Moneda social: una alternativa local, solidària i ètica

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Moneda social: una alternativa local, solidària i ètica

Resum: 

La crisi està fent florir arreu del món les xarxes d’intercanvi i la moneda social. Aquesta última va néixer a Suïssa en resposta a la crisi de 1929, es va estendre a Amèrica Llatina i des de fa més d'un any comença a funcionar a Catalunya.

La moneda social vol ser una alternativa local al sistema monetari hegemònic per a l'intercanvi de béns i serveis. Pretén promoure una economia solidària i ètica, que doni suport al desenvolupament del comerç local, el consum de proximitat i agricultura biològica.

Tot i que es fa servir una moneda, no s'especula amb ella; és una moneda que està al servei de les persones i que intenta augmentar el poder adquisitiu de les famílies. Dídac Sánchez-Costa, sociòleg i membre de l'ecoXarxa Montseny, defineix la moneda social com "diners en estat pur, que compleix l'essència de la seva raó de ser: mesurar les diferents activitats productives per a poder intercanviar de manera àgil i multirrecíproca".

De l'euro a l'eco, cap a l'economia alternativa

A principis de 2009 es va posar en marxa una iniciativa de moneda local, alternativa a l'euro al Montseny, entre les comarques de la Selva, Osona i el Vallès Oriental. En aquest reportatge realitzat per la Xarxa Audiovisual Local els i les participants de l'ecoXarxa Montseny expliquen com va sorgir i com ha evolucionat aquest projecte.


L'octubre de 2009 Tarragona va seguir els passos del Montseny i la Xarxa Eco de Tarragona va posar en circulació 10.000 ecos. Osona, Barcelona i Garraf també impulsen la seva pròpia moneda local i durant els últims mesos la Xarxa pel Decreixement de les comarques gironines acosta aquesta experiència a Girona.

Per ampliar informació i saber com participar en aquestes xarxes podeu consultar els seus espais web:

Comentaris

A Girona tenim l'ecogir. Us convidem a visitar el nostre blog: http://ecoxarxagirona.wordpress.com/

Afegeix un comentari nou