Decàleg de la Fundació Pere Tarrés amb motiu del Dia Universal dels Infants
Comparteix
Molts infants arreu del món (i també al nostre país, molt a prop de casa) no tenen un habitatge digne ni una alimentació adequada i són discriminats pel seu sexe, ètnia o creences. Per això cada 20 de novembre es commemora el Dia Universal dels Drets de l’Infant, una data en què reivindiquem els drets que tot nen i nena hauria de tenir garantits.
Segons les últimes dades de la Fundació Pere Tarrés, actualment un 32,5% d’infants i adolescents estan en situació de pobresa o exclusió social a Catalunya.
Un 14,8% dels infants catalans abandonen els seus estudis de forma prematura. Un 43,4% d’infants d’entre 11 i 18 anys han tingut el pensament que desitjaven morir. Un 14% dels infants dels serveis socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés tenen trastorns de salut mental.
Un 66% dels infants i adolescents de nivell socioeconòmic familiar baix participen en activitats de lleure. Un 38% de les famílies becades per participar en activitats d’estiu es troba en situació de pobresa extrema o severa.
Un 28,8% dels desnonaments de tot l’Estat es donen a Catalunya, la comunitat autònoma que n’executa més. Un 1% del PIB de l’Estat es dedica a les polítiques d’infància i joventut, una de les inversions més baixes d’Europa.
Dades com aquestes constaten que la infància no és una prioritat política, tot i ser una etapa clau en el desenvolupament de la persona i en la construcció de la personalitat.
Per garantir una societat cohesionada i amb igualtat d’oportunitats és necessari que els nens i les nenes creixin en entorns estimulants, participin en activitats i es puguin sentir segurs i estimats. La manca d’aquests contextos condiciona les seves trajectòries vitals i el futur de la nostra societat.
Per això, amb motiu del Dia Universal dels Drets dels Infants, des de la Fundació Pere Tarrés hem elaborat 10 propostes per posar la infància en primer pla de les prioritats públiques.
10 propostes per garantir els drets dels infants
- Garantir finançament i espais als projectes de lleure.
Afavorir que tots els infants, especialment els que estan en situació de vulnerabilitat, puguin participar en activitats de lleure educatiu de qualitat tant al llarg del curs com a l’estiu, promovent projectes com els centres d’esplai o agrupaments escoltes, garantint els recursos suficients i estables, i creant espais adequats per desenvolupar les seves activitats.
- Ampliar la universalització dels serveis per a petita infància.
Potenciar l’acompanyament a la infància en l’etapa de 0 a 3 anys garantint que tothom, especialment les famílies amb més necessitats socials, tingui accés a escoles bressol i altres serveis que ofereixin experiències educatives enriquidores i permetin la conciliació familiar.
- Promoure espais per a la participació infantil.
Trobar mecanismes per escoltar-los d’acord amb el seu moment vital, i afavorir espais d’escolta activa sobre temes que els afecten directament, com l’escola, la salut, el lleure, la cultura o l’espai públic, entre d’altres.
- Afavorir espais inclusius.
Aquests espais permeten atendre les necessitats educatives especials per tal que els infants amb discapacitat o amb diferents diversitats puguin gaudir d’oportunitats educatives i de lleure al mateix nivell que la resta.
- Donar suport a les famílies.
Facilitar que disposin de condicions laborals, culturals, educatives, d’habitatge i sanitàries que permetin que els infants puguin viure i créixer en llars amb condicions dignes i enriquidores.
- Vetllar per la salut mental dels infants.
Reforçar tant la salut física com mental, amb programes que fomentin l’esport i l’alimentació saludable i treballin qüestions com la salut mental, la salut bucodental o les dificultats d’aprenentatge.
- Dissenyar programes educatius per fomentar un ús responsable de les pantalles.
Acompanyar els infants i els joves en l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació, amb l’objectiu de garantir la seva salut mental i el seu benestar emocional, tot facilitant espais enriquidors de relacions personals.
- Impulsar la coordinació de tots els agents educatius i socials que treballen amb els infants.
Aquests agents poden ser escoles, serveis socials, centres de salut, o centres d’educació en el lleure, potenciant-hi el treball comunitari.
- Potenciar els centres socioeducatius.
Treballar per convertir-los en veritables espais preventius que fomentin la participació d’infants en diferents situacions de risc i garantir el finançament adequat i l’estabilitat d’aquests espais, especialment els que estan impulsats per entitats d’iniciativa social, a través de concerts amb tarifes anuals actualitzades.
- Instaurar el concert social com a mecanisme habitual de prestació de serveis socials i educatius.
D’acord amb les fórmules legals vigents, de manera que el preu no sigui el factor determinant, i ponderant la qualitat l’arrelament al territori, i així donar estabilitat a serveis, equips i entitats.
Afegeix un nou comentari