Àmbit de la notícia
Comunitari

Martí Romaní: "Volem que el projecte dels horts urbans sigui de participació infantil i juvenil"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Martí Romaní és cap de l'AEiG Berenguer el Gran, entitat impulsora del projecte d'horts urbans a Sant Cugat del Vallès.
    Martí Romaní és cap de l'AEiG Berenguer el Gran, entitat impulsora del projecte d'horts urbans a Sant Cugat del Vallès. Font: AEiG Berenguer el Gran
  • El projecte s'ha desenvolupat conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i altres entitats d'educació en el lleure.
    El projecte s'ha desenvolupat conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i altres entitats d'educació en el lleure del municipi. Font: AEiG Berenguer el Gran Font: AEiG Berenguer el Gran
  • El projecte ha guanyat el Premi Estímul Plus, atorgat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.
    El projecte ha guanyat el Premi Estímul Plus, atorgat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Font: AEiG Berenguer el Gran

L'Agrupament Escolta i Guia Berenguer el Gran ha estat guardonat amb el Premi Estímul Plus, pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, per haver impulsat un projecte d'horts urbans al municipi de Sant Cugat del Vallès.

L'Agrupament Escolta i Guia Berenguer el Gran (AEiG Berenguer el Gran) ha coordinat un projecte d'horts urbans de la mà de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i altres entitats d'educació en el lleure del municipi. Es tracta d'una iniciativa d'educació ambiental i servei comunitari en la que hi participen infants i joves de totes les edats.

El projecte ha estat guardonat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) amb el Premi Estímul Plus en el marc de la 20a edició dels Premis de l'Educació en el Lleure. El jurat ha valorat la voluntat transformadora i de cohesió social amb l'entorn de la iniciativa, alhora que reconeix la tasca educativa i el compromís demostrat amb els afers col·lectius. Ho comentem amb el Martí Romaní, cap de l'AEiG Berenguer el Gran.

Com neix el projecte dels horts urbans?

El projecte neix fa uns 6 o 7 anys a través de converses amb l'ajuntament de Sant Cugat. Ens van comentar que hi havia un terreny disponible per realitzar un projecte d'horts urbans per entitats de lleure. A partir d'aquell moment com a agrupament escolta i guia, o cau, ens vam engrescar a dur-ho a terme. El procés de les licitacions i d'adaptació del terreny van ser molt lents, cosa de l'administració. Tot just aquest any vam poder entrar a engegar el projecte.

Quina és la pedagogia que hi ha darrere?

L'objectiu és aprendre sobre horticultura i que sigui un espai on aprendre sobre el món dels aliments i així ampliar la nostra consciència ambiental també des de la ciutat, sense la necessitat d'haver d'anar a la natura. En el cas del cau la idea és aplicar la metodologia escolta al mètode d'aprenentatge, és a dir, realitzar les nostres activitats del dia a dia al cau jugant i aprenent però amb aquesta eina afegida.

"L'objectiu és aprendre sobre horticultura i que sigui un espai on aprendre sobre el món dels aliments i així ampliar la nostra consciència ambiental".

Qui està involucrat en el desenvolupament de la iniciativa?

Les entitats d'educació en el lleure de Sant Cugat del Vallès. També va en funció de les energies que tenen com a assemblea, ja que un projecte així requereix un esforç extra. Ara mateix hi ha l'Esplai Sarau, l'Esplai Cel i sembla que aviat l'AEiG Trementinaire de Valldoreix.

De moment cadascú té una parcel·la, però la idea és fer alguna cosa conjunta en algun moment. La veritat és que treballar en coordinació amb altres entitats també enriqueix molt. Totes les entitats estem en contacte amb tècnics de l'ajuntament i sempre ens ajuden quan ho necessitem.

En quina fase us trobeu?

El curs passat ja vam començar a plantar algunes coses i va ser una mica la prova pilot. De cara a aquest curs volem engegar-lo al 100% i també aprofitar la subvenció per tenir eines diverses i per tots els infants.

Pots donar-nos algun exemple d'acció concreta que dureu o heu dut a terme?

El curs passat vam fer unes jornades amb tot el cau on hi van participar tots els infants i joves de manera intergeneracional. Vam preparar la terra, plantar, regar, decorar l'espai, fer cartells... La veritat és que va funcionar molt bé i treballar per petits grups ajuda molt.

També volem que sigui un projecte de participació infantil i juvenil. Els més grans van decidir que volien que al terreny hi hagués un espai de "chill-out" i així ho farem quan tinguem temps i diners aquest any.

Quina projecció de futur té la iniciativa?

La idea és que es mantingui uns quants anys. Els caps que hem iniciat el projecte aviat marxarem del cau. Per tant, tot dependrà de la voluntat dels que vinguin després. Tot i això, hi ha molta gent i entitats implicades que segur que seguiran endavant.

"Treballem molt pels nostres infants i joves i creiem que així podem fer un món millor".

És el primer projecte d’aquestes magnituds que dueu a terme?

Al nostre agrupament sempre ens ha agradat ficar-nos en grans projectes. Treballem molt pels nostres infants i joves i creiem que així podem fer un món millor. De fet, aquest any l'agrupament fa 70 anys i també n'organitzarem una de grossa.

Què ha significat per a vosaltres rebre aquest premi?

Ha sigut un orgull. Estem molt contentes que el Consell Nacional de Joventut hagi pensat en nosaltres. Molt d'agraïment i per suposat molta sort i encerts als altres projectes presentats que segur que també ajudaran a fer del món un lloc millor.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari