Més de la meitat de persones amb VIH a Catalunya han patit discriminacions pel seu estat serològic
Comparteix
El Comitè 1r de Desembre reclama que s'impulsi el Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH a partir dels resultats de l'enquesta que ha publicat l'entitat coincidint amb el dia mundial de la Sida.
El dia 1 de desembre es commemora a tot el món el Dia Mundial de la sida, una jornada concebuda per donar a conèixer l’epidèmia global de la sida causada pel VIH i per trencar amb les discriminacions i els estigmes que encara existeixen entorn del virus de la immunodeficiència humana i la síndrome d'immunodeficiència adquirida. En el marc d'aquesta efemèride, el Comitè 1r de desembre - Plataforma Unitària d’ONG Sida de Catalunya ha publicat un estudi per mostrar la realitat amb la qual viuen les persones amb VIH a Catalunya.
L'organització, que treballa per donar resposta al VIH/sida a Catalunya i eradicar l’estigma i la discriminació de les persones que viuen amb el virus, determina, a través d’una primera enquesta pròpia a persones amb VIH a Catalunya, distribuïda per les entitats, que més de la meitat de persones catalanes amb VIH ha patit discriminacions pel seu estat serològic, en concret el 56% de les persones enquestades. Actualment, es calcula que prop de 33.700 persones viuen amb VIH a Catalunya.
Resultats de l'Enquesta "VIH i discriminació"
— Comitè 1r Desembre (@Comite1desembre) December 1, 2021
El 56% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació pel seu estat serològic i fins a un 87% s’han sentit discriminades per aquesta o d’altres causes (LGTBIfòbia, racisme...)
https://t.co/n7KVTPVZKZ#DMS2021 pic.twitter.com/RPWU388Z0S
L'enquesta es va dur a terme amb l'objectiu d'obtenir dades i indicadors respecte a les situacions de discriminació. El resultat de les 255 respostes rebudes confirma que la discriminació continua sent una realitat en diferents àmbits. I és que fins a un 87% de les persones enquestades s'ha sentit discriminada per aquesta o d'altres causes, ja sigui LGTBIfòbia, qüestions de gènere, racisme, o consum de substàncies. Malauradament, el 90% de les persones enquestades no han denunciat les situacions de discriminació que han patit.
Els resultats de les enquestes que demostren que encara continua l'estigma i la discriminació continuen. El 27% del total de persones enquestades manifesten haver patit una discriminació per tenir el VIH en el darrer any. Més de la meitat d'aquestes discriminacions s'han donat en l'àmbit afectiu-sexual; el 37%, en l'àmbit social; el 24%, en el de la salut i el 16% en l'àmbit laboral. I una xifra més per reflexionar: un 40% de les persones enquestades que sí que han denunciat no s'han sentit ateses correctament.
Pacte Social contra l'estigma i la discriminació
Una de les eines bàsiques per eradicar l'estigma i discriminacions és el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb el VIH, aprovat per part del Govern de la Generalitat de Catalunya al juny de 2020. Malgrat aquesta fita, i la feina incansable i reivindicació des del Comitè 1r de Desembre per aconseguir implantar-lo, l'entitat lamenta que, avui dia, aquest pacte encara no és una realitat ni s'ha arribat a implementar. Cal destacar que el 80% de les persones enquestades no coneix aquesta eina.
Mitjançant el manifest del Dia Mundial de la Sida 2021, des de l'organització demanen que aquesta implantació que reclamen "vagi acompanyat d'una dotació pressupostària adequada i suficient per a la seva culminació, desenvolupament i seguiment". El Comitè 1r de Desembre també reivindica que el Pacte "ha de ser el principal instrument polític i social a Catalunya per garantir tots els drets de les persones amb VIH i eradicar totes les formes d'estigma i discriminació".
Sota el lema 'VIH amb qualitat de vida. Superem les desigualtats en comunitat', des de l'entitat volen recordar la importància de posar les persones al centre per garantir l'accés a una sanitat pública i universal, amb un model de salut que avaluï a la persona des d'una perspectiva holística, però també garantir els seus drets laborals, el seu accés a feina i a prestacions, la confidencialitat del seu estat serològic.
Afegeix un nou comentari