Àmbit de la notícia
Comunitari

Montse Gómez: "Treballem per fer del barri un espai més inclusiu per a tothom"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Montse Gómez, membre del Grup Esplai la Fàbrica de Can Tusell.
  • Imatge d'arxiu d'una de les activitats de l'entitat.
    Imatge d'arxiu d'una de les activitats de l'entitat.
  • El suport a les famílies continua a través del telèfon i internet.
    El suport a les famílies continua a través del telèfon i internet.

Una de les membres del Grup Esplai la Fàbrica de Can Tusell ens explica la tasca de l'entitat al barri terrassenc i com han adaptat els seus projectes durant la situació actual.

El Grup d’Esplai La Fàbrica de Can Tusell és una entitat sense ànim de lucre que va nèixer al barri de Can Tusell, a Terrassa, a finals dels anys vuitanta. Més de 25 anys desprès, l'entitat continua creient en un món millor basat en la igualtat d'oportunitats, la solidaritat i l'educació en el lleure. Ara, amb la crisi sanitària que estem vivint, ha hagut d'adaptar la seva tasca a la situació. Una de les membres de l'entitat, la Montse Gómez, ens ho explica.  

Com neix l'entitat?

Can Tusell era un barri en el qual hi havia una gran desestructuració en l'àmbit social, on la droga estava present als carrers i els infants i joves havien de conviure amb un barri abandonat, que era un centre de venda i consum molt important. Així que un grup de veïnes, amb els i les joves, van començar a dignificar els espais públics recollint xeringues dels parcs i places. 

Quins van ser els primers projectes?

Els infants no tenien cap mena d'oci alternatiu, així que es va començar a fer esplai de dissabtes al carrer. Davant les situacions de desprotecció, infants i joves patien i estaven tot el dia al carrer quan sortien de l'escola. Es va iniciar el projecte de Centre diari, on, juntament amb les famílies, podien venir totes les tardes per tenir un acompanyament socioeducatiu. Amb els anys l'entitat s'ha convertit en un punt de referència al barri, on es treballa per donar resposta i acompanyament amb les diferents necessitats identificades.

Quina és la vostra missió?

La protecció de la infància i adolescència en risc, el treball comunitari com a puntal indispensable per tal de poder crear cooperació entre els veïns i veïnes i fer del barri un espai digne i just. La justícia social és la base del nostre ideari: treballem per fer del barri i de la ciutat un espai més inclusiu per a tothom i lluitem per trencar amb l'estigma que tenen les persones que provenen d'aquests contextos. 

Va més enllà de ser un centre de lleure.

Pretenem ser un altaveu per donar visibilitat a la precarietat i la falta de recursos amb els quals ha de viure la gent en el barri amb pocs recursos i un nivell sociocultural molt baix, pel que a més a més de ser un centre de lleure, és un espai d'apoderament i superació per a persones participants dels nostres projectes.

Quines són les activitats principals que dueu a terme?

Tenim diverses: centre diari infants i joves, el punt Omnia (alfabetització digital), alfabetització dones, casals i colònies, esmorzars contra l’absentisme escolar, grup de noies la Fàbrica, brigada la Fàbrica, dinamització comunitària...

Com d'important és l'educació en el lleure en la millora dels barris?

L'educació en el lleure en aquests contextos és fonamental per tal de crear espais de convivència i de pertinença en el territori, i com a motor de transformació social per aquests infants i joves que es troben en situacions de desavantatges en molts aspectes. A través del lleure treballem amb els i les infants i joves perquè siguin persones compromeses, amb valors i amb un sentiment per millorar la seva situació i el seu entorn, que estimin el seu barri i la seva ciutat.

Heu pogut continuar amb la vostra feina amb la situació actual? Com us ha afectat?

Enmig de la complexitat de tota aquesta situació, el nostre principal objectiu va ser buscar la manera de poder fer un acompanyament a les persones participants dels nostres projectes. La veritat que els primers dies vam estar una mica perdudes amb tot això, ha estat una mica complicat poder organitzar-nos per tal de no deixar de banda a cap dels i les nostres infants i joves.

I en l’aspecte econòmic?

Està sent complicat, ja que tots els tràmits administratius estan parats i les subvencions trigaran a arribar més del normal. Però de moment podem anar sobrevivint. Estem pendents de com s'enfocaran les activitats de vacances escolars i si n'hi haurà finalment.

Quines activitats s’han aturat i quines segueixen?

Hem hagut de deixar de banda algunes activitats d'alguns projectes com el projecte socioesportiu o la Brigada, que és un projecte d'aprenentatge i servei on els i les joves un cop per setmana preparen i realitzen activitats per persones amb capacitats diverses que viuen en residencies al barri. Els dimarts preparen i dinamitzen activitats per als infants de la PAH de Terrassa, mentre les mares i pares realitzen les assemblees. Projectes com aquest on es pot treballar la cooperació i la comunitat no els hem pogut continuar realitzant. 

No són els únics anul·lats per aquesta situació.

Els esmorzars contra l'absentisme escolar també els hem hagut d'aturar, així com les classes d'alfabetització per a dones, ja que moltes d'elles no disposen d'accés a internet ni tenen els dispositius adequats. Les colònies de primavera que són com les vacances per als nostres infants i joves, ens ha fet molta llàstima no poder fer-les, ja que aquestes activitats és de les preferides, és un moment de desconnexió i on es poden crear grans vincles amb els companys i companyes i amb els monitors i les monitores.

En tot cas, el centre diari d'infants i joves segueix en marxa?

Sí, es truca a totes les famílies, infants i joves dues vegades per setmana per tal de donar un acompanyament emocional i per si tenen alguna dificultat que puguem derivar a serveis socials. Per una altra banda fem suport educatiu, per ajudar als infants i joves amb els deures de l'escola. Dos cops per setmana realitzem activitats amb cada grup d'edat per Jitsi. I tres cops per setmana els hi enviem reptes i activitats per fer en família a través de les xarxes i els grups de WhatsApp.

El suport a les famílies és essencial, ara més que mai.

Fem suport en l'àmbit assistencial a les famílies, com la repartició de targetes moneder per als berenars que va facilitar els serveis socials per a les famílies participants en el projecte de centre diari. Fem repartició de material escolar i deures impresos per a les famílies que no disposen d'accés a internet i que no tenen els equips electrònics per desenvolupar les tasques que s'envien des de les escoles. Això va ser abans de la setmana santa.

Com ha canviat la situació?

En aquests moments el que estem fent és un acompanyament en tots els àmbits dintre de les possibilitats que ens permet per llei. Detectem situacions de desigualtat i precarietat i fem les derivacions als serveis corresponents. I un equip de treballadors/es i voluntaris/es de l'entitat va col·laborar amb creu roja per fer la repartició de les targetes moneder de les beques menjador.

Com han reaccionat les famílies?

En tot aquest procés complex les famílies han reaccionat amb incertesa i por, tenen molts dubtes amb relació a diferents aspectes, tant en l'àmbit econòmic, com saturació d'estar cada dia a casa sense poder sortir amb els i les infants. El que hem observat és que moltes famílies el fet que els infants no puguin sortir una estona per tal d'alliberar energia els suposa una angoixa constant. Moltes d'elles no tenen les eines i els recursos per poder donar un acompanyament emocional i educatiu, es troben frustrades i angoixades.

Com valoren que continueu amb part de la vostra tasca?

Han valorat de manera molt positiva la nostra tasca i acompanyament enmig de tota la incertesa i angoixa, per a elles ha suposat un espai on poder sentir-se escolades, sostingudes i que no estan soles enmig d'aquests temps tan difícils.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari