de la parla pallaresa, donar-la a conèixer i posar-la en valor. El pallarès és una part fonamental de la identitat del Pallars Jussà i Pallars Sobirà. El seu coneixement i ús suposen, per tant, una defensa de la pròpia llengua catalana i de la riquesa de les seves especificitats geogràfiques.

Per aconseguir aquest objectiu, tenim en marxa la col·lecció de contes infantils Cambuleta i la venda de samarretes amb mots en pallarès per visibilitzar la parla de la zona (Parlapallares.cat).

Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn més immediat?

Disposem d’una molt bona acceptació per part de tothom. És rar trobar una persona que no conegui l’associació i n’hagi adquirit un conte en algun moment. Són molts els pobles que quan organitzen algun acte sol·liciten la presència de l’associació per fer contacontes. Moltes de les escoles de la zona han treballat en algun moment els nostres contes o continguts en pallarès i s’interessen per l’associació. L’acollida tant en el moment del seu naixement com en l’actualitat ha estat molt bona.

Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

Disposen d’una xarxa d’una vintena de voluntaris de les comarques del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà que col·laboren amb l’associació en funció del projecte que tirem endavant. Cambuleta té col·laboradors de diferents àmbits professionals (escriptors, il·lustradors, dissenyadors, fotògrafs, lingüistes, artesans, comerciants...) que participen en l’organització i el desenvolupament de diferents projectes organitzats per Cambuleta en funció de les necessitats de les diferents iniciatives.

Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

Perquè els agrada la labor que fem en defensa del pallarès i la cultura en general. Perquè es tracta de persones implicades amb la vida social i associativa de la zona i veuen l’oportunitat d’aportar els seus coneixements a l’associació.

Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

Creiem que Cambuleta seguirà fent diferents actuacions per defensar i promoure el pallarès. Crec que igual que hem anat fent els darrers 10 anys de publicar anualment un conte infantil en pallarès ho seguirem fent per, a poc a poc, anar ampliant la col·lecció. I esperem que un dels projectes que fa molts anys que tenim al cap hagi vist la llum: un cd de cançons infantils cantades en pallarès.


Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?

En el moment que va veure la llum el primer conte infantil de la col·lecció Cambuleta (Cantallops) i vam veure la gran acollida que va tenir entre, no sols, els habitants del Pallars sinó també entre les persones que viuen fora del Pallars i hi tenen alguna relació. L’acollida que ha donat el món acadèmic i les escoles del Pallars als projectes de l’associació també ens han donat moltes satisfaccions. La resposta que any rere any donen els pallaresos i els no pallaresos a les samarretes de parlapallares.cat que sempre s’exhaureixen són molts bons moments.

Afegeix un comentari nou